Η ψυχική υγεία είναι η μεγαλύτερη υγειονομική πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Δρ. Χανς Κλούγκε. Ειδικά στη χώρα μας, ηχεί «καμπανάκι» για τα προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων 15-19 ετών. Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο ygeiamou.gr, ο Δρ. Κλούγκε αναλύει τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της επανεμφάνισης λοιμωδών νοσημάτων, εξηγεί πώς πρέπει να χτιστεί ξανά η εμπιστοσύνη των πολιτών στους εμβολιασμούς και εξαίρει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για μια σειρά ζητημάτων υγείας, όπως η καθιέρωση προτύπων ποιότητας στην υγειονομική περίθαλψη.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση υγείας που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και πώς ανταποκρίνεται ο ΠΟΥ;

Υπάρχουν, φυσικά, πολλαπλές «μεγα-τάσεις» που θέτουν προκλήσεις για την υγεία και τα συστήματα υγείας μας — από τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού έως την αύξηση των χρόνιων νοσημάτων και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.

Ωστόσο, θα ήθελα να αναδείξω μια συχνά αόρατη κρίση. Πιστεύω ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις υγείας που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια είναι η ψυχική υγεία. Η κρίση είναι εκτεταμένη και επηρεάζει κάθε ηλικιακή ομάδα, αλλά κυρίως τους νέους μας, τη μελλοντική γενιά.

Ένας στους δύο από εμάς θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ένα στα έξι άτομα στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ — ή 143 εκατομμύρια άνθρωποι — πάσχουν από ψυχική διαταραχή. Την ίδια στιγμή, ένας στους τέσσερις ανθρώπους με ψύχωση δεν λαμβάνει καμία φροντίδα, εξαιτίας του στίγματος, της δυσκολίας πρόσβασης στις υπηρεσίες ή των μακροχρόνιων αναμονών για εξειδικευμένη φροντίδα.

Εξετάζοντας πιο προσεκτικά την Ελλάδα, ένας στους τέσσερις (25,5%) νέους ηλικίας 15-19 ετών ζει με ψυχική διαταραχή, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωπαϊκής περιφέρειας που είναι ένας στους πέντε (19,5%). Στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν διαφορετικά τα αγόρια και τα κορίτσια. Τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με άγχος ή κατάθλιψη, ενώ τα αγόρια με διαταραχές συμπεριφοράς. Τα αγόρια έχουν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν. Επιπλέον, τα κορίτσια δηλώνουν συχνότερα ότι αισθάνονται μοναξιά. Είναι ξεκάθαρο ότι στην Ελλάδα – όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη – πρέπει να ενισχύσουμε την ποιότητα της ψυχικής φροντίδας για παιδιά και νέους, με υπηρεσίες που ανταποκρίνονται πραγματικά στις ανάγκες όλων, αγοριών και κοριτσιών.

Η Ελλάδα αξίζει συγχαρητηρίων ως μία από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια που διαθέτει υφυπουργό υπεύθυνο αποκλειστικά για την ψυχική υγεία. Αυτό δείχνει τη δέσμευση της κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να επενδύσει στην ψυχική υγεία, ιδιαίτερα των νέων.

Η ψυχική υγεία δεν είναι απλώς ζήτημα υγείας. Συνδέεται στενά με κάθε πτυχή της ζωής μας, από την εκπαίδευση και την εργασία έως τη στέγαση και τη δικαιοσύνη. Στον ΠΟΥ/Ευρώπης, ανταποκρινόμαστε με επείγουσες ενέργειες. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας, ξεκινήσαμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα – το μοναδικό στον ΠΟΥ – για την ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων σε όλη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Μέσα από αυτή τη δράση, συνεργαζόμαστε ενεργά με νέους με προσωπική εμπειρία, για να κάνουμε τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας πιο προσβάσιμες. Πρόσφατα παρουσιάσαμε ποιοτικά πρότυπα για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας παιδιών και νέων και υποστηρίξαμε την πιλοτική εφαρμογή τους σε διάφορες χώρες.

Επιπλέον, υποστηρίζουμε τις χώρες να ενσωματώσουν την ψυχική υγεία σε όλους τους τομείς της κοινωνίας — από τα σχολεία και τους χώρους εργασίας έως τα νοσοκομεία και τις κοινωνικές πολιτικές. Μαζί με το Υπουργείο Υγείας της Γαλλίας, ο ΠΟΥ/Ευρώπης θα φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου συνάντηση στο Παρίσι τον Ιούνιο, με την ελπίδα ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, θα δεσμευτούν να ενσωματώσουν την ψυχική υγεία σε όλες τις πολιτικές και όχι μόνο στην υγεία.

Με την επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ιλαρά και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες περιοχές, πώς σκοπεύει ο ΠΟΥ να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια;

Το 2024, η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς των τελευταίων 25 και πλέον ετών, με τα περιστατικά να διπλασιάζονται σε σχέση με το 2023. Η επανεμφάνιση ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, όπως η ιλαρά, είναι μια προειδοποίηση που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά όταν η εμπιστοσύνη διαβρώνεται, το βάρος της νόσου αυξάνεται. Αυτό ακριβώς βλέπουμε σήμερα σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης.

Στον ΠΟΥ/Ευρώπης, προτεραιότητά μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στα εμβόλια μέσω της ενημέρωσης με στοιχεία, της διαφάνειας και της ουσιαστικής εμπλοκής των κοινοτήτων. Υποστηρίζουμε τις χώρες να αφουγκραστούν τις ανησυχίες των πολιτών, να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση και να διευκολύνουν την πρόσβαση στον εμβολιασμό, ιδίως για πληθυσμούς που εξυπηρετούνται λιγότερο ή ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Η εμπιστοσύνη δεν χτίζεται μέσα από συνεντεύξεις Τύπου· χτίζεται σε επίπεδο κοινότητας, σε κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας, στα σχολεία και μέσα από σταθερές σχέσεις με έμπιστους επαγγελματίες υγείας και ηγετικές φυσιογνωμίες της κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων και θρησκευτικών ηγετών. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε έμπιστα και επιδραστικά άτομα ώστε να μεταφέρουν το μήνυμα της υγείας στο κοινό τους και στις κοινότητές τους.

Επιπλέον, συνεργαζόμαστε στενά με κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και ψηφιακές πλατφόρμες για να αντιμετωπίσουμε επιβλαβείς αφηγήσεις και να προωθήσουμε αξιόπιστη, επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση. Γιατί στη δημόσια υγεία, η εμπιστοσύνη είναι εξίσου σημαντική με την τεχνολογία και χωρίς αυτήν, κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να πετύχει.

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει προβλήματα δημόσιας υγείας, όπως οι καύσωνες και τα λοιμώδη νοσήματα. Πώς επηρεάζει την υγεία στην Ευρώπη και ποια μέτρα προτείνετε;

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον μια μακρινή απειλή. Είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία που συμβαίνει τώρα στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, την ταχύτερα θερμαινόμενη περιοχή στον κόσμο.

Βλέπουμε όλο και πιο έντονους καύσωνες, δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες και εξάπλωση λοιμωδών νοσημάτων σε νέες γεωγραφικές περιοχές. Οι ευάλωτες ομάδες — ιδίως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και τα άτομα με χρόνια νοσήματα — πλήττονται περισσότερο.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία χάνονται ζωές, ενώ τα συστήματα υγείας μας δέχονται αυξανόμενες πιέσεις. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στην περιοχή μας πέθαναν λόγω ακραίας ζέστης το 2022 και το 2023 συνολικά. Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, και βρισκόμαστε σε τροχιά για μια καταστροφική αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη, βιώνοντας συχνότερους και εντονότερους καύσωνες, δασικές πυρκαγιές και επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν παθήσεις σχετιζόμενες με τη ζέστη, αναπνευστικά προβλήματα, εξάπλωση νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών (π.χ. κουνούπια), καθώς και επιπτώσεις στην ψυχική υγεία μετά από κλιματικά συμβάντα.

Οι ελληνικές αρχές έχουν δείξει αυξανόμενη δέσμευση για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Έχουν αναπτυχθεί σχέδια δράσης για την υγεία σε συνθήκες καύσωνα, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και στρατηγικές ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης, ιδιαίτερα μετά από περιόδους καταστροφικών πυρκαγιών. Επίσης, έχει σημειωθεί πρόοδος στην επικοινωνία κινδύνου προς το κοινό και στον συντονισμό μεταξύ τομέων, όπως η πολιτική προστασία και οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα. Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη χώρα, πρέπει να ενσωματώσει περαιτέρω τη δημόσια υγεία στις πολιτικές για το κλίμα, από τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τις μεταφορές, μέχρι τη γεωργία. Ο καθαρός αέρας, η πρόσβαση σε πράσινους χώρους και η βιώσιμη ενέργεια δεν είναι μόνο περιβαλλοντικοί στόχοι, είναι προτεραιότητες για την υγεία. Η κλιματική κρίση είναι κρίση υγείας και η συνεχής ηγετική στάση της Ελλάδας στη σύνδεση των δύο είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των κοινοτήτων σήμερα και για τις επόμενες γενιές.

Στον ΠΟΥ/Ευρώπης, προωθούμε δράσεις για το κλίμα που θέτουν την υγεία στο επίκεντρο. Αυτό σημαίνει στήριξη των χωρών για την ανάπτυξη σχεδίων δράσης για την υγεία και τη ζέστη, την ενίσχυση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και τη δημιουργία υποδομών υγείας ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή. Εργαζόμαστε επίσης για την καλύτερη παρακολούθηση των κλιματικών κινδύνων για την υγεία και για να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα υγείας είναι προετοιμασμένα για όσα έρχονται.

Αναγνωρίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία, έχω συγκαλέσει την πρώτη Πανευρωπαϊκή Επιτροπή για το Κλίμα και την Υγεία του ΠΟΥ. Η ανεξάρτητη αυτή Επιτροπή, με πρόεδρο την πρώην Πρωθυπουργό της Ισλανδίας Katrín Jakobsdóttir και σύμβουλο τον διεθνούς φήμης εμπειρογνώμονα σε θέματα κλίματος και υγείας Sir Andrew Haines, συγκεντρώνει κορυφαία μυαλά από όλη την περιφέρεια για να προωθήσει την αλλαγή από την οποία εξαρτάται το μέλλον μας.

Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει την τελική της έκθεση έως την άνοιξη του 2026, με ένα σύνολο συγκεκριμένων συστάσεων προς κυβερνήσεις, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τοπικές αρχές, με στόχο την καινοτομία και τις επενδύσεις σε ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή συστήματα υγείας, την προστασία του πλανήτη και της υγείας των ανθρώπων, και την καλύτερη προετοιμασία για υγειονομικές κρίσεις που σχετίζονται με το κλίμα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και άλλες κρίσεις έχουν επηρεάσει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Πώς υποστηρίζει ο ΠΟΥ τις ευάλωτες κοινότητες και τα συστήματα υγείας σε περιόδους κρίσης;

Οι ένοπλες συγκρούσεις, ο εκτοπισμός και οι παρατεταμένες κρίσεις δοκιμάζουν τα όρια των συστημάτων υγείας σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Πέρα από το άμεσο κόστος σε τραυματισμούς και καταστροφές, οι κρίσεις αυτές προκαλούν μακροχρόνιες διαταραχές: άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις χάνουν την πρόσβαση στη θεραπεία, τα παιδιά χάνουν εμβολιασμούς, η μητρική φροντίδα διακόπτεται και οι ανάγκες για ψυχική υγεία αυξάνονται ραγδαία.

Ο ρόλος του ΠΟΥ/Ευρώπης σε τέτοιες συνθήκες είναι ολοκληρωμένος. Παρέχουμε επείγοντα, σωτήρια ιατρικά εφόδια και υποστηρίζουμε νοσοκομεία πεδίου και κινητές μονάδες υγείας. Εργαζόμαστε για την αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών όπως οι εμβολιασμοί και η μητρική φροντίδα, και εκπαιδεύουμε τοπικό υγειονομικό προσωπικό στην περίθαλψη τραυμάτων και την ετοιμότητα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Στην Ουκρανία, έχουμε συμβάλει στη δημιουργία διασυνοριακών συστημάτων παραπομπής και υποστηρίξαμε την ψηφιοποίηση και την αποκέντρωση της φροντίδας ώστε να φτάσει σε εκτοπισμένους ή αποκλεισμένους πληθυσμούς.

Ωστόσο, η δουλειά μας δεν σταματά στην επείγουσα ανταπόκριση. Επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία ανθεκτικών στην κρίση συστημάτων υγείας — συστημάτων που μπορούν να απορροφούν τα σοκ χωρίς να καταρρέουν – αυτό που αποκαλώ «διπλή προσέγγιση». Αυτό σημαίνει να βοηθάμε τις κυβερνήσεις να αναπτύσσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, αποθέματα, συστήματα επιτήρησης και ψηφιακά εργαλεία για τη διατήρηση της συνέχειας της φροντίδας. Σημαίνει επίσης να δίνεται προτεραιότητα στην ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ως βασικούς πυλώνες της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας.

Η υγεία δεν πρέπει ποτέ να είναι θύμα της σύγκρουσης. Η αποστολή μας είναι να διασφαλίζουμε ότι, ανεξαρτήτως κρίσης, είτε πρόκειται για πόλεμο, φυσική καταστροφή ή οικονομική κατάρρευση, οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φροντίδα, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Γιατί η προστασία της υγείας δεν είναι απλώς μια ανθρωπιστική ανάγκη· είναι επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία.

Σε μια εποχή αυξανόμενων ανισοτήτων στην υγεία, ακόμη και εντός των ευρωπαϊκών χωρών, πώς μπορεί να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη;

Σε μία από τις πιο ευημερούσες περιοχές του κόσμου, είναι απλώς απαράδεκτο το γεγονός ότι οι πιθανότητες κάποιου να ζήσει μια υγιή ζωή εξακολουθούν να εξαρτώνται από το εισόδημα, την εκπαίδευση, την εθνικότητα ή τον ταχυδρομικό του κώδικα.

Οι ανισότητες στην υγεία διευρύνονται τόσο μεταξύ των χωρών όσο και εντός αυτών στην Ευρώπη και εντείνονται περαιτέρω από οικονομικές πιέσεις, κοινωνικό αποκλεισμό και άνιση πρόσβαση στην περίθαλψη.

Η διασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη σημαίνει να πάμε πέρα από τη θεωρητική κάλυψη. Σημαίνει να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες του αποκλεισμού: την οικονομική προσιτότητα, τα γεωγραφικά εμπόδια, τις διακρίσεις και την υποεπένδυση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Πρέπει να φτάσουμε σε όλους με ποιοτική φροντίδα — μετανάστες, αγροτικές κοινότητες, οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και να θέσουμε τους ανθρώπους, όχι τη γραφειοκρατία, στο επίκεντρο του συστήματος.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντικά βήματα προς την καθολική κάλυψη υγείας τα τελευταία χρόνια, υπό την ηγεσία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της κάλυψης σε ανασφάλιστους πληθυσμούς και των προσπαθειών ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας, έχουν θέσει σημαντικά θεμέλια για πιο περιεκτικές και ανθεκτικές υπηρεσίες υγείας.

Τα τελευταία χρόνια, η στενή σχέση μεταξύ του ΠΟΥ/Ευρώπης και της Ελλάδας έχει ενισχυθεί σημαντικά. Αυτή η ισχυρή συνεργασία οδήγησε στην ίδρυση του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών το 2021 — εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη — σηματοδοτώντας την αρχή μιας σειράς προσπαθειών για τη βελτίωση της ποιότητας των συστημάτων υγείας και ψυχικής υγείας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα.

Σήμερα, το Γραφείο της Αθήνας συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά καινοτόμων πρωτοβουλιών μαζί με το Υπουργείο Υγείας και παρόχους υπηρεσιών υγείας σε όλη τη χώρα. Ένα από τα βασικά προγράμματα, το HEALTH-IQ, συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός πλαισίου για την Ποιότητα της Φροντίδας στην Ελλάδα, με στόχο τη βελτίωση της υγείας στη χώρα μέσω φροντίδας που είναι ασφαλής, βασισμένη σε αποδείξεις, ανθρωποκεντρική και βιώσιμη, διασφαλίζοντας παράλληλα ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους. Παράλληλα, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τον Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνδιαμορφώσαμε την πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Ποιότητα Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών (2025–2030) της Ελλάδας.

Φυσικά, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, ιδίως σε σχέση με το περιφερειακό και παγκόσμιο πλαίσιο. Οι ιδιωτικές πληρωμές παραμένουν σχετικά υψηλές, δημιουργώντας οικονομικά εμπόδια για ευάλωτες ομάδες, ενώ οι ανεκπλήρωτες ανάγκες για περίθαλψη παραμένουν.

Οι ανισότητες στην πρόσβαση, οι ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό υγείας και η κινητικότητα του προσωπικού συνεχίζουν να περιορίζουν το πλήρες δυναμικό του συστήματος.

Στον ΠΟΥ/Ευρώπης συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές για να στηρίξουμε τον μετασχηματισμό του συστήματος υγείας, με έμφαση στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, την ψηφιακή καινοτομία και τον στρατηγικό σχεδιασμό του ανθρώπινου δυναμικού.

Η Ελλάδα διαθέτει το όραμα, τα εργαλεία και τη δέσμευση. Με αυτά μπορούμε να οικοδομήσουμε την ανθεκτικότητα. Με τις σωστές επενδύσεις και έμφαση στην ισότητα, η Ελλάδα μπορεί να πλησιάσει πολύ περισσότερο στην επίτευξη της πραγματικής καθολικής κάλυψης υγείας μέσα από την οποία κάθε άνθρωπος, σε κάθε περιοχή, μπορεί να έχει πρόσβαση σε ποιοτική, προσιτή φροντίδα χωρίς οικονομικές δυσκολίες. Αυτό θα πρέπει να είναι το πρότυπο.

Τελικά, η καθολική κάλυψη υγείας δεν είναι απλώς ένας τεχνικός στόχος· είναι μια πολιτική επιλογή. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας και κοινωνικής συνοχής. Και στον σημερινό διχασμένο κόσμο, η επένδυση σε ισότιμη υγειονομική περίθαλψη είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που διαθέτουμε για να χτίσουμε υγιέστερες, ισχυρότερες και πιο ενωμένες κοινωνίες.

Διαβάστε επίσης

Επιστρέφει ο «βήχας των 100 ημερών» – Ποια είναι η νόσος που δεν έφυγε και γιατί είναι θανατηφόρος απειλή

Ιλαρά: Ο Robert F. Kennedy Jr λέει ότι η βιταμίνη Α προφυλάσσει – Τι έδειξε πραγματικά η έρευνα που επικαλείται

Τι θα συμβεί όταν ένα παιδί με ιλαρά πηγαίνει σχολείο – Το βίντεο του ΠΟΥ απαντά