Αύξηση μετά από πέντε ημέρες παρουσιάσε ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ισπανία άσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν 743 νεκρούς έναντι 637 την Δευτέρα. Συνολικά ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 13.798 με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει πλέον τα 140.510 (135.032 την Δευτέρα).

Την ίδια ώρα αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γιατί η Ισπανία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της.

Με 28 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους, όπως σημειώνει η El Pais, η Ισπανία έχει ήδη ξεπεράσει την Ιταλία όσον αφορά τη συγκεκριμένη αναλογία.

«Η ελπίδα των αρχών είναι οι βελτιωμένοι δείκτες στον αριθμό των εισαγωγών σε τμήματα επειγόντων ελαφρύνοντας έτσι την πίεση από τις ΜΕΘ των νοσοκομείων» σημειώνεται στο άρθρο.

Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα για τον αριθμό των θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό ο πρόεδρος της Ισπανικής Επιδημιολογικής Εταιρείας δείχνει στον γηρασμένο πληθυσμό με υψηλό αριθμό υποκείμενων νοσημάτων και στην επίδραση του κορωνοϊού σε γηροκομεία.

Ισπανός καθηγητής Δημόσιας Υγείας προσθέτει τον παράγοντα των μαζικών τεστ. «Είναι πιθανό η αρχική προσπάθεια καταγραφής να ήταν πιο καθυστερημένη σε σχέση με χώρες όπως η Γερμανία και η Νότια Κορέα που έκαναν μαζικά τεστ που τους επέτρεψαν να απομονώσουν προσβεβλημένους με τον ιό και έτσι να τους εμπόδισαν να προσεγγίσουν ευάλωτες ομάδες» λέει ο Χοσέ Μαρία Μαρτίν Μορένο.

Ο επικεφαλής του τμήματος λοιμώξεων σε νοσοκομείο της Σεβίλλης. Χοσέ Μπάνο, τονίζει, τέλος, άλλους δύο παράγοντες. «Πιθανότατα έχει να κάνει με την κοινωνική διάδραση των ανθρώπων. Μαδρίτη και Καταλονία, οι δύο περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα μοιράζονται κάτι κοινό με την βόρεια Ιταλία: πρόκειται για πυκνοκατοικημένες περιοχές» λέει χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Κρούσματα κορωνοϊού: Στους 81 οι νεκροί – Πέθαναν 42χρονος και 84χρονη

Να λήξει τώρα η σχολική χρονιά προτείνει μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας

Κάμερα σε ΜΕΘ βρετανικού νοσοκομείου καταγράφει την «πρώτη γραμμή» της μάχης με τον κορωνοϊό