Την αποδοκιμασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει τις πτήσεις 26 κρατών μελών προς τις ΗΠΑ για 30 μέρες, στο πλαίσιο μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Η απόφαση του προέδρου Τραμπ επέφερε νέο πλήγμα στις αεροπορικές εταιρίες και βύθισε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία άνοιξαν στα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας.

Στην κοινή δήλωσή τους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισημαίνουν ότι αφενός ο κορωνοϊός «αποτελεί παγκόσμια κρίση και απαιτεί συνεργασία» και αφετέρου ότι «η απόφαση του Αμερικανού προέδρου ελήφθη μονομερώς χωρίς προηγούμενη διαβούλευση».

Η δήλωση καταλήγει με τη διαβεβαίωση ότι «η ΕΕ «αναλαμβάνει ισχυρή δράση για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού».

«Ουδείς γνώριζε τα μέτρα»

Κατά το χθεσινό του διάγγελμα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του είχε συχνές επαφές με τους συμμάχους των ΗΠΑ, όμως «ουδείς αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνώριζε τα μέτρα που εξήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος το βράδυ της Τετάρτης», επισήμανε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο Ρόιτερ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, κανένας συντονισμός, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι έπρεπε να δράσει άμεσα.

Οι περιορισμοί στα ταξίδια για 30 ημέρες θα αφορούν υπηκόους 26 ευρωπαϊκών χωρών αλλά θα εξαιρούν τη Βρετανία και την Ιρλανδία καθώς και Αμερικανούς πολίτες. Θα τεθούν σε ισχύ από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής.

Μάλιστα ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Βρετανία εξαιρέθηκε επειδή έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Την προσοχή των καταναλωτών σε διαφημίσεις σκευασμάτων κατά του ιού, ζητά ο ΕΟΦ

Κορωνοϊός: Μεγάλη έλλειψη αίματος – Έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας