Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πρόσφατη εγκύκλιο του Υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, σχετικά με τις αλλαγές στη μεταφορά ασθενών που έχουν εισαγγελική εντολή για ακούσια νοσηλεία.

«Δεν κάνατε τον κόπο να ενημερώσετε για τα σχέδιά σας και ως αυθεντία στο χώρο αποφασίζετε και διατάσσετε. Οι εργαζόμενοι στο Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο αδυνατούν να αντιληφθούν τη λογική και τη σκοπιμότητα της εγκυκλίου και απορούν διότι δεν αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο που επιφέρει η απόφαση σας τόσο για την ασφάλεια της διαγνωστικής εξέτασης και της ασφαλούς νοσηλείας των ληπτών υπηρεσιών υγείας αλλά όσο και της ασφαλούς χορήγησης ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Είναι γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους πόσο δε μάλλον σε εσάς, όντας ο ίδιος ψυχίατρος, ο βαθμός αυτοκαταστροφικότητας και ετεροκαταστροφικότητας, μεγάλου αριθμού, των ατόμων που προσέρχονται συνοδεία αστυνομικών οργάνων για εξέταση με εισαγγελική παραγγελία. Η απουσία εναισθησίας της ασθένειας οδηγεί τα άτομα που προσέρχονται για εξέταση, με εισαγγελική παραγγελία, σε πράξεις βίας λεκτικής και σωματικής τόσο προς τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας όσο και σε λοιπούς παραβρισκόμενους στο χώρο του εφημερίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δρομοκαΐτειο».

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), εκφράζοντας την αντίδρασή της στην τελευταία εγκύκλιο.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα με την εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου. Ένας ψυχικά ασθενής που μεταφέρεται με χειροπέδες σε περιπολικό και με συνοδεία πολλών αστυνομικών αφήνεται ελεύθερος όταν πατάει το πόδι του στα επείγοντα χωρίς να παραμένουν οι αστυνομικοί στην εξέταση και χωρίς να τον συνοδεύσουν στην κλινική που εισάγεται. Με την εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου θα έχουμε αποδράσεις ψυχικά ασθενών, επιθέσεις βίας σε βάρος του λιγοστού προσωπικού των επειγόντων και κατά των άλλων ασθενών που περιμένουν για εξέταση στα επείγοντα. Ποιος ο λόγος να εκδοθεί μια τέτοια εγκύκλιος χωρίς διάλογο;», σημειώνει  η ΠΟΕΔΗΝ.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), υποστηρίζει ότι είναι  επιβεβλημένη η απεμπλοκή της αστυνομίας από τη διαδικασία, ωστόσο προϋποθέτει την ανάπτυξη πανελλαδικά του αναγκαίου αριθμού κρατικών κοινοτικών κινητών μονάδων ψυχικής υγείας, πλήρως στελεχωμένων με εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχίατρο ή παιδοψυχίατρο, νοσηλευτή κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζεται ότι η μεταφορά θα γίνεται με ασφάλεια και με απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των ασθενών.

«Η γύμνια σε όλα τα επίπεδα, κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης, εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας, ευθύνεται για την παραμέληση των ασθενών οι οποίοι αφήνονται στην τύχη τους», αναφέρει.