Στους 387 ανέρχονται πλέον οι συμπολίτες μας που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό του υπουργείου Υγείας. Παρά την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, οι επιδημιολόγοι δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημίας το προσεχές διάστημα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητή Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, μέχρι χθες Τρίτη είχαν δηλωθεί 387 περιστατικά θετικά στον ιό, τα 60 εξ αυτών απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης. Εξ αυτών 11 είναι κάτω των 18 ετών, 59 ασθενείς είναι 18-39 ετών, 132 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών και οι υπόλοιποι είναι άνω των 65 ετών. Από τους 387 οι 80 νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα, με 11 εξ αυτών να είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας και 3 σε σοβαρή κατάσταση αλλά εκτός ΜΕΘ. Ο μέσος όρος ηλικίας των βαριά νοσούντων είναι τα 69 έτη, ενώ σε όλους χορηγείται αντι-ιϊκή αγωγή.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ 14 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και έχουν επιστρέψει σπίτι τους.

Πέντε τα θύματα του κορωνοϊού

Δυστυχώς, στη λίστα των θυμάτων προστέθηκε χθες ένας ακόμη συμπολίτης μας που κατέληξε λόγω επιπλοκών που του προκάλεσε ο κορωνοϊός. Ο 67χρονος από την περιοχή της Αττικής νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία» και αποτελεί το πέμπτο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Σε λιγότερο από μια εβδομάδα άλλοι τέσσερις άνδρες, έχασαν τη ζωή του λόγω της λοίμωξης από τον κορωνοϊό και των υποκείμενων νοσημάτων που είχαν. Ο νεότερος εξ αυτών ήταν 53 ετών και ο γηραιότερος 90 ετών.

Στον ακόλουθο πίνακα μπορείτε να δείτε ανά νοσοκομείο τους νοσηλευόμενους ασθενείς σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, σε ΜΕΘ καθώς και τους θανόντες, βάσει όσων ίσχυαν μέχρι και χθες Τρίτη.

*Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας αναμένεται να μεταφερθεί και ένας ασθενής από το Νοσοκομείο του Βόλου.

«Όπως σας έχω πει και άλλες φορές, για κάθε πέντε ασθενείς που είναι κριτικά άρρωστοι, νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, από πίσω είναι άλλοι 95 οι οποίοι έχουν στο 85% των περιπτώσεων ελαφρά μορφή της νόσου και στο 10%-15% των περιπτώσεων την μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου», υπενθύμισε χθες ο κ. Τσιόδρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τους απλούς πολίτες που νοσούν λόγω του νέου κορωνοϊού, έχουν βρεθεί θετικοί στον ιός και 21 εργαζόμενοι σε διάφορες δομές υγείας ανά την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, 9 στο Νοσοκομείο Καστοριάς, από 2 σε Λαϊκό και ΝΜΙΤΣ και από 1 σε Καλαμάτα, Αμαλιάδα, Πύργο, Ιπποκράτειο Αθήνας, Ερυθρό Σταυρό, Ιωάννινα και Άγιο Σάββα, καθώς και 1 διασώστης του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, σε καραντίνα 7 ημερών έχουν τεθεί πάνω από 210 εργαζόμενοι σε δημόσιες δομές υγείας λόγω επαφής με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι 60 αφορούν στο Νοσοκομείο Καστοριάς, όπου και εργαζόταν ο άτυχος 53χρονος παρασκευαστής εργαστηρίου που κατέληξε έπειτα από σύντομη νοσηλεία στο ΑΧΕΠΑ.

Αγωνία για την πορεία της επιδημίας

Παρά την καθημερινή αύξηση του αριθμού των συμπολιτών μας που προσβάλλονται από τον νέο κορωνοϊό, οι επιδημιολόγοι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ως προς την εξέλιξη της κατάστασης το προσεχές διάστημα.

