Ένα πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, προκειμένου, μετά την τραγωδία στους Αγίους Αναργύρους και τα εγκληματικά λάθη που έγιναν στη διαχείριση του περιστατικού με την 28χρονη Κυριακή, να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία των θυμάτων -ιδιαίτερα, δε, όσων βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν τους κακοποιητές τους.

Στο πλαίσιο αυτό και σε τηλεδιάσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, νωρίτερα σήμερα, με 2.500 αστυνομικούς, ο κ. Χρυσοχοΐδης έδωσε νέες οδηγίες για τη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Μεταξύ αυτών, η δημιουργία 45 νέων Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και η επέκταση, πανελλαδικά, της χρήσης του panic button. «Κάθε πολίτης πρέπει να νιώθει ασφαλής και πρέπει, όταν φεύγει από το τμήμα, να συνεχίζει να νιώθει ασφαλής» είπε, απευθυνόμενος στους αστυνομικούς, ο υπουργός, ζητώντας τους να πέφτουν πάνω στο πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. «Θα μπορούσε να είναι η κόρη μου ή η κόρη σας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επί του πρακτέου, ένα βασικό πρόβλημα που εντοπίστηκε, είναι τι γίνεται, όταν το περιστατικό συμβαίνει νυχτερινές ώρες και οι δομές για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι κλειστές -ή και δεν υφίστανται καν, όπως συμβαίνει σε πολλές πόλεις.

Οι προτάσεις που εξετάστηκαν, ήταν, κατά πληροφορίες, οι εξής:

– Το θύμα να μένει σε κοιτώνες που διατηρεί η ΕΛ.ΑΣ. σε διάφορες περιοχές.

– Να γίνει προσπάθεια να κλειστούν συμφωνίες με ξενοδοχεία, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο δωμάτιο. Σε σχετική παρέμβασή του, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ τόνισε ότι «μπορεί να γίνεται απευθείας επικοινωνία με το γραφείο μου και θα φροντίζουν εκείνοι για την πληρωμή του ξενοδοχείου» -καθώς μπορεί να δικαιολογηθεί υπηρεσιακώς ως «φιλοξενία επισήμου». «Αν έχετε εξαντλήσει όλες τις επιλογές, επικοινωνήστε και με το δικό μου γραφείο, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, και θα βρούμε λύση να μείνει το θύμα» φέρεται να προσέθεσε, στο σημείο αυτό, ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

– Ακόμη, δε, και εάν το θύμα υποστηρίξει ότι θέλει να πάει να μείνει σε φιλικό του σπίτι, αφού περάσει πρώτα από το σπίτι του να πάρει προσωπικά του αντικείμενα, αυτό δεν θα επιτρέπεται, καθώς θα πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνεύσει.

Τι αλλάζει στη διαχείριση των καταγγελιών

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μία από τις βασικές προσθήκες είναι η κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία των καταγγελιών σε επίπεδο διεύθυνσης αστυνομίας, που θα επιβλέπεται διαρκώς από ανώτερο αξιωματικό, ο οποίος θα εκτελεί χρέη επόπτη.

Μέχρι σήμερα, οι καταγγελίες των κακοποιημένων γυναικών κρατούνταν στα συρτάρια των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων. Αυτό αλλάζει, αφού πλέον κάθε εβδομάδα θα αποστέλλεται απολογισμός στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου, με στόχο τη συνεχή παρακολούθηση και λογοδοσία, αν διαπιστωθούν παραλείψεις.

Τις καταγγελίες για έμφυλη ή ενδοοικογενειακή βία δεν θα τις χειρίζεται μόνο ο εκάστοτε αξιωματικός υπηρεσίας. Θα οφείλει πλέον να ενημερώνει τόσο τον διοικητή του όσο και τον επόπτη, για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού. Ακόμη και σε περίπτωση που θύμα ενδοοικογενειακής βίας δεν θέλει να υποβάλει μήνυση (σ.σ. όπως η άτυχη Κυριακή), θα πρέπει η αναφορά να καταγράφεται από τον αστυνομικό και να ενημερώνεται ο εισαγγελέας. Πλέον, κανένας αστυνομικός δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί» αφού, σύμφωνα με τη νέα οδηγία του υπουργείου, εξασφαλίζεται η ασφαλής μεταφορά και διαμονή της καταγγέλλουσας, μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή της.

Στη σύσκεψη έγινε μεγάλη συζήτηση για ζητήματα που αφορούν χώρους φιλοξενίας για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να εξασφαλιστούν δομές φιλοξενίας σε κάθε αστυνομική διεύθυνση, ενώ στην προσπάθεια αυτή θα βοήθήσει και η Εκκλησία, που θα παραχωρήσει κτίρια για φιλοξενία θυμάτων, ενώ θα συνεχιστεί η συνεργασία της Αστυνομίας με ΜΚΟ, σε χώρους των οποίων φιλοξενούν κακοποιημένες γυναίκες.

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, μέχρι τα τέλη Μαΐου θα δημιουργηθούν 45 νέα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας (μέχρι σήμερα είναι 18) ενώ θα επεκταθεί πανελλαδικά η λειτουργία του panic button. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με σχετικά στατιστικά στοιχεία για το διάστημα 23 έως 31 Μαρτίου, δόθηκαν 1.367 «panic button», εκ των οποίων «πατήθηκαν» και έσπευσε η Αστυνομία και διαχειρίστηκε επιτυχώς το περιστατικό, συνολικά 270.