Στην τελική ευθεία προκειμένου να ενεργοποιηθούν είναι τα απογευματινά χειρουργεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Η λειτουργία τους αναμένεται να δώσει μια επιπλέον επιλογή στους πολίτες, διπλά συμφέρουσα: Λιγότερος χρόνος αναμονής για πρωινό χειρουργείο στα νοσοκομεία, αλλά πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με χειρουργική επέμβαση στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προγραμματισμένη για σήμερα μια ευρεία σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών. Σε αυτήν θα αποφασιστεί το τελικό «σχήμα» των αμοιβών για τα απογευματινά χειρουργεία, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, η οποία θα δώσει ουσιαστικά και το σήμα εκκίνησης των απογευματινών χειρουργείων. Σημειώνεται ότι μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων, που αποτελεί τομή για τη λειτουργία όλων των χειρουργείων.

Η διενέργεια των χειρουργικών επεμβάσεων το απόγευμα θα είναι επί πληρωμή από την πλευρά των πολιτών. Αυτή είναι η λογική τους, όπως σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε χθεσινή του συνέντευξη (Αντ1). Το ζήτημα είναι τι θα καλείται να πληρώσει ο πολίτης για αυτή τη δυνατότητα που ανοίγεται στο ΕΣΥ.

Ο κ. Γεωργιάδης μελετά πολύ προσεκτικά όλες τις παραμέτρους και βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες του. Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, άλλωστε, είναι ένα θέμα που έχει αναλάβει σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος.

Δύο βασικά σενάρια βρίσκονται στο «τραπέζι» των συζητήσεων, με ένα κριτήριο: Συνολικά οι πολίτες θα καταβάλλουν λιγότερα χρήματα – έως και το 1/3 – σε σχέση με αυτά που πληρώνουν για χειρουργείο στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Έτσι, η πρώτη δυνατότητα που εξετάζεται είναι ο πολίτης να πληρώνει το ποσοστό της συμμετοχής του, δηλαδή το 30% των ΚΕΝ (Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο), ποσό το οποίο θα επιμερίζεται για τις αμοιβές χειρουργών, αναισθησιολόγων, βοηθητικού προσωπικού. Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικές κλινικές αποζημιώνονται με 70%-30%, δηλαδή το 70% των ΚΕΝ το καλύπτει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και το 30% οι πολίτες.

Το δεύτερο σενάριο είναι να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ εξ ολοκλήρου τα νοσήλια των απογευματινών χειρουργείων, όπως συμβαίνει και στα πρωινά χειρουργεία. Σε αυτή την περίπτωση, οι πολίτες θα καταβάλουν την αμοιβή του γιατρού, η οποία θα καθοριστεί από το υπουργείο Υγείας. Εάν επικρατήσει αυτός ο τρόπος πληρωμής, οι αμοιβές θα κυμανθούν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με αυτό των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων – εκτιμήσεις κάνουν λόγο από 500 έως 1.000 ευρώ αναλόγως τη χειρουργική επέμβαση.

«Τα νοσοκομεία έχουν τιμολογημένες τις ιατρικές τους πράξεις. Μέχρι τώρα είναι το λεγόμενο σύστημα των ΚΕΝ, από τις αρχές Μαρτίου γίνεται πιο επικαιροποιημένο με το σύστημα των DRGs. Έχουμε δηλαδή για την κάθε επέμβαση συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, αυτό που πληρώνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή, όπως θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο», σημείωσε χθες (Αντ1) ο Υπουργός Υγείας, δίνοντας ένα στίγμα του τι ακολουθεί.

Πώς θα ωφεληθούν οι πολίτες

Το Υπουργείο Υγείας, μέσα από τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επιδιώκει να δώσει μία επιπλέον επιλογή στους πολίτες, οι οποίοι θα βγουν ταχύτερα από τη λίστα αναμονής πρωινού χειρουργείου, θα μπορούν να επιλέξουν γιατρό του ΕΣΥ να τους χειρουργήσει και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν όσα θα έδιναν στον ιδιωτικό τομέα.

Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θεσμοθετήθηκε με νόμο το 2001, ο οποίος επικαιροποιήθηκε το 2022. Σήμερα τα χειρουργεία του ΕΣΥ δουλεύουν μέχρι τις 15:00, εκτός αν έχουν κάποιο έκτακτο περιστατικό. «Αυτό που ισχύει σήμερα θα ισχύει εις το ακέραιο. Όμως, θα υπάρχει και η δυνατότητα εάν θέλει μία κλινική να μπορεί να οργανώσει απογευματινά χειρουργεία, δηλαδή μετά τις 15:00, όπου σε αυτά τα απογευματινά χειρουργεία πια θα μπορεί κάποιος να πάει επί πληρωμή», ανέφερε στην ίδια συνέντευξή του ο κ. Γεωργιάδης.

Ανέλυσε δε το όφελος για τους πολίτες, τόσο εκείνους που θα επιλέξουν απογευματινό χειρουργείο όσο και εκείνους που θα παραμείνουν στην πρωινή λίστα. «Εγώ που περιμένω να χειρουργηθώ, παραδείγματος χάρη, για τη χολή μου και έχω το νούμερο 30 αλλά δεν έχω χρήματα να πληρώσω ούτε στο απογευματινό χειρουργείο, ούτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Αν από τη λίστα που είναι μπροστά μου, των 30 χειρουργείων, οι 10 πάνε στο απογευματινό χειρουργείο, εγώ από εκεί που έχω το νούμερο 30, θα έχω το νούμερο 20. Και θα πάω αντί για δύο μήνες, σε έναν μήνα. Άρα, εγώ που δεν έχω καθόλου χρήματα, ωφελούμαι από το γεγονός ότι μειώνεται η λίστα καθώς θα χειρουργηθώ γρηγορότερα. Ο ενδιάμεσος που έχει χρήματα να πληρώσει το απογευματινό χειρουργείο ωφελείται γιατί πληρώνει κάτι λιγότερο από το ιδιωτικό νοσοκομείο ώστε να μπορεί να πάει να χειρουργηθεί γρηγορότερα», είπε.

Από την ενδιάμεση λύση των απογευματινών χειρουργείων ωφελείται και το προσωπικό που συμμετέχει, έχοντας επιπλέον και νόμιμο εισόδημα. Το Υπουργείο Υγείας βλέπει και εκεί μια θετική πτυχή, την πάταξη μαύρου χρήματος, τα λεγόμενα «φακελάκια».

 

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγουν τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία

Μαρινάκης: Ξεκινά από την 1η Φεβρουαρίου η σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Λίστας Χειρουργείων

Υπουργείο Υγείας – Θεμιστοκλέους: Με μοντέλο εμβολιασμού οι λίστες χειρουργείων