Όπως κάθε κύκλος αφήνει το αποτύπωμα του όταν κλείσει, έτσι και η τριετής εκστρατεία με θέμα “Close the Care Gap” της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC), μια καμπάνια που «τρέχει» από το 2022 και ολοκληρώνεται φέτος, επιχειρεί κατά το τελευταίο της έτος να αφήσει το σημάδι της στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Για να το επιτύχει, απευθύνει παγκόσμιο αίτημα στις κυβερνήσεις για ουσιαστικές αλλαγές στις πολιτικές υγείας σχετικά με τη νόσο.

Στο πλαίσιο αυτό θα εντάσσεται και το 8ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, με καθιερωμένο σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, μια ευκαιρία για την ανάδειξη σημαντικών θεμάτων πολιτικής υγείας αλλά και των εξελίξεων σχετικά με την ποιότητα της παρεχόμενης ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας.

Κάθε ενότητα θα περιλαμβάνει εισηγήσεις και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, πολιτικών και εκπροσώπων των ασθενών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εστιάζοντας στην επιβίωση των ασθενών

Στο επίκεντρο του φετινού συνεδρίου βρίσκονται η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν την επόμενη μέρα, με σημαντικές τοποθετήσεις ειδικών όπως η Δρ Francoise Meunier και ο Καθηγητής Ανδρέας Χαραλάμπους .

Η Δρ Meunier, έχοντας εργαστεί επί σειρά ετών στον Ευρωπαϊκό χώρο για την αναγνώριση του Δικαιώματος στη Λήθη και την εξάλειψη των οικονομικών διακρίσεων που υφίστανται οι επιβιώσαντες από καρκίνο, θα συμμετέχει ως κεντρική ομιλήτρια στην αντίστοιχη ενότητα.

Ο κ. Χαραλάμπους, με την ιδιότητα του πρώην Προέδρου της European Cancer Organisation (ECO), θα συμβάλει ουσιαστικά στη συζήτηση περί των πολιτικών για τον καρκίνο, παρουσιάζοντας το το Μανιφέστο της ECO με όλες τις συστάσεις για τη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τον καρκίνο από το νέο Ευρωκοινοβούλιο, που θα συσταθεί για την περίοδο 2014 – 2029.

Συνολικά, η θεματολογία του Συνεδρίου θα περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Η αντιμετώπιση του καρκίνου ως προτεραιότητα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας
  • Η αναθεώρηση της πολιτικής για το φάρμακο ως προϋπόθεση για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας
  • Η πρόληψη ως στρατηγική επιλογή για την αντιμετώπιση του καρκίνου
  • Οι συννοσηρότητες και η ανάγκη για μία ολοκληρωμένη διεπιστημονική προσέγγιση στη φροντίδα του καρκίνου
  • Η ποιότητα στη φροντίδα & η ασφάλεια των ασθενών ως προϋπόθεση για ένα αποδοτικό μοντέλο ογκολογικής περίθαλψης
  • Προς ένα νέο περιβάλλον στην ογκολογία: ιατρική ακριβείας, τεχνητή νοημοσύνη και κλινική έρευνα
  • Εστιάζοντας στην επιβίωση-Καταπολεμώντας τις ανισότητες: το δικαίωμα στη λήθη, υποστήριξη μετά τη θεραπεία, ειδικές ανάγκες παιδιών & νέων ενηλίκων
  • Η επίδραση του καρκίνου στην ψυχική υγεία

Πληροφορίες για το συνέδριο

Η ΕΛΛΟΚ σημειώνει στο σχετικό δελτίο τύπου:

«Έπειτα από 7 χρόνια επιτυχούς διεξαγωγής του, το Συνέδριο, το οποίο είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό, φιλοδοξεί να αποτελέσει την αφετηρία γόνιμου διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στην ογκολογική περίθαλψη, ενημερώνοντας για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την ογκολογική κοινότητα και, ειδικότερα, τους ασθενείς και τους οικείους τους.»

Το 8ο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens (Μ.Αλεξάνδρου 2, Αθήνα), στις 2-4 Φεβρουαρίου.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα μεταδοθούν και στην Ελληνική και στην Αγγλική Γλώσσα.

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο Online μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους συμπληρώνοντας τη φόρμα :https://forms.gle/1VZfJ1HveUnZNvCV7. Θα μεταδοθεί επίσης ζωντανά από την ιστοσελίδα και τη σελίδα του Facebook της ΕΛΛΟΚ.

Το 8ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και πραγματοποιείται επίσης, με την Αιγίδα των επιστημονικών εταιρειών:

  • Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας – ΕΟΠΕ
  • Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία – ΕΑΕ
  • Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας – ΕΕΑΟ
  • Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής – ΕΕΠΑ
  • Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας – ΕΕΧΟ
  • Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία – ΕΟΕ
  • Ελληνική Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής & Μοριακής Απεικόνισης – ΕΕΠΙ & ΜΑ
  • Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος – ΕΣΝΕ

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου και άλλες πληροφορίες για το Συνέδριο είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος: Το ευρείας χρήσης φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 20%

Καρκίνος: Ποια ώρα είναι καταλληλότερη για τη χημειοθεραπεία και την ανοσοθεραπεία

Κληρονομικός καρκίνος: Οι 3 πιο συχνοί τύποι