*Γράφει ο Γιώργος Διονυσόπουλος

Αυξημένη είναι η κίνηση στον ελληνοτουρκικό μεθοριακό σταθμό των Κήπων, έπειτα από την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στο κλείσιμο των συνόρων της με την Ελλάδα, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει και η γείτονα χώρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ήδη από χθες το βράδυ τουλάχιστον δύο ομάδες Ελλήνων φοιτητών, όπως και αρκετά μεμονωμένα άτομα, είτε Έλληνες είτε υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν περάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσω του σταθμού Υψάλων- Κήπων. Επειδή η διέλευση της γέφυρας που ενώνει το τελωνείο των Κήπων με των Υψάλων δεν επιτρέπεται να γίνει πεζή, αλλά μόνο από επιβαίνοντες σε όχημα, σε ότι αφορά τους φοιτητές στις περισσότερες των περιπτώσεων τους περίμεναν συγγενείς τους με οχήματα, με τα οποία αφού διέσχιζαν τη νεκρά ζώνη, τους παραλάμβαναν από το τουρκικό τελωνείο.

Να σημειώσουμε επίσης ότι αρκετοί φοιτητές έφτασαν στον μεθοριακό σταθμό με τουρκικά λεωφορεία, τα οποία, συνοδεία Τούρκων τελωνειακών πήγαιναν μέχρι τη νεκρά ζώνη της γέφυρας που ενώνει το τελωνείο των Κήπων με των Υψάλων και αφού κατέβαζαν τους επιβάτες τους εν συνεχεία επέστρεφαν στην Τουρκία.

Εξάλλου, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Τουρκία βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση με τις τοπικές αρχές προκειμένου να βοηθήσουν Έλληνες υπηκόους που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα μέσω του μεθοριακού σταθμού των Κήπων, μιας και ο έτερος μεθοριακός σταθμός στις Καστανιές παραμένει κλειστός, λόγω της συγκέντρωσης μεταναστών.

Ιδιαίτερα μέτρα προστασίας στο τελωνείο των Κήπων

Στον τελωνειακό σταθμό των Κήπων έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, με το προσωπικό που υπηρετεί εκεί να φορά ολόσωμες φόρμες και ειδικές μάσκες. Η Τουρκία έχει κλείσει τόσο τα ηπειρωτικά της σύνορα όσο και τα θαλάσσια με την Ελλάδα, ενώ θα σταματήσει και η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης οι μη Τούρκοι πολίτες που έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία τις τελευταίες 14 μέρες δεν επιτρέπεται πλέον να εισέλθουν στην Τουρκία. Η απόφαση της Τουρκίας να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα, αλλά και τη Βουλγαρία, ήρθε μετά τη συμφωνία των κρατών μελών της Ε.Ε να απαγορεύσουν για διάστημα 30 ημερών την είσοδο στο ευρωπαϊκό έδαφος σε πολίτες τρίτων χωρών, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Περιορισμοί στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα δεν υπάρχουν μόνο ως προς τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, αν και εξαιτίας της περαιτέρω αυστηροποίησης των ελέγχων λόγω κορωνοϊού στα τελωνεία των Κήπων και των Υψάλων παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις στις διελεύσεις των φορτηγών οχημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες – Πώς μπορούν να προστατευθούν

Κορωνοϊός: Πότε κινδυνεύουν τα παιδιά με καρδιοπάθειες