Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Με τις περίφημες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) υποστελεχωμένες – καθώς ο ιατρικός κόσμος έστρεφε την πλάτη στις συμβάσεις που πρότεινε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας- και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς να προσφέρουν απλήρωτοι τους τελευταίους μήνες τις υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους, η κατάσταση δεν διαμορφώνεται θετική για τους πολίτες που χρειάζονται υπηρεσίες υγείας.

Το έλλειμμα των γιατρών της ΠΦΥ με δεδομένη και την έξαρση της εποχικής γρίπης – και τις επισκέψεις σε γιατρό που θα απαιτηθούν- αναμένεται να προκαλέσει έμφραγμα στις νοσοκομειακές δομές αλλά και θα υποχρεώσει πολλούς να κινηθούν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας για τις ιατρικές επισκέψεις.

Ωστόσο, οι περίπου 800 οικογενειακοί γιατροί – παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι – που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ δηλώνουν πως βρίσκονται στα όριά τους λόγω της μη πληρωμής τους και προειδοποιούν με επίσχεση υπηρεσιών υγείας.

Με επιστολή της προς τη διοίκηση του Οργανισμού η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) μεταφέρει τις έντονες διαμαρτυρίες μελών της για «την μη πληρωμή των ιδιωτών συμβεβλημένων ΕΟΠΥΥ οικογενειακών γιατρών, τους τελευταίους μήνες».

Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται στην επιστολή, εκκρεμεί από τον Αύγουστο 2019 η έκδοση τιμολογίων παροχής υπηρεσιών εκ μέρους των γιατρών, η οποία προϋποθέτει όμως την έγγραφη ενημέρωση/εντολή της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ. Το αποτέλεσμα είναι οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί ιατροί να εργάζονται χωρίς να αμείβονται και κυρίως, όπως επισημαίνουν, χωρίς να γνωρίζουν το χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

«Οι συμβεβλημένοι ιδιώτες ιατροί παρέχουν εκτός από τις υπηρεσίες και τις εγκαταστάσεις και τον πανάκριβο εξοπλισμό του ιατρείου τους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και είναι αναγκαίο να πληρώνονται με συνέπεια» υπογραμμίζει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ και καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να ξεκινήσει άμεσα η ροή πληρωμών προς τους ενδιαφερομένους.

Καταλήγοντας η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης «θα επανέλθουμε με τα απαραίτητα νομικά μέτρα, με σοβαρό το ενδεχόμενο της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού».