Μακριά από τον αντιγριπικό εμβολιασμό κρατά ο… καλοκαιρινός καιρός τους πολίτες. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που συνεχίζουν παρά το γεγονός ότι έχει μπει ο Νοέμβριος, λειτουργούν αποθαρρυντικά για το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης, δεδομένου ότι η ζέστη έχει σπρώξει πιο πίσω και τις φθινοπωρινές ιώσεις.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν περί τους 750.000 εμβολιασμούς, σε αντίθεση με πέρυσι που το ίδιο χρονικό διάστημα είχαν εμβολιαστεί πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες. Στατιστικά στοιχεία για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου αναμένονται την επόμενη εβδομάδα και θα συμπεριλαμβάνουν τα δεδομένα από τα αντιγριπικά που χορηγούνται χωρίς συνταγή – δυνατότητα που ξεκίνησε από την 1η του μήνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καλός καιρός συντηρεί ακόμη την παραμονή σε ανοιχτούς χώρους, ενώ οι φθινοπωρινές ιώσεις δεν έχουν ξεκινήσει «για τα καλά» στη χώρα μας. Δεν είναι λίγοι, πάντως, οι πολίτες που περίμεναν να μπει ο Νοέμβριος για να μπορούν να πραγματοποιήσουν το εμβόλιο κατά της γρίπης στο φαρμακείο χωρίς να έχουν την υποχρέωση ιατρικής συνταγής.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν από την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης. Αυτό καθώς απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Έτσι, κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν από την έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα και μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Για τις ανάγκες κάλυψης του πληθυσμού, τα φαρμακεία προμηθεύονται με περίπου 3,8 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περυσινή περίοδο (2022-2023) εμβολιάστηκαν με το αντιγριπικό εμβόλιο 3.028.000 πολίτες στη χώρα μας, ενώ την περίοδο 2021-2022 είχαν εμβολιαστεί 3.258.000 πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι οι ομάδες που συστήνεται να πραγματοποιήσουν κατά προτεραιότητα το αντιγριπικό εμβόλιο είναι όλοι οι πολίτες από 60 ετών και πάνω, καθώς και παιδιά (από 6 μηνών) και ενήλικες που έχουν χρόνια νοσήματα ή επιβαρυντικούς παράγοντες υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Επίσης, οι επαγγελματίες υγείας, οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, οι φροντιστές ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, οι κλειστοί πληθυσμοί, πχ οι διαμένοντες σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ή Χρονίως Πασχόντων, οι άστεγοι, καθώς και οι κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς και σφαγείς.

Πόσα εμβόλια κορωνοϊού έχουν χορηγηθεί

Ο εμβολιασμός κατά της covid-19 κινείται με καλό ρυθμό, με αρκετούς πολίτες να έχουν επιλέξει να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας έναντι στη λοίμωξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έως και χθες με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer ΧΒΒ είχαν προγραμματιστεί 37.028 ραντεβού και είχαν πραγματοποιηθεί 40.593 εμβολιασμοί.

Οι αριθμοί είναι υψηλότεροι με περίπου δύο εβδομάδες πριν, όταν είχαν πραγματοποιηθεί 13.178 εμβολιασμοί. Προκύπτει, επομένως, αύξηση κατά 208%. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις ηλικιακές ομάδες, τα μελλοντικά ραντεβού έχουν ως εξής: Για πολίτες από 12 ετών και πάνω έχουν προγραμματιστεί 36.917 ραντεβού, για πολίτες 5-11 ετών 84 ραντεβού και για βρέφη και παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών είναι προγραμματισμένα 27 ραντεβού.