Αναστέλλεται με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών που είχε επιβληθεί τον περασμένο Ιανουάριο και αφορούσε σε 119 φάρμακα.

Παράλληλα, εκδόθηκε νέα απόφαση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών για 91 σκευάσματα, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των ελλείψεων. Για ακόμη μία φορά, είναι σκευάσματα από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, όπως ηπαρίνες, ινσουλίνες, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, αντιβιοτικά.

Η νέα απόφαση απαγόρευσης θα έχει διάρκεια τρεις μήνες και πιο συγκεκριμένα έως τις 4 Ιουλίου 2024. Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, θα παρακολουθεί την επάρκεια της αγοράς και θα διερευνά την περιορισμένη διαθεσιμότητα και τις διακοπές κυκλοφορίας που κοινοποιούνται από κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων, ασθενείς και επαγγελματίες Υγείας.

Θα συνεχίσει, επίσης, να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μη λείπουν φαρμακευτικά προϊόντα και δραστικές ουσίες από την αγορά και να μην προκαλείται θεραπευτικό κενό.

Ο Οργανισμός επιτηρεί την επάρκεια της αγοράς σε φάρμακα. Σε περίπτωση μεταβολής των δεδομένων επάρκειας, η απόφαση υπόκειται σε ολική ή μερική άρση, τροποποίηση ή παράταση της διάρκειας ισχύος της ή αντικατάστασή της με νεότερη απόφαση.

Ολόκληρη η νέα απόφαση σε αυτόν τον σύνδεσμο.

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΦ: Συναγερμός για θανατηφόρο συμπλήρωμα διατροφής – Πλασάρεται ως λιποδιαλυτικό

ΕΟΦ: Προειδοποιεί σχετικά με σκεύασμα για την αρθρίτιδα – Τι αναφέρει η ανακοίνωση