Λίγο πριν ξεκινήσει για τα καλά η τουριστική κίνηση στη χώρα μας, το υγειονομικό προσωπικό, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες έρχονται αντιμέτωποι με τις σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε νησιά και δημοφιλείς προορισμούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αγαπημένοι για πολύ κόσμο νομοί Ρεθύμνου και Λασιθίου στην Κρήτη. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, πραγματοποίησε επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα στις δομές Υγείας Ρεθύμνου και Λασιθίου και χαρτογράφησε τη σημερινή κατάσταση.

Όπως καταγγέλλει, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν υπάρχει κανένας ογκολόγος. Οι ασθενείς από το Ρέθυμνο που χρειάζονται χημειοθεραπεία αναγκάζονται να πάνε στο Ηράκλειο. Επιπλέον και μεταξύ άλλων, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η παιδίατρος αναγκάζεται να βλέπει και παθολογικά περιστατικά, καθώς υπηρετούν μόλις δύο παθολόγοι. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις γιατροί και λοιπό προσωπικό μετακινούνται με βανάκι από το ένα νοσοκομείο στο άλλο προκειμένου να καλυφθούν εφημερίες.

Αντίστοιχη υποστελέχωση επικρατεί και στα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου, αλλά και γενικά στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο:

Νοσοκομείο Σητείας: Υπηρετούν ένας αναισθησιολόγος, ένας παθολόγος, δύο καρδιολόγοι, τρεις χειρουργοί, ένας παιδίατρος και ένας ακτινοδιαγνώστης, ο οποίος αποχωρεί με μετάθεση.

Νοσοκομείο Νεάπολης: Ένας παθολόγος κάνει και εφημερίες στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, το ακτινολογικό είναι χωρίς γιατρούς, στο φαρμακείο υπηρετεί ένας βοηθός, στο μικροβιολογικό δύο γιατροί και υπάρχει ένας φύλακας. Σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται σε διοικητικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό και προσωπικό καθαριότητας.

Νοσοκομείο Ιεράπετρας: Υπηρετούν ένας αναισθησιολόγος, ένας παθολόγος και ένας καρδιολόγος. Το νοσοκομείο είναι ακάλυπτο τις μισές ημέρες του μήνα από παθολόγο και καρδιολόγο.

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: Υπηρετούν δύο αναισθησιολόγοι, τρεις χειρουργοί και τρεις νεφρολόγοι, οι οποίοι εξυπηρετούν τους ασθενείς της ιδιωτικής μονάδας που έκλεισε, δύο ακτινολόγοι (ο ένας αποχωρεί), ενώ η παθολογική κλινική καλείται να καλύψει ολόκληρο τον νομό.

Προνοιακή Μονάδα Αγίου Νικολάου: Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, ενώ φιλοξενεί 80 άτομα με αναπηρία. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως υπάρχει επικινδυνότητα από εισαγωγές ατόμων με ψυχιατρικά προβλήματα ύστερα από εισαγγελική εντολή.