Περιορισμούς στη συνταγογράφηση φαρμάκων, εξετάσεων, ιατρικών προϊόντων και πράξεων, προβλέπει ρύθμιση που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το προηγούμενο διάστημα και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη ρύθμιση για τη δυνατότητα που έχουν οι γιατροί του ΕΣΥ να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Στο τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπεται, επίσης, η διαγραφή των ανείσπρακτων προστίμων σε πολίτες που δεν εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού.

Πιο αναλυτικά σε σχέση με τους περιορισμούς στη συνταγογράφηση, η συνοδευτική έκθεση αναφέρει πως με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται η Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ ως αρμόδια για τον έλεγχο της υπέρβασης του πλαφόν των ιατρών σύμφωνα με στατιστικά κριτήρια, όταν διαπιστώνονται μεταβολές στη συνταγογράφηση, που δεν αιτιολογούνται, ούτως ώστε να διενεργούνται με ταχύτητα οι έλεγχοι σε ιατρούς που παρουσιάζουν υψηλές δαπάνες συνταγογράφησης, με σκοπό τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο ίδιο πλαίσιο η Επιτροπή Έλεγχου Συνταγογράφησης του ΕΟΠΠΥ εξετάζει περιπτώσεις συνταγογράφησης φαρμάκων, διαγνωστικών εξετάσεων, ιατρικών πράξεων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και προϊόντα ειδικής διατροφής και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων εκ μέρους των γιατρών επιβάλλονται κυρώσεις.

Σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης της υπέρβασης, ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις, ως εξής:

  1. Σε ποσοστό απόκλισης από 20,01 % έως 40%, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως 2.000 ευρώ.
  2. Σε ποσοστό απόκλισης πάνω από 40,01 %, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως 3.000 ευρώ.

Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης πάνω από ποσοστό 40,01%, δύναται να επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και προσωρινός αποκλεισμός από την συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έως (6) έξι μήνες.

Διαγραφή προστίμων ανεμβολίαστων για την Covid-19

Με το ίδιο νομοσχέδιο, γίνεται πράξη η πρόθεση του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να διαγραφούν πρόστιμα που δεν έχουν εισπραχθεί από πολίτες που δεν εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού.

«Με την προτεινόμενη διάταξη τροποποιείται το άρθρο 24 του ν. 4865/2021 (Α’ 238) και προβλέπεται η διαγραφή των διοικητικών προστίμων, μετά των αναλογούντων τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, που επιβλήθηκαν λόγω μη εμβολιασμού για την Covid-19, εφόσον δεν έχουν εισπραχθεί», αναφέρεται.

Ειδικότερα, «επιδιώκεται η διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 24 ν. 4865/2021 (Α’ 238) στον ανεμβολίαστο πληθυσμό, εφόσον δεν έχουν αυτά εισπραχθεί, δεδομένου ότι η διάταξη περί επιβολής προστίμων είχε ως σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και δεν είχε τιμωρητικό χαρακτήρα».

Δείτε εδώ το νομοσχέδιο