«Σας παρακαλώ, δείτε την Ελλάδα ως προορισμό για επενδύσεις και όχι μόνο ως μία ακόμη αγορά» κάλεσε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης τους εκπροσώπους της καινοτόμου φαρμακευτικής βιομηχανίας, από το φόρουμ των Δελφών, το πρωί της Παρασκευής, κλείνοντας την συζήτηση με θέμα «Ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασίας για την προώθηση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος για τη φαρμακευτική καινοτομία», στην οποία συμμετείχαν μέλη του Pharma Innovation Forum (PIF).

Είχε προηγηθεί η δέσμευσή του για ανακοίνωση δέσμης μέτρων προς τη φαρμακοβιομηχανία αναφορικά με τη μείωση του clawback (υποχρεωτική επιστροφή του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης), που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνά τα 1,3 δισ ευρώ για το 2023. Χαρακτήρισε, μάλιστα, το clawback ως «τον ελέφαντα στο δωμάτιο», δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μείζον θέμα για τον φαρμακευτικό κλάδο, αλλά και για την κυβέρνηση.

«Εργαζόμαστε εντατικά για να δημιουργήσουμε το αναγκαίο πλέγμα μέτρων που θα συμβάλλουν στη μείωση των επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας. Έχω προγραμματίσει την ερχόμενη εβδομάδα την παρουσίαση τους στους εκπροσώπους του κλάδου», ανέφερε στην ομιλία του, προσθέτοντας ότι στόχος του είναι να μειωθεί το ποσό του clawback κατά 400 εκατ ευρώ.

Κάνοντας, δε, μια μικρή αναδρομή, αλλά και αυτοκριτική στη θέσπιση του clawback, το 2013 επί της πρώτης θητείας του στην Αριστοτέλους, ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε πως η εκτίμησή του ήταν πως, στην κορύφωσή του, το μέτρο του clawback δεν θα ξεπερνούσε τα 300 εκατ. ευρώ στον φαρμακευτικό κλάδο. «Δεν φανταζόμουν αυτήν την εξέλιξη», είπε ο κ. Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας πως «είναι πια ορατό πως οι επιπτώσεις του clawback μπορεί να είναι καταστροφικές για τους Έλληνες ασθενείς, για την φαρμακευτική κάλυψη των οποίων έχουμε εμείς, στο υπουργείο Υγείας, την ευθύνη».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε με περηφάνια στο αποτύπωμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο χώρο, θυμίζοντας πως «παρ’ ότι έχουμε πληθυσμό μόλις το 2%της Ευρώπης, παράγουμε το 10% των φαρμάκων της ηπείρου».

«Αυτό μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για όποια φαρμακευτική εταιρία επιθυμεί να δει τι προοπτικές μπορεί να έχει στην Ελλάδα. μπορείτε να κάνετε παραγωγή, όχι μόνο κλινικές μελέτες», είπε, απεθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου. Επανέλαβε, δε, το παράδειγμα της πολυεθνικής φαρμακευτικής Boehringer ingelheim, η οποία ενίσχυσε πρόσφατα την παραγωγική της μονάδα στην Ελλάδα. Καταλήγοντας, δε, τόνισε πως «ο ίδιος ως επιχειρηματίας κατανοώ πολύ καλά την ανάγκη σας για ένα σταθερό επενδυτικά περιβάλλον, το χρειάζεται το επιχειρείν. Γι’ αυτό, δεσμεύομαι να σας παρουσιάσω τη δέσμη μέτρων που έχουμε επεξεργαστεί, ακόμη κι αν τα νέα δεν είναι καλά, οφείλετε να τα γνωρίζετε».

Στη συζήτηση στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, μαζί με τον Υπουργό Υγείας, συμμετείχαν επίσης η γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Παυλίνα Καρασσιώτου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Βάσω Βακουφτσή, ο αντιπρόεδρος Νότιας Ευρώπης της εταιρείας Abbvie, Thibault Massart και η Επικεφαλής Εταιρικών Δημοσίων Υποθέσεων Ευρώπης, Florence Baron-Papillon.

Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον στην Ελλάδα μέσα από μια σταθερή φαρμακευτική πολιτική, επισήμανε κατά την ομιλία του, ο Vice President, Europe South, της φαρμακευτικής εταιρείας AbbVie, Τhibault Massart. Ανέφερε, ωστόσο, μιλώντας για την τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα, πως «έχει από τις χαμηλότερες τιμές στα φάρμακα στην Ευρώπη και αυτό δεν την κάνει ελκυστική για την επένδυση σε διεθνές επίπεδο». Εξήρε το υψηλό επίπεδο στο επιστημονικό προσωπικό και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τον ίδιο, αλλά και την εταιρεία του η χώρα να προσφέρει στους ασθενείς όλα τα φάρμακα που χρειάζονται.

Από την πλευρά της, η Florence Papillon, Head of Corporate, Public Affairs Europe στην φαρμακευτική εταιρεία Sanofi, εξήγησε ότι η βιομηχανία πιστεύει σε έναν ειλικρινή διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα και είπε ότι «οι επενδύσεις στο χώρο του φαρμάκου θα ενδυναμώσουν την τοπική οικονομία γι’ αυτό και θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, ώστε να επενδύσουμε στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει το υψηλό επίπεδο επιστημόνων που έχει και να προχωρήσει σε αύξηση των κλινικών μελετών που γίνονται στη χώρα».

Την ανάγκη να επικοινωνηθεί στο κοινό η αξία των καινοτόμων φαρμάκων, ώστε να καταλάβουν όλοι τι σημαίνει καινοτομία στο φάρμακο, αλλά και το ευρύ φάσμα το οποίο καλύπτει, από τις σπάνιες παθήσεις έως συχνά δύσκολες στην αντιμετώπισή τους νόσους, τόνισε η Β. Βακουφτσή, πρόεδρος του Συλλόγου ασθενών Ελλάδας στην τοποθέτησή της.

Η γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κυρία Παυλίνα Καρασιώτου, τόνισε ότι όσο περνούν τα χρόνια «έχουμε όλο και πιο ακριβά φάρμακα για όλο και λιγότερους ασθενείς και αυτή η νέα κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνεργασία και διάλογο μεταξύ των ασθενών, της κυβέρνησης και της φαρμακοβιομηχανίας». Όπως είπε, έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαλόγου που αφορά τα συναρμόδια υπουργεία και έχει ως κύριο θέμα την μελέτη των οικονομικών γύρω από την φαρμακευτική πολιτική.

Τέλος, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι μάθαμε πολλά από την πανδημία σε σχέση με το φάρμακο στην Ευρώπη τονίζοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική στο χώρο του φαρμάκου και να καταφέρει να είναι στρατηγικά αυτόνομη στον τομέα αυτό». Όπως επισήμανε, η προβλεψιμότητα στην αγορά του φαρμάκου είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για να πειστούν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας. «Το μήνυμα είναι, όπως προέκυψε από την συνάντηση που έγινε στο μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών, ότι η Ελλάδα μπορεί να δεχθεί επενδύσεις από την διεθνή φαρμακοβιομηχανία», ενώ προέβλεψε ότι σύντομα «θα έχουμε καλά νέα» για τις επενδύσεις αυτές.