Σε παραγωγική λειτουργία μπαίνει η πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των ελλείψεων φαρμάκων. Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής λειτουργίας του συστήματος, από σήμερα ξεκινά να λειτουργεί κανονικά. Προς το παρόν προορίζεται για το Υπουργείο Υγείας και τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να έχουν την πλήρη εικόνα των αποθεμάτων και της διακίνησης φαρμάκων, καθώς και να προλαμβάνουν τυχόν αρρυθμίες στην τροφοδοσία και διάθεση σε κοινά σκευάσματα.

Το υπουργείο ανακοίνωσε προ ολίγου την έναρξη λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ), ακολουθώντας τη σχετική ενημέρωση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό χθες, μέσα από την καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Από αύριο επίσης μπαίνει σε λειτουργία η πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο των ελλείψεων φαρμάκων σε ολόκληρη τη χώρα. Δηλαδή θα αποτυπώνονται σε πραγματικό χρόνο οι πωλήσεις και τα αποθέματα των φαρμακαποθηκών, καθώς και οι πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών σε ημερήσια βάση», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας:

«Ο ΕΟΦ θα συνεχίσει να αξιολογεί το επίπεδο σοβαρότητας της έλλειψης, ανάλογα με τον όγκο των αποθεμάτων σε συνδυασμό με τον κίνδυνο ύπαρξης θεραπευτικού κενού. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ασθενείς – εάν δηλαδή μπορούν να καλυφθούν από άλλα φάρμακα, τότε η έλλειψη δεν θεωρείται σοβαρή. Όμως στην περίπτωση που δεν μπορούν, τότε η έλλειψη θα θεωρείται σοβαρή και θα λαμβάνονται μέτρα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ygeiamou.gr, το ηλεκτρονικό σύστημα ξεκινά να λειτουργεί κανονικά για μια λίστα περίπου 400 κρίσιμων φαρμάκων, η στενή παρακολούθηση των οποίων γλιτώνει από μεγάλη ταλαιπωρία πολίτες και φαρμακοποιούς. Το ΗΣΠαΔιΦ ξεκινά τμηματικά με όλους τους φορείς και εταιρείες σε ολόκληρη τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει η δημιουργία εφαρμογής (app) για τους πολίτες. Στόχος του app θα είναι η άμεση ενημέρωση των πολιτών για φάρμακα σε έλλειψη, πού μπορούν να τα βρουν και ποια υποκατάστατα μπορούν να πάρουν σε περίπτωση αδυναμίας εύρεσης των σκευασμάτων.

Ο έλεγχος των ελλείψεων φαρμάκων βρίσκεται στα… sos του Υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο εξασφάλισης των κρίσιμων θεραπειών, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε την Παρασκευή νέα λίστα απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών. Η απόφαση, που έχει τρίμηνη ισχύ, απαγορεύει τις εξαγωγές 119 φαρμάκων.

Θέμα ημερών η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων

Ο Πρωθυπουργός στην ανάρτησή του που έχει ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την πορεία του κυβερνητικού έργου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων. «Είμαστε πλέον έτοιμοι να εφαρμόσουμε από την 1η Φεβρουαρίου, σε λίγες ημέρες δηλαδή, με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών. Τι θα είναι λοιπόν αυτή η λίστα; Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ θα απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα Νοσοκομεία όλης της χώρας. Η λίστα ενημερώνεται με τα απαραίτητα στοιχεία της κλινικής εκτίμησης του εκάστοτε πολίτη που κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό – χειρουργό ότι χρήζει επέμβασης και διαλειτουργεί με κάθε αναγκαίο πληροφοριακό σύστημα δεδομένων, όπως τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών και τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Για την τελική επιβεβαίωση της παραμονής ή της διαγραφής των ασθενών στη λίστα πραγματοποιείται τηλεφωνική επικοινωνία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Από σήμερα, ξεκινούν και οι αιτήσεις για τις νέες διοικήσεις των νοσοκομείων. Η προκήρυξη αφορά στην κάλυψη 152 θέσεων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών σε 95 δημόσια νοσοκομεία, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών. «Ξεκινάμε αυτήν την μεταρρύθμιση από τον ευαίσθητο χώρο της υγείας και σταδιακά θα την επεκτείνουμε σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, εφαρμόζοντας οριζοντίως τα αξιοκρατικά κριτήρια που θεσπίσαμε», έγραψε ο Πρωθυπουργός.