Στις πολλαπλές επαγγελματικές, οικογενειακές, κοινωνικές και προσωπικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες φαρμακοποιοί στοχεύει μια σειρά πρωτοβουλιών του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Το επάγγελμα του φαρμακοποιού είναι απαιτητικό, έχει άγχος, ευθύνη, πολύωρη εργασία και νυχτερινή, όταν το φαρμακείο διανυκτερεύει. Παράλληλα, οι γυναίκες μεγαλώνουν τα παιδιά τους και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της οικογένειας, όπως και τις προσωπικές τους ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ οι γυναίκες είναι μειοψηφία, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπούν το μεγαλύτερο ποσοστό του κλάδου.

O Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αναγνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, προχωρά σε δράσεις που έχουν ως σκοπό την αναγνώριση της προσφοράς των γυναικών στον κλάδο, την ενδυνάμωση των γυναικών φαρμακοποιών και την καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων για να διαχειριστούν καλύτερα την επαγγελματική και προσωπική ζωή τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η φαρμακοποιός, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης και μέλος ΔΣ του ΠΦΣ, Τερέζα Χαραμή, η ανάγκη έχει προκύψει από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες φαρμακοποιοί, ασκώντας ένα επάγγελμα-λειτούργημα «τόσο multitasking που είναι εύκολο να οδηγηθείς σε burnout. Όρθια στον πάγκο για εκτέλεση συνταγών, παροχή συμβουλών, διενέργεια εμβολιασμών, αγωνία για την εύρεση ελλειπτικών φαρμάκων, οικονομική διαχείριση του φαρμακείου, διαχείριση προσωπικού, εφημερίες και διανυκτερεύσεις, διαρκής επιμόρφωση κ.α. Και το πρόβλημα ξεκινάει όταν πρέπει να προσθέσεις σε όλα αυτά (με ένα ωράριο εργασίας αδιαμφισβήτητα δύσκολο) την εγκυμοσύνη, τη μητρότητα, το θηλασμό, τη φροντίδα της οικογένειας, την ανατροφή των παιδιών και τις προσωπικές ανάγκες κάθε γυναίκας».

Επιχειρώντας να βοηθήσουν τις γυναίκες φαρμακοποιούς, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και το Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) διοργανώνουν σεμινάριο με θέμα: «Γυναίκα φαρμακοποιός – Διαχείριση πολλαπλών ρόλων – Ένα σεμινάριο ανάπτυξης δεξιοτήτων». Το σεμινάριο, που διεξάγεται σε συνεργασία με το Women on top, έναν Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό για την ενδυνάμωση των γυναικών, την ισότητα και τη συμπερίληψη στην εργασία, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου, 18.00 – 20.00.

Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης, κυρία Τερέζα Χαραμή

Οι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι εξής:

• Ποια είναι τα εμπόδια και ποιες οι ευκαιρίες της διαχείρισης πολλαπλών ρόλων στην καθημερινότητα της Ελληνίδας φαρμακοποιού;
• Πώς μπορούμε να ισορροπήσουμε τους πολλαπλούς ρόλους που υποστηρίζουμε ως εργαζόμενες μητέρες, σύντροφοι, πολίτες και φίλες;
• Πώς μπορούμε να είμαστε παρούσες σε κάθε περίσταση που απαιτεί την προσοχή και την ενέργειά μας με διαφορετικό τρόπο και να βρίσκουμε χώρο για τις προσωπικές μας ανάγκες;

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οδηγίες εγγραφής στο σεμινάριο σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Δράση για την ενδοοικογενειακή βία

Επόμενη δράση του ΠΦΣ είναι η κατάρτιση φαρμακοποιών στην Ενδοοικογενειακή Βία κατά Γυναικών που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Φεβρουάριο. Η κατάρτιση θα περιλαμβάνει:

-Ευαισθητοποίηση στο φαινόμενο της ΒΕΣ (Βία μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων)
Αποκάλυψη ή Ανίχνευση της ΒΕΣ.
-Νομικά ζητήματα, διαθέσιμη προστασία και υποστήριξη, διασύνδεση ή παραπομπή.

Στις στοχεύσεις του ΠΦΣ είναι η ανάδειξη και η ευαισθητοποίηση του κοινού και σε άλλα θέματα των γυναικών όπως η προώθηση του μητρικού θηλασμού, με δράσεις που θα προγραμματιστούν το επόμενο διάστημα.