Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ιατρικών ειδικοτήτων για το προωθούμενο από το Υπουργείο Υγείας πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ενηλίκων. Μετά τους παθολόγους, στις εξαγγελίες για τις παραπομπές ασθενών με παχυσαρκία σε ενδοκρινολόγους αντιδρούν και οι γενικοί γιατροί, ζητώντας να έχουν και εκείνοι συμμετοχή στο πρόγραμμα.

«Σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας (και της σχετικής αναφοράς του Πρωθυπουργού) αναφορικά με τη διαχείριση της παχυσαρκίας, θεωρούμε εξαιρετική την πρόθεση της πολιτείας να συμβάλει και θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τα ακόλουθα:

Η παχυσαρκία συνιστά μια από τις σημαντικότερες κρίσεις Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας. Με διαγνωστικό κριτήριο παχυσαρκίας το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ≥30, το ποσοστό των ενηλίκων με παχυσαρκία στην Ελλάδα υπερβαίνει το 30%, καθιστώντας την το συχνότερο χρόνιο νόσημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Πολυάριθμες μελέτες συνδέουν την παχυσαρκία με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, εγκεφαλικά, οστεοαρθρίτιδα, μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης και αυξημένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Η κυκλοφορία και στην Ελλάδα φαρμάκων έναντι της παχυσαρκίας (Anti-Obesity Medications – ΑΟΜs) όπως η τιρζεπατίδη (Mounjaro) και η σεμαγλουτίδη (Wegovy), τα οποία έχουν τύχει σημαντικής προβολής στον τύπο, προσφέρει σημαντικές ελπίδες για τη θεραπεία της παχυσαρκίας σε ασθενείς με αυξημένο ΔΜΣ (30-40). Προσφέρουν επιπρόσθετα οφέλη στην υγεία εκτός της μείωσης του βάρους, και αποτελούν μια ακόμη χρόνια θεραπεία, επιπλέον των βαριατρικών χειρουργείων. Χαιρετίζουμε, συνεπώς, την πρόθεση της πολιτείας να αμβλύνει τις οικονομικές ανισότητες στην πρόσβασή τους, μέσω της συνταγογράφησης και αποζημίωσής τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όπως επισημαίνουν οι γενικοί γιατροί συστήματα υγείας άλλων χωρών, αξιοποιώντας τους οικογενειακούς ιατρούς, έχουν ήδη ξεκινήσει προγράμματα καταπολέμησης της παχυσαρκίας, σε ασθενείς με ΔΜΣ ≥ 35 και μία ή περισσότερες συννοσηρότητες, όπως η υπνική άπνοια, ο διαβήτης, η υπέρταση, οι επιπλοκές των οποίων κοστίζουν (κλινική παχυσαρκία).

«Η παχυσαρκία είναι χρόνια νόσος, απαιτεί τακτική παρακολούθηση και εύκολη πρόσβαση σε ιατρό για την επιτυχία μιας τέτοια προσπάθειας. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαία η ύπαρξη μητρώου παχυσαρκίας, όπου να καταγράφεται η πορεία της θεραπείας, με τακτική ενημέρωσή του με σκοπό την παρακολούθηση δεικτών ποιότητας και της ορθολογικής συνταγογράφησης. Σήμερα, οι ενδοκρινολόγοι και οι διαβητολόγοι, ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα, έχουν μεγάλες αναμονές και δεν επαρκούν για να καλύψουν μια τέτοια ανάγκη», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση και προσθέτει:

«Τελικά, ο ασθενής αναμένεται να επωμισθεί ένα σημαντικό κόστος, πληρώνοντας από την τσέπη του ειδικούς ιατρούς, εκτός συστήματος, συνήθως στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να πετύχει καλύτερη πρόσβαση και παρακολούθηση. Αντίθετα, οι ιατροί της ΠΦΥ, Γενικοί/Οικογενειακοί Ιατροί και Παθολόγοι, είναι κοντά στον ασθενή, μπορούν να αναγνωρίσουν έγκαιρα τη νόσο, τις συννοσηρότητες και τις περιπτώσεις που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση με παραπομπή σε ειδικά κέντρα, καθώς και να ξεκινήσουν αγωγή με συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Ταυτόχρονα η προνομιακή θέση των γιατρών της ΠΦΥ μέσα στο σύστημα υγείας και τα κύρια χαρακτηριστικά της ΠΦΥ- ολιστικός χαρακτήρας της φροντίδας, συνέχεια στη φροντίδα-, αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας».

Διαβάστε επίσης

Όταν ο ΔΜΣ δεν αρκεί – Δύο νέοι όροι στην κατηγοριοποίηση της παχυσαρκίας

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για λάθος χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων – Τα σημεία προσοχής

Η τεχνητή νοημοσύνη δείχνει τον τρομακτικό άνδρα του μέλλοντος και εκπέμπει SOS για τις διατροφικές μας συνήθειες