Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) συνεπές στη δέσμευσή του να διατηρήσει ανοιχτό τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες της Σπάρτης, Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής, καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης των έργων κατασκευής του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ αντίστοιχα, διοργάνωσε στα μέσα Μαΐου έναν ακόμη κύκλο ανοιχτών συναντήσεων στις τρεις περιοχές.

Στη Σπάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις τρεις ανοιχτές συναντήσεις, στις 13 Μαΐου στο Πάρκο Γουδέ και ακολούθησαν οι συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη στις 16 και στην Κομοτηνή στις 17 Μαΐου, στο Δημοτικό Γυμναστήριο Φιλύρου και το Τσανάκλειο Μέγαρο αντίστοιχα. Στο πάνελ των συναντήσεων συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΙΣΝ, του Υπουργείου Υγείας, του διαχειριστή του έργου – Hill International και του αναδόχου κατασκευής – Ομίλου ΑΒΑΞ, καθώς και εκπρόσωποι της ομάδας μελέτης, συγκεκριμένα του συνεργαζόμενου αρχιτεκτονικού γραφείου στην Ελλάδα BETAPLAN και του γραφείου μελέτης περιβάλλοντος χώρου H. PANGALOU AND ASSOCIATES, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους και μέσω ζωντανής σύνδεσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

Τις συναντήσεις παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλήθος κατοίκων των τριών περιοχών, εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας, εκπρόσωποι των τοπικών υγειονομικών περιφερειών και διοικήσεων, καθώς και επαγγελματίες υγείας. Μετά το πέρας των παρουσιάσεων που επικεντρώθηκαν στην πρόοδο των εργασιών κατασκευής, εξοπλισμού και ανάπτυξης των νοσοκομείων, μέλη από το κοινό είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ανοιχτά τα ερωτήματά τους, που αφορούσαν κατά κύριο λόγο το οργανόγραμμα, τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και τη στελέχωση των υπό κατασκευή νοσοκομείων, τα οποία απαντήθηκαν από τους εκάστοτε αρμοδίους.

Ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στις συναντήσεις, τόσο κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων αλλά και των παρεμβάσεων από το κοινό, εξέφρασε την τοποθέτησή του σχετικά με τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων μερών, καθώς και της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία ανάπτυξης των έργων, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Οι συζητήσεις για την ανάπτυξη των τριών νέων νοσοκομείων στην περιφέρεια της χώρας ξεκίνησαν το 2017, σε συνέχεια της παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) από το ΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, με γνώμονα την ενίσχυση, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών της χώρας στον πολιτισμό και την υγεία, δεδομένου ότι αμφότερες αποτελούν βασικές παραμέτρους μιας υγιούς, ελεύθερης δημοκρατίας και κοινωνίας. Πεποίθησή μας είναι ότι θα ολοκληρωθεί εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας η άρτια στελέχωση των νοσοκομείων με το σύνολο του προσωπικού, καθώς η καρδιά ενός πλήρως εξοπλισμένου, υπερσύγχρονου νοσοκομείου βρίσκεται στους ανθρώπους που το στελεχώνουν».

Ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε: «Οι σπουδαίες δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Ανδρέα Δρακόπουλου αποτελούν φάρο για την εξέλιξη και την πρόοδο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός των νέων νοσοκομείων σε Σπάρτη, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή αποτελούν τα εμβληματικότερα έργα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία, τα οποία θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς όλους τους συμπολίτες μας.

Ήδη βρισκόμαστε σε τροχιά υλοποίησης των τριών νοσοκομείων και μέλημα μας, ως Πολιτεία, είναι να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία τους και την πλήρη στελέχωσή τους από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ήδη προκηρύξει νέες θέσεις για τη στελέχωση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και συνεχίζουμε με προσήλωση και συνέπεια για τα Νοσοκομεία σε Σπάρτη και Κομοτηνή τηρώντας πιστά τα χρονοδιαγράμματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Δρακόπουλο για τη διαχρονική συνεισφορά του στον τομέα της Υγείας και για την εξαιρετική μας συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια».

Η ανάπτυξη των τριών νέων υπερσύγχρονων νοσοκομείων ΙΣΝ στη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή και τη Σπάρτη αντανακλά το κοινό όραμα του ΙΣΝ και του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα, Renzo Piano, για τη δημιουργία πρότυπων νοσοκομείων του μέλλοντος τα οποία θα βασίζονται σε μια ουσιαστικά ανθρωποκεντρική προσέγγιση και θα ενσωματώνουν πρωτοπόρες περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Η δωρεά για τον σχεδιασμό, την ανέγερση και τον εξοπλισμό των τριών νοσοκομείων ΙΣΝ εντάσσεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) που υποστηρίζεται εξ ολοκλήρου από το ΙΣΝ, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει το ποσό του $1 δισεκατομμυρίου.