Στις προωθούμενες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και αφορούν, μεταξύ άλλων, στην παράταση συμβάσεων υπαλλήλων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αντιδρούν γιατροί και εργαζόμενοι, πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) συμμετέχει στην παράσταση διαμαρτυρίας σωματείων έξω από το υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη 06/12/23 και ώρα 12:30. Επίσης, όπως ανακοίνωσε, οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν στάση εργασίας 11:00 – 15:00 την ίδια ημέρα, καλύπτοντας όσους γιατρούς θέλουν να συμμετάσχουν.

Την ίδια στιγμή, 5ωρη πανελλαδική στάση εργασίας (10.00-15.00) έχει προκηρύξει για την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 στην Αττική έξω από το Υπουργείο Υγείας και στην Περιφέρεια στις Υγειονομικές Περιφέρειες ή νοσοκομεία.

«Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί να αυξήσει το κύμα φυγής υγειονομικών από το ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια και όχι να το ανακόψει, με θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Στα Νοσοκομεία έχουμε 40.000 κενές οργανικές θέσεις και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι. Το 35% των δασωστών στο ΕΚΑΒ, των εργαζόμενων στην Πρωτοβάθμια και των προνοιακών υπαλλήλων στις προνοιακές μονάδες είναι συμβασιούχοι. Εφέτος το χειμώνα δουλεύουμε στα Νοσοκομεία με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι, λόγω μαζικών αποχωρήσεων και μηδενικών προσλήψεων», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της, και προσθέτει:

«Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που δόθηκε στη διαβούλευση προβλέπονται διατάξεις – κοροϊδία για τους συμβασιούχους εργαζόμενους. Οι επικουρικοί ανανεώνονται για έξι μήνες, οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές για δύο μήνες (χωρίς να εντάσσονται στο επικουρικό προσωπικό που ζητήσαμε), οι συνάδελφοι που ήρθαν προς αντικατάσταση των ανεμβολίαστων για τρεις μήνες, οι προνοιακοί υπάλληλοι που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας για τρείς μήνες και οι 6.000 συμβασιούχοι ΣΟΧ, στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης για τρεις μήνες και παράλληλα συνεχίζονται οι διαγωνισμοί για την εκχώρηση των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους. Μάλιστα τέλος του χρόνου πάρα πολλά νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς και οι συνάδελφοι ΣΟΧ παρότι θα έχουν ενεργείς συμβάσεις θα απολυθούν και θα εγκατασταθούν οι εργολάβοι που προσφέρουν συνθήκες μεσαίωνα στους εργαζόμενους». Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για παράταση των συμβάσεων των επικουρικών υπαλλήλων για ένα χρόνο.