Ο έρωτας στα χρόνια του κορωνοϊόύ. Αυτό είναι το μυθιστόρημα που γράφεται αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα κράτη – μέλη προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση της μόλυνσης. Την ώρα που τα κράτη-μέλη της ΕΕ μετρούν πάνω από 3000 κρούσματα, με την Ιταλία να βρίσκεται στην κορυφή με 2500 περιπτώσεις και να ακολουθεί η Γαλλία με 212 και η Γερμανία με 196, λαμβάνονται έκτακτα μέτρα με σκοπό να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση του νέου κορωνοϊόύ.

Γερμανία

Η Γερμανία απαγόρευσε λόγω κορωνοϊού την «εξαγωγή προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού (μάσκες, γάντια, στολές κλπ)», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, που παράλληλα ανακοίνωσαν και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Υπάρχει η δυνατότητα για εξαιρέσεις «υπό ορισμένες συνθήκες», κυρίως για λόγους ανθρωπιστικής βοήθειας, διευκρίνισε ο πυρήνας αντιμετώπισης της κρίσης που δημιουργήθηκε από τα δύο υπουργεία, επισημαίνοντας ότι «ο εφοδιασμός προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού συνιστά ιδιαίτερη ανάγκη».

Στα 15 από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας έχουν επιβεβαιωθεί 240 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με το Robert Koch Institut, την ομοσπονδιακή αρχή ελέγχου των ασθενειών. Περισσότερα από τα μισά βρίσκονται στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα την αγορά ενός εκατομμυρίου προστατευτικών μασκών για το ιατρικό προσωπικό.

Ιταλία: «Όχι» στα φιλιά, τις αγκαλιές και τις χειραψίες από την ιταλική κυβέρνηση

Μετά το «λουκέτο» σε σχολεία και πανεπιστήμια έως τα μέσα Μαρτίου, η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε αναμένεται να δώσει κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των πολιτών της από τον κορωνοϊό που επελαύνει στη χώρα.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας η κυβέρνηση της Ρώμης, οι Ιταλοί δεν θα πρέπει να αγκαλιάζονται, να φιλιούνται και να κάνουν χειραψίες, όπως αναφέρει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ANSA».

Μέχρι στιγμής, οι νεκροί στη γείτονα ανέρχονται σε 79 ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τις 2.500.

Επιπλέον, οι Ιταλοί θα πρέπει να μην είναι διαχυτικοί μεταξύ τους και να τηρούν τις… απαραίτητες αποστάσεις. Σύμφωνα με τις συστάσεις της ιταλικής κυβέρνησης, οι Ιταλοί θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση ενός μέτρου ο ένας από τον άλλο, ανά πάσα στιγμή: ακόμη κι αν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους προκειμένου να προστατευτούν από τα σταγονίδια του σάλιου και του φταρνίσματος που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

ΕΕ: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα σε ευρωπαϊκό θεσμό στις Βρυξέλλες

Εργαζόμενος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ), μια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα τις Βρυξέλλες, είναι το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού σε ευρωπαϊκό θεσμό.

Ο εργαζόμενος αυτός είχε μόλις επιστρέψει από αποστολή στην Ιταλία όταν βρέθηκε θετικός στον SARS-CoV-2, επεσήμανε η Ντέινα Σπίναντ, εκπρόσωπος του ΕΟΑ. «Έχουμε επιβεβαίωση του περιστατικού» ανέφερε η Σπίναντ.

Ο άνδρας φέρεται να είχε συνομιλίες με άλλους 30 αξιωματούχους της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα μετά το ταξίδι του στην Ιταλία.

Οικονομική ζημιά άνω των επτά δισ. μόνο στην Ιταλία

Σύμφωνα με την ιταλική εμπορική ένωση Confcommercio, το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου η Ιταλία πρόκειται να χάσει, συνολικά, τριάντα ένα εκατομμύρια τουρίστες, με οικονομική ζημιά η οποία θα αγγίξει τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πρόεδρος της τουριστικής ένωσης Confturismo, Λούκα Πατανέ χαρακτήρισε την κατάσταση δραματική.

«Ο χειρότερος ιός είναι η υστερία. Για τον λόγο αυτό μας θεωρούν υπαίτιους για την διάδοση του ιού», πρόσθεσε. Ο Πατανέ ζήτησε από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε να δραστηριοποιηθεί με στόχο να ακυρώσει τις ταξιδιωτικές οδηγίες που ορισμένες χώρες έχουν εκδώσει σε ότι αφορά τις επισκέψεις των πολιτών τους στην Ιταλία.

Η κυβέρνηση της Ρώμης, πάντως, ετοιμάζεται να εγκρίνει δέσμη μέτρων ύψους περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, για την στήριξη των τομέων που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονωϊού.