Ενίσχυση των εμβολιασμών για κορωνοϊό και γρίπη, διαχείριση των μέτρων clawback και rebate, συνέχιση των μεταρρύθμισεων που ξεκίνησαν από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Αυτές είναι οι αιχμές της ατζέντας που θα προωθήσει στο δεύτερο, μετά το 2014, πέρασμά του από το Υπουργείο Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης. Τα παραπάνω τίθενται στην προμετωπίδα της στρατηγικής του, η οποία ωστόσο εκτείνεται σε μεγαλύτερο εύρος και σε πολλαπλούς τομείς.

Ο κ. Γεωργιάδης πραγματοποίησε χθες μια γενική αναφορά σε όσα σκοπεύει να προχωρήσει από εδώ και στο εξής, δίνοντας το ισχυρό μήνυμα ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» και «η δουλειά ξεκινά από αύριο». Από σήμερα νωρίς το πρωί θα βρίσκεται στο γραφείο του και θα ξεκινήσει να ενημερώνεται για όλα τα τρέχοντα και ανοιχτά ζητήματα.

«Έχω συνείδηση των προβλημάτων. Έχουμε να πάρουμε και δύσκολες αποφάσεις, δεν είναι όλα ευχάριστα. Αποφάσεις που έχουν να κάνουν με το clawback και με το rebate, με τον τρόπο που θα εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε όλους αυτούς τους χώρους όπου οι αποφάσεις δεν είναι πάντα ευχάριστες. Όμως, θέλω να ξέρετε ότι έρχομαι με πολύ μεγάλο κέφι στο Υπουργείο Υγείας. Είναι σαν να γυρίζω κάπου στο φυσικό μου χώρο υπό μία έννοια», σημείωσε κατά την ομιλία του χθες το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Υγείας.

Δηλώνοντας ότι η πανδημία παραμένει «εδώ», ο νέος Υπουργός Υγείας τόνισε σε σχέση με την θωράκιση με τα εμβόλια του κορωνοϊού και γρίπης: «Πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας για τον εμβολιασμό. Έχουμε μείνει λίγο πίσω. Κάπως ξεχάσαμε ως κοινωνία την πανδημία αλλά η πανδημία είναι παρούσα». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «θα πρέπει να τρέξουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει».

Μέσα από την αναφορά του στους νέους του συνεργάτες, δηλαδή την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τους Υφυπουργούς Υγείας και τους Γενικούς Γραμματείς, σημείωσε ότι «θα γίνουν όλα όπως πρέπει» στον τομέα της Πρόληψης και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ «έχουμε να πάρουμε πολλές αποφάσεις για τα δημόσια νοσοκομεία».

«Είναι ένα Υπουργείο που έχει κάτι που δεν το έχουν όλα τα υπουργεία. Έχει πολύ μεγάλη ανθρωπιά. Έχει πολύ μεγάλη ευαισθησία, έχει διαχείριση του ανθρώπινου πόνου, είναι ένα σπουδαίο Υπουργείο και οι άνθρωποι που το υπηρετούν είστε σπουδαίοι άνθρωποι», ανέφερε, μεταξύ άλλων. Κάνοντας δε αναδρομή στη θητεία του το 2013-2014 σημείωσε: «Η προηγούμενή μου θητεία εδώ ήταν σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Ήμασταν στην καρδιά του μνημονίου. Είχαμε την υποχρέωση μεγάλων περικοπών. Επώδυνων μεταρρυθμίσεων. Αυτά τα πράγματα δυστυχώς δεν γίνονται εύκολα και όχι χωρίς συγκρούσεις.

Ευτυχώς σήμερα έχω την τύχη να παραλαμβάνω ένα Υπουργείο Υγείας σε εξαιρετικά καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν τότε, σε μία χώρα που είναι σε εξαιρετικά καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν τότε και με δημοσιονομικά τελείως διαφορετικά απ’ ότι ήταν τότε και έτσι ευτυχώς δεν έχουμε την ανάγκη να κάνουμε αυτού του τύπου τις πολιτικές».

