Ένα στα τρία τεστ ανίχνευσης του Covid-19 μπορεί να βγουν ψευδώς αρνητικά, σύμφωνα με μία ανησυχητική έκθεση της αμερικανικής εφημερίδας «The Wall Street Journal» που αμφισβητεί ανοιχτά την αξιοπιστία των μέσων που διαθέτει η ιατρική κοινότητα για να ανιχνεύσει τους ασθενείς που φέρουν τον ιό.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Κρεγκ Ντέλιγντις στην εφημερίδα, είναι παραπλανητικό για τους ασθενείς που μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό να κάνουν το τεστ και να βγαίνει αρνητικό.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, αν και το τεστ που έκαναν βγήκε αρνητικό, μπορεί να λειτουργούν ως φορείς και άθελά τους να μεταδώσουν τον Covid-19 και σε άλλους.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών υγειονομικών αρχών δηλώνουν στην εφημερίδα «The Wall Street Journal» ότι μέρος του προβλήματος σχετικά με την αξιοπιστία των τεστ είναι πόσο γρήγορα έλαβαν έγκριση από τους αρμόδιους φορείς.

«Τα περισσότερα από αυτά τα τεστ περνούν από μία γρήγορη διαδικασία έγκρισης», επισημαίνει ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Οχάιο Μπιλ Μίλελ.
«Για το λόγο αυτό, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για τον βαθμό αξιοπιστίας τους», προσθέτει.

Η ιατρική κοινότητα, πάντως, ρίχνει το… γάντι στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επισημαίνοντας ότι έχει επιδείξει μία «πρωτοφανή ευελιξία» μέχρι σήμερα αφού έχει ήδη δώσει το πράσινο φως σε 20 τεστ ανίχνευσης του ιού.

Για τον Μπιλ Μίλερ, γιατρό και επιδημιολόγο στο κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο, «Σε μερικές περιπτώσεις, στο Τέξας και τη Νέα Υόρκη, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε τεστ τα οποία βγήκαν αρνητικά και στην συνέχεια νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα και τελικά βρέθηκαν θετικοί στον ιό».

Από την πλευρά του, ο γιατρός Μάικ Λοζάνο της εταιρείας «Envision Healthcare», εκτιμά ότι στη Νέα Υόρκη, το κέντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ«ένα τεστ που βγαίνει αρνητικό δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να είναι ασυμπτωματικός».

Στις 28 Μαρτίου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε ένα τεστ που βγαίνει θετικό σε πέντε λεπτά και αρνητικό σε 13 λεπτά. Η μέθοδος αυτή είναι ίσως πιο σημαντική από τα υπόλοιπα τεστ που δίνουν ταχύτερα αποτελέσματα, καθώς τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα αγωνίζονται να ελέγξουν τον αριθμό των ασθενών που νοσούν.

«Ωστόσο, οι έρευνες που έρχονται από την Κίνα δείχνουν ότι τα ψευδώς αρνητικά τεστ είναι περίπου 30%», γράφει ο Χάρλαν Κρουμχολτς από τους «New York Times αν και επικαλείται ειδικούς που πιστεύουν ότι το ποσοστό είναι σαφώς μεγαλύτερο.

Ειδήσεις σήμερα:

Στους 55 οι νεκροί από κορωνοϊό – Δύο νεκροί από Πέλλα και Ξάνθη 

Κορωνοϊός: H μεθοδολογία πίσω από τη θέση κάθε χώρας στην παγκόσμια κατάταξη