Γράφει ο Φρίξος Δρακοντίδης

Ο επιχειρηματίας, Γιάννης Μερσινιάς είναι ο ένας εκ των δυο συμπατριωτών μας που μπήκαν σε 14ημερη καραντίνα στο νοσοκομείο Σωτηρία, γεγονός που ανακοίνωσε ο ίδιος μέσα από τη σελίδα του στο Facebook.

Στο protothema.gr μιλάει για τις πρώτες ώρες του στο ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου, για τις στιγμές μοναξιάς, την έλλειψη ίντερνετ που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και τα περιοριστικά μέτρα που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να έρθει σε επαφή μαζί του.

Ο Έλληνας που γύρισε από το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο Σωτηρία, όντας υποχρεωμένος να παραμείνει σε 14ημερη καραντίνα ωσότου διαπιστωθεί ότι δεν φέρει τον ιό. Ο Γιάννης Μερσινιάς, ιδιοκτήτης της Fast Medical Service με αντικείμενο τις επισκευές ιατρικών μηχανημάτων, διαθέτει αξιοθαύμαστη ψυχραιμία. Αν και βρισκόταν αποκλεισμένος εδώ και αρκετές μέρες στην πόλη Yichang, η οποία απέχει περίπου 400 χλμ από κει που ξεκίνησαν όλα, την πόλη Ουχάν, δεν έδειχνε να χάνει την υπομονή και το κουράγιο του. Στις τακτικές συνομιλίες που είχαμε μέσω Skype εξέφραζε πάντοτε την αισιοδοξία του ότι πολύ σύντομα θα βρισκόταν τρόπος για να γυρίσει πίσω στη πατρίδα, έχοντας πίστη στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές προξενικές Αρχές στη Κίνα. Δεν πτοήθηκε ούτε από την καραντίνα που του επέβαλαν ένα πρωινό οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου όπου διέμενε στη πόλη Yichang, αναγκάζοντάς τον να μείνει για μέρες κλεισμένος στο δωμάτιο του. Και η υπομονή που έδειξε τον δικαίωσε καθώς οι προσπάθειες των ελληνικών προξενικών Αρχών κάποια στιγμή ευοδώθηκαν και ο Έλληνας επιχειρηματίας επέστρεψε χθες στην Αθήνα, κατεβαίνοντας από ένα αεροπλάνο με 200 Ευρωπαίους επιβάτες που θα συνέχιζαν το ταξίδι τους για την επιστροφή στις δικές τους πατρίδες. Η εικόνα με τους δυο συμπατριώτες μας να κατεβαίνουν τη σκάλα του αεροσκάφους φορώντας ειδικές στολές θύμιζε σκηνικό X-FILES, όπως άλλωστε και οι συνθήκες πτήσεις που βίωσαν.

«Και οι 200 επιβάτες φορούσαμε μάσκες, ενώ οι φροντιστές και οι γιατροί φορούσαν τις ειδικές στολές» λέει στο protothema.gr ο Γιάννης Μερσινιάς. Κατά την μεταφορά τους στο νοσοκομείο Σωτηρία, σήμανε συναγερμός. Το προσωπικό του νοσοκομείου είχε προετοιμαστεί εδώ και μέρες για να υποδεχθούν τους δυο συμπατριώτες μας. Ο θάλαμος αρνητικής πίεσης που ετοιμάστηκε βρίσκεται στην 6η κλινική στο κτίριο Β΄ και ουδείς έχει πρόσβαση, με εξαίρεση τους γιατρούς και το προσωπικό που απασχολείται στο συγκεκριμένο περιστατικό.

«Πρόκειται για ένα απλό, λιτό δωμάτιο νοσοκομείου με τη μόνη διαφορά ότι εδώ δεν ανοίγει ποτέ η πόρτα», λέει ο Γιάννης Μερσινιάς μέσα από τον ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Αν κάτι τον έχει αγχώσει, δεν είναι οι εξονυχιστικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε με το καλημέρα, αλλά το ότι δεν πιάνει ούτε το κινητό του τηλέφωνο, ενώ το ίντερνετ “σέρνεται” κάτι που τον δυσκολεύει στη συνεχή επικοινωνία που έχει με τους συνεργάτες του. Ναι, ο συμπατριώτης μας μπορεί να τέθηκε σε καραντίνα για τις υπόλοιπες 14 μέρες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι σταμάτησε και ο χρόνος γύρω του. Οι δουλειές τρέχουν, οι εκκρεμότητες που έχουν μείνει πίσω δεν είναι και λίγες, οπότε μεταξύ χαλάρωσης και υπερχαλάρωσης, φροντίζει να τακτοποιεί τις καθημερινές του εκκρεμότητες.

«Δεν φταίει η κανονικά καραντίνα που είμαι, με έχουν και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας σε καραντίνα. Δεν πιάνει τίποτα εδώ ούτε ίντερνετ ούτε τηλέφωνο», γράφει με το χιούμορ που τον χαρακτηρίζει στη σελίδα του στο Facebook.