Η πλούσια ατζέντα

Ο Άδωνις Γεωργιάδης καλείται να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την ενίσχυση νοσοκομείων με προσωπικό, την υλοποίηση του Υγειονομικού χάρτη, την προώθηση υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, κ.ά.

Τους τελευταίους μήνες του 2023 προχώρησαν ορισμένες κομβικές τομές στην Υγεία. Πιο συγκεκριμένα, τέθηκαν σε λειτουργία οι δύο πρώτες Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και μέσα στην επόμενη χρονιά προχωρά η ολοκλήρωση του Δικτύου συνολικά 19 ΜΑΦ εξειδικευμένων στην αντιμετώπιση εγκεφαλικών καθώς και των αναπηριών που αφήνουν. Οι Μονάδες Εγκεφαλικών εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό δημιουργίας κέντρων αναφοράς που επιδιώκει η κυβέρνηση για σοβαρά χρόνια νοσήματα και όσα ο επιπολασμός τους αυξάνεται στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό και αναγνωρίζοντας ένα κενό για αντιμετώπιση τραυματιών, κυρίως θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, τη νέα χρονιά προχωρά το Εθνικό Δίκτυο Τραύματος. Το σχετικό νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο και περιλαμβάνει τη δημιουργία 16 Κέντρων Τραύματος.

Η αντιμετώπιση του «κύματος» παραιτήσεων από το ΕΣΥ θα απασχολήσει την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και το επόμενο διάστημα. Ήδη έγινε το πρώτο βήμα για να μη χάνει το ΕΣΥ το προσωπκό του. Αρχές του έτους θα αυξηθεί κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ. Η εν λόγω αύξηση συνεπάγεται ότι ετησίως οι αμοιβές των γιατρών ενισχύονται με ακόμη 2.000 ευρώ.

Παράλληλα με την αναδιάρθωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, «τρέχει» η αλλαγή σελίδας στη Δημόσια Υγεία. Με το νέο έτος – και συγκεκριμένα μέσα στο μήνα – θα ξεκινήσει το δωρεάν προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και θα ακολουθήσουν δωρεάν προγράμματα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» της θητείας του Αδώνιδος Γεωργιάδου είναι η διαμόρφωση του νέου υγειονομικού Χάρτη που περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση υπηρεσιών υγείας και ανακατανομή κλινικών με σκοπό την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ σε όλη τη χώρα.

Οικειότητα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής παράδοσης – παραλαβής, δεν έλειψαν τα θερμά λόγια μεταξύ του νέου Υπουργού Υγείας και του απερχόμενου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τη μεταξύ τους οικειότητα να κάνει την ατμόσφαιρα χαλαρή.

«Θέλω να ευχηθώ στον καλό μου φίλο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καλή θητεία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρέπει να είσαι παγκόσμιος ρέκορντμαν, πέμπτη φορά στο ίδιο Υπουργείο, δεν ξέρω κάποιον άλλον. Δεν ξέρω αν θα ήθελα κάποιοι να λένε πέμπτη φορά στο Υπουργείο Υγείας για τον Άδωνι Γεωργιάδη, δεν είμαι βέβαιος, αλλά σε κάθε περίπτωση αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένα μεγάλο και αυτό Υπουργείο. Το ξέρεις καλά. Θέλω να πω ότι πλην της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού που προφανώς απολαμβάνεις, πιστεύω ότι έχεις και την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για τη δουλειά σου σε αυτό το Υπουργείο. Και σου εύχομαι καλή δύναμη και στο νέο σου ρόλο», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος Υπουργός Υγείαςκαι νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημείωσε ότι με τον κ. Γεωργιάδη τους συνδέει φιλία, αγάπη, συναδελφικότητα. «Κύριε Υπουργέ της Υγείας, αγαπητέ Άδωνι, καλέ μου φίλε, είναι βέβαιον ότι θα είσαι άξιος, αποτελεσματικός Υπουργός χωρίς καμιά αμφιβολία. Στα χέρια σου η δημόσια διοίκηση θα πάει στο μέλλον με τολμηρά βήματα, αλλά ταυτόχρονα σταθερά και βιώσιμα βήματα για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των Ελλήνων».