Ορίστηκε, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Περισσότερο από ένα μήνα μετά τη λήξη της θητείας του Δημήτρη Φιλίππου και ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναζητούσε το κατάλληλο πρόσωπο, στο «τιμόνι» του Οργανισμού τοποθετείται ο Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Ο κ. Μανωλόπουλος έγινε ευρύτερα γνωστός τα χρόνια της πανδημίας μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του και τις συνεντεύξεις του σε εκπροσώπους του Τύπου για τα εμβόλια, την αποτελεσματικότητά τους, τις νέες μορφές εμβολίων αλλά και τις διαθέσιμες θεραπείες.

Έλαβε το διδακτορικό του στη Φαρμακολογία από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας το 1991. Μεταξύ 1992 και 1995 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Milwaukee Clinical Campus του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια εργάστηκε για τρία χρόνια (1995-98) στην Ιατρική Σχολή του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβαίνης του Βελγίου. Από το 1998 ο κ. Μανωλόπουλος είναι μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής Θράκης.

Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Καθηγητή είναι οι κλινικές εφαρμογές της φαρμακογενετικής και της φαρμακογενωμικής στους τομείς των ψυχιατρικών, υπολιπιδαιμικών, αντιασθματικών, αντιπηκτικών, και αντιδιαβητικών φαρμάκων. Επίσης, η επιγενωμική και φαραμκοεπιγενωμική στο καρδιαγγειακό. Μεταξύ άλλων, έχει διεξάγει μελέτες για την ανακάλυψη γενετικών προδιαθεσικών παραγόντων σε αθηρωμάτωση, στεφανιαία νόσο, υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία, παιδικό άσθμα, διαβητική νεφροπάθεια, εγκεφαλικά επεισόδια.

Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ τοποθετείται ο Διομήδης Λυμπέρης, Πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Αντιπρόεδρος Β’, ο Σπυρίδων Σαπουνάς, Ιατρός Ενδοκρινολόγος, με αρμοδιότητα ζητήματα επιστημονικών ερευνών και δράσεων.

Τακτικά μέλη ορίζονται με την απόφαση του Υπουργού Υγείας η Μαρία Κωνσταντή, Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αναπληρωτή τον Γεώργιο Παπαζήση, Καθηγητή φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, καθώς και ο Γεώργιος Χαμηλός, Καθηγητής Μικροβιολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης με αναπληρωτή τον Γεώργιο Βασιλόπουλο, Καθηγητή Αιματολογίας-Μοριακής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα με την προηγούμενη διοίκηση του ΕΟΦ δεν ήταν καλό και υπήρχε δυσαρέσκεια τόσο από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και από εμπλεκόμενους στην αλυσίδα του φαρμάκου για τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού. Το νέο ΔΣ αναλαμβάνει το δύσκολο έργο παρακολούθησης και πρόληψης των ελλείψεων φαρμάκων, καθώς και των προωθούμενων παρεμβάσεων στη φαρμακευτική πολιτική.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπουργείο Υγείας: Οι αλλαγές στην ψυχική υγεία και την αντιμετώπιση ασθενών με άνοια

Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας: «Η πολιτική του εμβολιασμού στην Ελλάδα – Στόχοι και προκλήσεις»

ΣΦΕΕ: Τι πραγματικά ισχύει για τις υποχρεωτικές επιστροφές