«Η Ελλάδα για πρώτη φορά, ως χώρα, ως υποδομή, ως κρατικός μηχανισμός και σχεδιασμός βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από την επιδημία», εκτιμά μιλώντας στο protothema.gr και το ygeiamou.gr ο κ. Δημήτριος Παρασκευής BSc, MSc, PhD, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (ΕΚΠΑ). «Το παράδειγμα μάλιστα της Κίνας μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε, υπό την έννοια ότι μια αχανής γεωγραφικά και πληθυσμιακά χώρα, κατάφερε να ελέγξει την επιδημία δια της επιβολής αυστηρότατων μέτρων», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, η Ελλάδα ευτυχώς ενήργησε προκαταβολικά λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα εν αντιθέσει με την Ιταλία και την Ισπανία που αφέθηκαν να «παρασυρθούν» από την πορεία της επιδημίας αντί να φτιάξουν «αναχώματα».

«Τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση είναι πράγματι πρωτόγνωρα. Αλλά η αναστολή της λειτουργίας των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας καθώς και οδηγίες για την αποφυγή συγχρωτισμού σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες και λοιπές δομές που λειτουργούν, μπορούν να συντελέσουν σε περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα. Αν το επόμενο 15θημερο καταγραφεί έστω και μικρή μείωση των αναφερόμενων κρουσμάτων, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα μέτρα έχουν αποδώσει καρπούς», εξηγεί ο κ. Παρασκευής.

Αιτιολογώντας δε το μέτρο της καραντίνας που έχει επιβληθεί σε δύο χωριά της Κοζάνης, της Δαμασκηνιάς και της Δραγασιάς (ο 90χρονος που απεβίωσε ήταν κάτοικος της περιοχής), ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών υπενθυμίζει ότι κι αυτό το μέτρο αποτελεί βαρόμετρο για την εξέλιξη της επιδημίας στην χώρα μας. «Πρόκειται για κλειστές κοινωνίες, με κατά κανόνα ηλικιωμένους κατοίκους, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Αν καταφέρουμε να τους προστατεύσουμε από τα χειρότερα αλλά και να μην γίνουν οι ίδιοι πηγή διασποράς του κορωνοϊού, τότε θα έχουν πετύχει μια μικρή νίκη στην αναχαίτιση της διασποράς του ιού στην κοινότητα», εκτιμά.

Φυσικά σύμφωνα με τον κ. Δημήτριο Παρασκευή μένει να δούμε πόσο πιστά θα τηρηθεί και το μέτρο του αυτό-περιορισμού κατ’ οίκον για 14 ημέρες επαναπατρίζονται από χώρες που ενδημεί ο κορωνοϊός, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία. Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών του υπουργείου Υγείας εξήγησε ότι «αυτό που θέλω να τονίσω είναι η ανάγκη τήρησης αυστηρών μέτρων υγιεινής στο χώρο του σπιτιού και την αποφυγή επαφής των ατόμων αυτών με άτομα αυξημένου κινδύνου και, ει δυνατόν, την απομόνωση σε ειδικό χώρο στο σπίτι, κρατώντας τις αποστάσεις από τους υπόλοιπους που μένουν στο ίδιο σπίτι. Γιατί αυτό; Γιατί αυτή τη στιγμή, όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από χώρες με υψηλή τοπική μετάδοση, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τους χειριζόμαστε σαν να έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, ό,τι κάνουμε εδώ στις δικές μας επαφές κρουσμάτων, για να περιορίσουμε περαιτέρω πιθανή μετάδοση».

Και ο κ. Παρασκευής εξηγεί ότι αν από έναν τυχαίο αριθμό π.χ. 1.000 ατόμων που θα επαναπατριστούν, οι 50 είναι φορείς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και δεν τον μεταδώσουν,εφαρμόζοντας πιστά όλα τα μέτρα αυτό-περιορισμού και αυτό-προστασίας τότε δεν θα έχουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων.

Διαβάστε ακόμη

Κορωνοϊός: O ηλικιακός χάρτης των κρουσμάτων στην Ελλάδα