Η κρισιμότητα των ερχόμενων εβδομάδων αναδείχθηκε πολλές φορές κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, τόσο από τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, τον εκπρόσωπο του υπουργείου για τον κορωνοϊό όσο και από τον κ. Νίκο Χαρδαλιά, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Παρότι τονίστηκε πως «μέχρι σήμερα η τροχιά της εθνικής μας επιδημίας παραμένει ελεγχόμενη» αναφέρθηκε μία ακόμη παράμετρος που καθιστά κρίσιμο τον Απρίλιο ως προς τον έλεγχο του κορωνοϊού.

Πέραν της τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως ονομάζουν οι ειδικοί τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση από τις 11 Μαρτίου μέχρι σήμερα, ειδικό βάρος δίδεται τώρα στους επαναπατρισθέντες, όσους νοσούν αλλά και όσους βρίσκονται στην απομόνωση των 14 ημερών, για προληπτικούς λόγους. Συνολικά, περί τους 7.000 ‘Ελληνες βρίσκονται σε καραντίνα.

«Θέλω να επιστήσω την προσοχή στους ανθρώπους που επιστρέφουν από χώρες με υψηλό αριθμό περιπτώσεων της νόσου, για την ανάγκη της αυστηρής καραντίνας. Να αποφύγουμε συμπεριφορές που εκθέτουν συμπατριώτες μας σε κίνδυνο.

Κανένας μας δεν έχει ανοσία από τη νόσο. Σιγά–σιγά κάποιοι θα αποκτούν. Και φυσικά, η επιστροφή στην Πατρίδα δεν σε διασφαλίζει από την έκθεση στον ιό ή τη διασπορά του» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Τουλάχιστον 6.687 συμπολίτες μας βρίσκονται σε απόλυτη καραντίνα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά. Όλοι βρίσκονται και υπό το…άγρυπνο μάτι των ελεγκτικών αρχών για την τήρηση της καραντίνας. Κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις, που έρχονται από περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό πολλαπλασιαστή, όπως είναι για παράδειγμα η Βρετανία, ελέγχονται και σε καθημερινή βάση και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

«Όλοι όσοι βρίσκονται σε καραντίνα, θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για το χρονικό διάστημα το οποίο τους έχει ζητηθεί. Δεν είναι κάτι το οποίο απλά το ζητάμε. Το απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που αποδέχεται και αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα των μέτρων που έχουμε πάρει μέχρι σήμερα» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος έχει την εικόνα για τους χιλιάδες Έλληνες που έχουν επιστρέψει. Ο ίδιος άλλωστε είχε χαρακτηρίσει τους 263 Έλληνες που είχαν επαναπατριστεί στις αρχές της εβδομάδας από τη βόρεια Ισπανία ως «υγειονομική βόμβα» όταν αποδείχθηκε ότι τουλάχιστον 21 ήταν θετικοί στον έλεγχο για κορωνοϊό στο πλαίσιο της υποχρεωτικής παραμονής τους σε ξενοδοχείο στην Αθήνα. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό πολλοί είχαν αντιδράσει στην βραχεία καραντίνα μετά την προσγείωση στην Αθήνα και τον έλεγχο για τη νόσο, καθώς ήθελαν να φύγουν αμέσως για τις οικίες τους σε όλη τη χώρα, ωστόσο η ανακοίνωση των θετικών τεστ για αρκετούς, οδήγησε και άλλους σε επαναπροσδιορισμό της κατάστασης. Αρκετοί και μη ασθενείς αποφάσισαν να συνεχίσουν την καραντίνα στο ξενοδοχείο ώστε να διαφυλαχθούν απολύτως για 14 ημέρες οι οικείοι τους. «Αν είχαν φύγει για τις περιοχές που έμεναν, θα καταγραφόταν διασπορά του κορωνοϊού σε περιοχές όπου δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα» είχε πει ο κ. Χαρδαλιάς.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών τα τεστ αντισωμάτων

Σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται από τους ειδικούς να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό. Αυτό τόνισε ο κ. Τσιόδρας με αφορμή την κυκλοφορία των τεστ αντισωμάτων τα οποία αναμένεται να κατακλύσουν την αγορά το επόμενο διάστημα καθώς πολλές εταιρίες διαγκωνίζονται για την ανάπτυξή τους και τη διάθεσή τους. Βεβαίως, οι ειδικοί έχουν υπογραμμίσει την αξία των τεστ και τη στρατηγική του μαζικού ελέγχου του πληθυσμού σε επόμενη φάση της πανδημίας, όχι τώρα που στοχεύουν στον έλεγχο ή στον μετριασμό των επιπτώσεων, και μάλιστα σε μία φάση που για την Ελλάδα μόλις ξεκίνησε.

Ο κ. Τσιόδρας αποσαφήνισε επίσης ότι δεν πρόκειται για τεστ διαγνωστικά της νόσου.

«Το να κάνεις ένα τεστ αντισώματος και να είναι αρνητικό δεν σημαίνει τίποτα. Γιατί μπορεί να είσαι στην τρίτη ή στην τέταρτη ημέρα από τη νόσο, να μην έχεις προλάβει να αναπτύξεις τα αντισώματα τα οποία θα ανιχνεύσει το τεστ και να νομίζεις ότι δεν έχεις τη νόσο. Είναι λάθος πληροφορία. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Να σου λέει ότι έχεις περάσει τη νόσο γιατί είχες εκτεθεί σε ένα «ξαδερφάκι» αυτού του νέου κορονοϊού και να υπάρχει αυτό που ονομάζουμε εμείς οι επιστήμονες «διασταυρούμενη αντίδραση». Θέλει πάρα πολλή προσοχή. Ενώ ένα αρνητικό τεστ, στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι, ότι δεν έχεις τον ιό και μετά να υιοθετήσεις μία ανεύθυνη συμπεριφορά. Φυσικά και αυτό δεν ισχύει και μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ, ιδιαίτερα στην οξεία φάση της νόσου» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ, τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς – είναι αυτά που πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

«Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της επιδημίας» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Το προσεχές διάστημα, ωστόσο, ερευνητικές ομάδες από τα ελληνικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα, για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς.