Ανεβαίνει από αύριο η θερμοκρασία και οι προβλέψεις μιλούν ακόμη και για 35άρια, τουλάχιστον μέχρι τις 25 Μαΐου. Η πρώιμη ζέστη θέτει σε εγρήγορση τα άτομα  που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Ο καρδιολόγος Σπύρος Παπαϊωάννου, διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου της Αθήνας  γράφει για τις επιπτώσεις της αυξημένης θερμοκρασίας στους καρδιοπαθείς και  τι πρέπει να προσέξουν. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας και τα ολοένα συχνότερα φαινόμενα μεταβολής της αποτελούν μια επικίνδυνη απειλή για την υγεία του πληθυσμού, και ιδιαίτερα για άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα. Η καρδιά, που ήδη καταπονείται από παθολογικές καταστάσεις, καλείται να ανταποκριθεί σε πρόσθετες θερμικές και αιμοδυναμικές απαιτήσεις, οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να επιφέρουν καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια τα οποία είναι όλο και συχνότερα. Η πρόκληση αρρυθμιών επίσης, παρατηρείται έντονα σε περιόδους αυξημένης θερμοκρασίας καθώς και η απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας όπως και η επιδείνωση μιας σοβαρής βαλβιδοπάθειας. Μάλιστα, μελέτες αναφέρουν, ότι η αύξηση κατά μόλις 1 βαθμό Κελσίου αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση των προαναφερθέντων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πώς επηρεάζει η ζέστη την καρδιά;
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνεται και ο οργανισμός βρίσκεται σε συνθήκες υπερβολικά αυξημένων θερμοκρασιών, το σώμα προσπαθεί να αποβάλλει τη θερμότητα, μέσω θερμορυθμιστικών μηχανισμών που ενεργοποιούνται, με σκοπό αφενός να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και αφετέρου να αποβληθεί η περίσσεια θερμότητας, συνθήκη η οποία επιτυγχάνεται μέσω της αγγειοδιαστολής και της εφίδρωσης . Αυτές οι φυσιολογικές αντιδράσεις έχουν συνέπειες στο καρδιαγγειακό σύστημα, όπως η διαστολή των αγγείων, η οποία οδηγεί σε πτώση της αρτηριακής πίεσης και αναγκάζει την καρδιά να αυξήσει τη συχνότητα και το έργο της για να διατηρήσει την επάρκεια της αιμάτωσης, η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών καθώς η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και διαταραχή ηλεκτρολυτών, με πιθανότητα εμφάνισης αρρυθμιών και τέλος η αύξηση καρδιακής συχνότητας. Η θερμική καταπόνηση μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά μια ήδη εξασθενημένη καρδιά, οδηγώντας σε απορρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας.

Ποιες ομάδες καρδιοπαθών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;
Ιδιαίτερα ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες θεωρούνται οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς με ιστορικό στεφανιαίας νόσου (έμφραγμα μυοκαρδίου ή όσοι έχουν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική/bypass), ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ή σοβαρή βαλβιδική νόσο, οι αλκοολικοί ή πάσχοντες από ψυχικές νόσους, όσοι λαμβάνουν διουρητικά ή β-αποκλειστές και εκείνοι που ζουν σε χώρους που δεν αερίζονται σωστά και δεν έχουν κλιματισμό.
Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τους καρδιολογικούς ασθενείς είναι η θωρακική δυσφορία, η ζάλη, η ατονία, το αίσθημα παλμών, ο πονοκέφαλος, η ναυτία και η γενικευμένη καταβολή.

Πρακτικές συστάσεις για προστασία 
Οι οδηγίες που δίνονται για την αποτροπή των ανωτέρω συμπτωμάτων είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις ώρες μεταξύ (11:00-17:00) , ο αυστηρός περιορισμός έντονης φυσικής κόπωσης, άθλησης και σωματικής εργασίας, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους με αυξημένη θερμοκρασία ή υγρασία. Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται καθώς και η λήψη μεγάλων γευμάτων, ενώ απαιτείται η σωστή ενυδάτωση. Συστήνεται δε αυστηρά, πως οποιαδήποτε μεταβολή διαπιστώνεται στην καθημερινή δραστηριότητα που προκαλεί δυσφορία να συμβουλεύεται ο ασθενής τον θεράποντα ιατρό.

Επίσης, πολλοί καρδιολογικοί ασθενείς θα χρειαστούν πιθανώς τροποποίηση στην φαρμακευτική αγωγή τους για την αρτηριακή υπέρταση ή την καρδιακή ανεπάρκεια, ειδικά όσοι κάνουν χρήση διουρητικών φαρμάκων.

Δεδομένο θεωρείται πλέον , ότι για το κολύμπι στη θάλασσα θα πρέπει να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 3 ώρες από την τελευταία λήψη τροφής, ενώ προτείνεται η επαφή με το νερό να γίνεται σταδιακά και να αποφεύγονται τα μεσημβρινά μπάνια, ειδικά όσον αφορά στους ηλικιωμένους ασθενείς.

Όσον αφορά στην άσκηση και τις μεταβολές του οργανισμού στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, αυτές θα συζητηθούν εκτενώς στο συνέδριο Sports Cardiology 19-21 Σεπτεμβρίου στην Αίγλη Ζαππείου μαζί με άλλα ζητήματα που αφορούν την αθλητική καρδιολογία».

Ειδήσεις σήμερα

Κλινικές μελέτες: Ο θεμέλιος λίθος της καινοτομίας στην υπηρεσία του ασθενή

Συμμαχία για την υπέρταση: Πώς θα ελεγχθούν όλοι οι Έλληνες και πώς θα ρυθμιστεί η υψηλή τους πίεση

Η νευρολογική νόσος που αυξάνεται ραγδαία – Αναμένεται άλμα κρουσμάτων κατά 69% σε μία 20ετία