Μία θλιβερή εικόνα των νοσοκομείων αυτές τις ημέρες, μεταφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος. Πρόκειται για ενήλικες που νοσηλεύονται και ενώ πρέπει να πάρουν εξιτήριο το αρνούνται «γιατί δεν έχουν πού να πάνε».

«Έχουμε Χριστούγεννα, φεύγει το 2023 και για άλλο ένα χρόνο σηκώνουμε τα χέρια ψηλά με τους εγκλωβισμένους ενήλικες και τα παρκαρισμένα παιδιά στα νοσοκομεία εξαιτίας της απουσίας κράτους πρόνοιας. Εκτιμάται ότι οι εγκλωβισμένοι ενήλικες είναι πάνω από 500 και τα παρκαρισμένα παιδιά πάνω από 70 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Αύριο μπορεί να ειναι περισσότεροι ή λιγότεροι. Οι αριθμοί εναλάσσονται. Το μείζον κοινωνικό πρόβλημα παραμένει. Δεν έχει σημασία», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, προσθέτοντας ότι οι ενήλικες που δε δέχονται το εξιτήριο προτιμούν να περάσουν τις γιορτές μέσα στο νοσοκομείο.

«Τέτοιες γιορτινές ημέρες δεν υπολογίζουμε ότι καταλαμβάνουν κρεβάτια στα νοσοκομεία σε παθολογικές, πνευμονολογικές κλινικές που μας είναι άκρως απαραίτητα λόγω της έξαρσης των ιώσεων και της ανάπτυξης ράντζων. Σημασία έχει ότι έχουμε ανθρώπους που αρνούνται να πάρουν εξιτήριο γιατί δεν έχουν πού να πάνε. Δεν έχουν σπίτι και εάν έχουν σπίτι έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα επειδή δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν το λογαριασμό, η σύνταξη ή το προνοιακό επίδομα δεν φθάνει για φαγητό. Απελπιστικές καταστάσεις. Προσπαθούν οι υποστελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων να βρουν λύση με δημόσιες υπηρεσίες, με παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος συναντούν τείχος».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, οι δημόσιες προνοιακές μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων έχουν εκατοντάδες θέσεις που δεν λειτουργούν λόγω της έλλειψης προσωπικού. Μάλιστα, η λίστα αναμονής για φιλοξενία σε δημόσια προνοιακή μονάδα υπερβαίνει το ένα έτος.

Αντίστοιχα, περίπου 70 παιδιά θα περάσουν Χριστούγεννα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Πρόκειται για παιδιά και έφηβους που φιλοξενούνται στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ελλείψει προνοιακών δομών.

«Δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα υγείας. Είχαν την ατυχία να γεννηθούν σε προβληματικό, κακοποιητικό περιβάλλον και με εισαγγελική εντολή βρέθηκαν για λίγες ώρες στα νοσοκομεία για εξετάσεις και παραμένουν παρκαρισμένα επί μήνες λόγω έλλειψης προνοιακών μονάδων. Βλέπετε δεκάδες θέσεις φιλοξενίας των δημόσιων προνοιακών μονάδων είναι κλειστές λόγω ελλείψεων προσωπικού. Και οι ιδιωτικές μη κερδοσκοπικές σφυρίζουν αδιάφορα. Δεν θέλουμε αυτές τις γιορτινές ημέρες να το εξετάσουμε το ζήτημα από τη πλευρά της δεδομένης ανάγκης για παιδιατρικά νοσοκομειακά κρεβάτια τώρα ειδικά με την έξαρση των ιώσεων. Δεν το βλέπουμε από την αναστάτωση που προκαλούν άθελά τους στη λειτουργία των νοσοκομείων. Την παραβατική συμπεριφορά που εμφανίζουν εξ αιτίας του ακατάλληλου περιβάλλοντος που ζουν. Τα δεκάδες έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας από προισταμένους τμημάτων για την ασφάλεια και την συμπεριφορά, των παιδιών, την αναστάτωση που προκαλούν. Αυτές τις γιορτινές ημέρες θέλουμε να μιλήσουμε για την τύχη αυτών παιδιών. Παιδιά χωρίς πρόβλημα υγείας κακοποιούνται δεύτερη φορά από το κράτος παρκαρισμένα με εισαγγελική εντολή στα νοσοοκομεία. Χωρίς τη δυνατότητα σναδοχής και υιοθεσίας. Χωρίς τη δυνατότητα να πάνε σχολείο. Χωρίς τη δυνατότητα να χαρούν τα Χριστούγεννα. Χωρίς τη δυνατότητα να πουν τα κάλαντα στη γειτονιά τους ή σε οργανωμένες παραστάσεις που θα συμμετείχαν σε προνοιακές μονάδες», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.