Η πλειονότητα των προμηθειών ιατρικού εξοπλισμού στη Λωρίδα της Γάζας έχει εξαντληθεί, ενώ έχει τελειώσει και το 42% βασικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των παυσίπονων, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Βρισκόμαστε σε μηδενικό απόθεμα για σχεδόν το 64% του ιατρικού εξοπλισμού και σε μηδενικό απόθεμα για το 43% των απαραίτητων φαρμάκων και για το 42% των εμβολίων», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη η Χάναν Μπάλκι, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η αξιωματούχος του ΠΟΥ τόνισε ότι ο Οργανισμός έχει 51 φορτηγά βοήθειας που περιμένουν στα σύνορα με τη Γάζα, τα οποία δεν έχουν ακόμη λάβει άδεια εισόδου στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα χαλάρωσε ελαφρώς τον πλήρη αποκλεισμό της βοήθειας που είχε επιβληθεί στις αρχές Μαρτίου.

«Μπορείτε να φανταστείτε έναν χειρουργό να (ανατάσσει) ένα σπασμένο οστό χωρίς αναισθησία; Ενδοφλέβιοι οροί, βελόνες, επίδεσμοι – δεν υπάρχουν στις ποσότητες που απαιτούνται», προειδοποίησε η Μπάλκι, προσθέτοντας ότι βασικά φάρμακα όπως αντιβιοτικά, παυσίπονα και φάρμακα για χρόνιες ασθένειες είναι σε έλλειψη.

Έπειτα από έναν αποκλεισμό 11 εβδομάδων, το Ισραήλ -σε πόλεμο με τη Χαμάς από τον Οκτώβριο του 2023- επέτρεψε σε 100 φορτηγά που μεταφέρουν αλεύρι, παιδικές τροφές και ιατρικό εξοπλισμό να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας στις 21 Μαΐου, κανένα από αυτά όμως δεν ήταν του ΠΟΥ.

Εν μέσω συνεχιζόμενων ελλείψεων ιατρικού εξοπλισμού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι δεν θα συμμετάσχει σε ένα εναλλακτικό, υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ, σχέδιο βοήθειας για διανομή της βοήθειας, που προτάθηκε από τη νεότευκτη μη κυβερνητική, υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ οργάνωση Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF).

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δηλώσει ότι το GHF δεν είναι αμερόληπτο και το έργο του θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω εκτοπισμό αμάχων, εκθέτοντας χιλιάδες σε κίνδυνο.

Ειδήσεις σήμερα

Γλοιώματα εγκεφάλου: Αντιμετώπιση χωρίς προκαταλήψεις και φόβο ζητούν οι ασθενείς

ΠΕΦ – Εκλογές: Δείτε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: 65.000 πολίτες βρήκαν παθήσεις που αγνοούσαν χάρη στις προληπτικές εξετάσεις