Μια μικρογραφία της κατάστασης σε ό,τι αφορά στην έλλειψη γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στο απεικονιστικό τμήμα του νοσοκομείου Νίκαιας, με τους αξονικούς τομογράφους να είναι ουσιαστικά… παροπλισμένοι.

Σε σύνολο εννέα οργανικών θέσεων του συγκεκριμένου τμήματος του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπου γίνονται οι αξονικές και οι μαγνητικές τομογραφίες, σήμερα υπάρχουν μόνο δύο μόνιμοι γιατροί και ένας επικουρικός. Το αποτέλεσμα; Οι εφημερίες να καλύπτονται με μετακινήσεις γιατρών ακτινολόγων από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ ραντεβού εξωτερικών ασθενών (μη νοσηλευόμενων) για αξονική τομογραφία και επεμβατικές πράξεις που γίνονται στον αξονικό τομογράφο (για παράδειγμα βιοψίες) να έχουν διακοπεί.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά προχωρά σήμερα σε συνέντευξη Τύπου με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για την «επισφαλή λειτουργία» του τμήματος. Παράλληλα, έχει προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών όπως η ενημέρωση της Εισαγγελίας Πειραιά που θα εξελιχθεί σε μηνυτήρια αναφορά, όπως λένε, εάν δεν προχωρήσει άμεσα μια λύση.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν το 2021, όταν ο τότε διευθυντής του τμήματος έκανε γνωστή την επικείμενη συνταξιοδότηση πέντε γιατρών, μεταξύ των οποίων και του ίδιου. «Προκηρύχθηκαν μια – δυο θέσεις αλλά με μεγάλη καθυστέρηση, προς το τέλος του 2022», όπως αναφέρει ο νευροχειρουργός του νοσοκομείου και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου. Από το τέλος του 2022 ακολούθησαν τέσσερις παραιτήσεις γιατρών, γεγονός που οδήγησε σε σοβαρή υποβάθμιση της λειτουργίας των αξονικών και του μαγνητικού τομογράφου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, πολλές ημέρες μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο έμειναν κενές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της 28ης και 29ης Οκτωβρίου, μετά από εφημερία της 27ης Οκτωβρίου. Το διήμερο αυτό ο αξονικός τομογράφος έμεινε κλειστός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο Νίκαιας δέχεται μεγάλο όγκο κατοίκων των τριγύρω περιοχών, καθώς και μεγάλο αριθμό ανασφάλιστων πολιτών. Οι τελευταίοι δεν μπορούν να απευθυνθούν βάσει νόμου σε ιδιωτικά εργαστήρια για αξονικές και μαγνητικές, παρά μόνο στο δημόσιο τομέα. Η δυνατότητα αυτή, όμως, για το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει σταματήσει αυτό το διάστημα εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό. Σε κάθε εφημερία του νοσηλευτικού ιδρύματος πραγματοποιούνται περί τις 120 – 140 αξονικές τομογραφίες εκτάκτων περιστατικών.

Το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας αναγνωρίζουν τα κενά όπως και τη δυσκολία εύρεσης μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να προκηρυχθούν άμεσα τέσσερις θέσεις γιατρών. Μέχρι, όμως, να προχωρήσουν οι διαδικασίες τοποθέτησης και με αστάθμητο τον παράγοντα του ενδιαφέροντος από την πλευρά των γιατρών, προχωρά η σύναψη σύμβασης με ανάδοχο ιδιωτική εταιρεία διαγνωστικών εξετάσεων για να συνδράμει στις απεικονιστικές εξετάσεις του νοσοκομείου Νίκαιας.

Κίνητρα για «άγονες» ειδικότητες

Η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους νέους γιατρούς είναι ένα συνολικό πρόβλημα που γιγαντώνεται αναλόγως την ιατρική ειδικότητα και την περιοχή. Οι ακτινολόγοι είναι μια από τις «δύσκολες» ειδικότητες, αφού οι πληροφορίες λένε ότι οι αμοιβές τους στον ιδιωτικό τομέα είναι έως και τριπλάσιες σε σχέση με αυτές στο ΕΣΥ.

Το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να βρει λύσεις για να γίνει το ΕΣΥ ελκυστικό στους γιατρούς. Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένα κίνητρα για προβληματικές περιοχές της χώρας και «άγονες» ειδικότητες. Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Υγείας, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός αλγορίθμου που θα αναδεικνύει τις υγειονομικές δομές που συνδυάζουν δύσκολη γεωγραφική κατανομή και ειδικότητες που δε συγκεντρώνουν ενδιαφέρον.

Έτσι, εκτός από τις άγονες περιοχές της χώρας, όπως ορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα και για τις οποίες προβλέπονται επιδόματα, οικονομικά και άλλα κίνητρα θα δίνονται και σε άλλες περιοχές που παρουσιάζουν πρόβλημα. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι παθολόγοι στην Ξάνθη και οι παθολόγοι της Κω. Στις θέσεις που συνδυάζουν τα παραπάνω θα δοθούν τόσο περισσότερα χρήματα όσο και προοπτική εξέλιξης, αποτελώντας ένα σημαντικό δέλεαρ για τους λειτουργούς του Ιπποκράτη.

Παράλληλα με τα παραπάνω κίνητρα, εξετάζεται αύξηση της αμοιβής εφημεριών για νοσοκομειακούς γιατρούς, όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός. «Πιθανώς να μπορούμε να κάνουμε εξαγγελίες για τις εφημερίες και να ενισχύσουμε περισσότερα τα χρήματα που βγάζουν οι γιατροί, μπορεί να υπάρξει ανακοίνωση στον προϋπολογισμό», σημείωσε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.