Οι αρχές της Ινδίας αναζητούν τους ανθρώπους που πέρασαν πρόσφατα από ένα ισλαμικό κέντρο στο Νέο Δελχί, το οποίο θεωρείται μια από τις κύριες εστίες μετάδοσης του νέου κορωνοϊού στη χώρα αυτήν.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν τον Μάρτιο σε συγκεντρώσεις στην έδρα του Ταμπλίγκι Τζαμάατ, ενός διεθνούς, σκληροπυρηνικού κινήματος μουσουλμάνων ιεραποστόλων, που βρίσκεται στη συνοικία του Δυτικού Νιζαμουντίν. Οι έρευνες των υγειονομικών αρχών συνδέουν εκ των υστέρων πολλά κρούσματα της ασθένειας Covid-19 σε όλη την Ινδία με το κτίριο αυτό, που βρίσκεται σε μια φτωχογειτονιά, ανάμεσα στις εύπορες συνοικίες του νότιου Δελχί.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας και σήμερα, τα σοκάκια γύρω από το κέντρο αυτό ήταν γεμάτα με αξιωματούχους διαφόρων υπηρεσιών, ντυμένους με προστατευτικές στολές.

Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από το κτίριο, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Περίπου 500 παρουσιάζουν συμπτώματα και χίλιοι τέθηκαν σε καραντίνα.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις εκεί πέθαναν το τελευταίο διάστημα από τον νέο κορωνοϊό, από αυτούς οι έξι στο κρατίδιο Τελανγκάνα και οι τρεις στο Δελχί.

Ο πρώτος υπουργός του Δελχί, Άρβιντ Κετζρίβαλ, χαρακτήρισε «απολύτως ανεύθυνη» τη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων και ζήτησε να διωχθούν ποινικά οι διοργανωτές.

Ινδοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι πολλές εκατοντάδες αλλοδαποί πέρασαν από το κέντρο αυτό τις τελευταίες εβδομάδες.

Από τις 25 Μαρτίου στην Ινδία έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας με σκοπό να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της επιδημίας. Μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό 1.353 άνθρωποι και από αυτούς οι 32 πέθαναν. Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι προφανώς υποτιμημένος, επειδή διενεργούνται ελάχιστες διαγνωστικές εξετάσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Οι νέοι ΚΑΔ με τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στα έκτακτα μέτρα

Κορωνοϊός: Θετική γυναίκα από τη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας – Γέννησε στο «Αλεξάνδρα»

Κορωνοϊός: Ερωτήσεις και απαντήσεις από την Grant Thornton για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων