Οι γαλλικές περιφέρειες, κυρίως στα νότια της χώρας, έχουν ανοίξει «πόλεμο» κατά των κουνουπιών-τίγρης, ενώ η χώρα καταγράφει σημαντικά αυξανόμενα κρούσματα τροπικών ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός και ο ιός ζίκα.
Από την 1η Ιανουαρίου, η Γαλλία έχει καταγράψει 1.123 εισαγόμενα κρούσματα δάγκειου πυρετού, 728 εισαγόμενα κρούσματα τσικουνγκούνια (μια τροπική νόσο που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις, πυρετό και εξανθήματα) και τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα ζίκα.
Μόνο τον Μάιο οι γαλλικές υγειονομικές Αρχές δήλωσαν ότι κατέγραψαν 225 κρούσματα τσικουνγκούνια, 152 κρούσματα δάγκειου πυρετού και ένα κρούσμα ζίκα – όλα εισαγόμενα.
Οι αριθμοί προκαλούν συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές, οι οποίες προειδοποιούν τους πολίτες να προσέχουν τα κουνούπια-τίγρης, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά και τη διάδοση των ασθενειών.
Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από δάγκειο πυρετό ή τσικουνγκούνια δεν μπορούν να μεταδώσει τον ιό σε άλλο άτομο, αλλά μπορεί να μολύνει άλλα κουνούπια, τα οποία μεταδίδουν την ασθένεια. Ο ζίκα μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Δεν είναι μόνο η Γαλλία, αναφέρει το Politico. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Βελγίου προειδοποίησε ότι τα κουνούπια-τίγρης βρέθηκαν σε διπλάσιες τοποθεσίες το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ενώ το φλαμανδικό υπουργείο Δημόσιας Υγείας ξεκίνησε εκστρατεία για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης των κουνουπιών-τίγρης.
Τα κουνούπια-τίγρης εξαπλώνονται ολοένα και περισσότερο σε όλη την Ευρώπη, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά το περιβάλλον της ηπείρου πιο ελκυστικό για τα κουνούπια.
Ειδήσεις σήμερα
Ιστορική συμφωνία ΠΟΥ για την πρόληψη της επόμενης πανδημίας – «Κλειδί» τα εμβόλια
Πολλαπλή σκλήρυνση: 8 στους 10 ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους για τη φροντίδα τους
Σοβαρά προβλήματα υγείας για το 50% των εφήβων παγκοσμίως μέχρι το 2030