Επικεφαλής του ΕΚΑΒ αναλαμβάνει και πάλι ο κ. Νίκος Παπαευσταθιου, ένα στέλεχος της υγείας που έχει συνδέσει την πορεία του με τον συγκεκριμένο φορέα.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας, με απόφαση του υπουργού, κ. Βασίλη Κικίλια, ο κ. Παπαευσταθίου τοποθετείται στη θέση του προέδρου του ΕΚΑΒ, αντικαθιστώντας τον μέχρι πρότινος πρόεδρο κ. Παναγιώτη Τζανετή, του οποίου η θητεία ολοκληρώθηκε. Σημειώνεται ότι ο κ. Τζανετής, είχε επιλεγεί από τον κ. Πολάκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο επίσης δικής του επιλογής κ. Κωνσταντίνος
Καρακατσιανοπουλος
παραιτήθηκε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, κι ενώ είχε αποκαλυφθεί πως την ημέρα της τραγωδίας στο Μάτι, δεν βρισκόταν στο ΕΚΑΒ, όπως και όλη εκείνη την εβδομάδα, λειποντας με άδεια!

Ο 45χρονος διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ, κ. Παπαευσταθιου έχει βρεθεί άλλες δύο φορές στο τιμόνι του ΕΚΑΒ, την πρώτη κατά το διάστημα 2004-2010 (τη διετία 2004-2006 ως αντιπρόεδρος και από το 2006 ως το 2010 ως πρόεδρος).

Επέστρεψε και πάλι μετά από τέσσερα χρόνια όπου εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα, στο ΕΚΑΒ το 2014. Στη συνέχεια είχε τοποθετηθεί στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), όπου παρέμεινε μέχρι και σήμερα, δρομολογώντας σημαντικές αλλαγές στον φορέα, με πλέον χαρακτηριστική την υλοποίηση των ασκήσεων ετοιμότητας στα δημόσια νοσοκομεία, για σεισμό και πυρκαγιά, που προβλέπονταν στα χαρτιά και δεν είχαν υλοποιηθεί ποτέ πριν.

Προς συνένωση ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ

Σημειώνεται πως στα χέρια του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας βρίσκεται πρόταση για την συνένωση ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ η οποία όπως πληροφορείται το protothema.gr, έχει γίνει δεκτή.

Η δημιουργία ενός Υπέρ-Φορέα που θα συνδέει τον χώρο της προ-νοσοκομειακής φροντίδας (την ευθύνη για την οποία έχει σήμερα το ΕΚΑΒ) και της νοσοκομειακής φροντίδας (την οποία εποπτεύει το ΕΚΕΠΥ) θεωρείται μονόδρομος προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα και στα δύο πεδία.
Επίσης, εκτιμάται ότι μόνο οφέλη θα υπάρξουν από τη διασύνδεση των επειγόντων περιστατικών που διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ με τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Τέλος, από τη λειτουργία υπό κοινή ομπρέλα των δύο φορέων ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το «στίγμα» τους σε περίπτωση γεγονότων φυσικών καταστροφών ή παρεμφερών συμβάντων και τις λύσεις που μπορεί να δοθούν μέσω των κεντρικών συντονιστικών οργάνων, όπως πχ της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οι λεπτομέρειες της συνένωσης και η επόμενη μέρα για ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ εκτιμάται ότι θα καταρτιστούν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.