Σοβαρές δυσλειτουργίες στο νοσοκομείο Νίκαιας διαπιστώνουν οι γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά ο αξονικός τομογράφος έμεινε κλειστός το διήμερο 28 και 29 Οκτωβρίου, μετά από γενική εφημερία και πλήθος νέων εισαγωγών έκτακτων περιστατικών.

Μετά από Γενική Συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου, σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι το Απεικονιστικό Εργαστήριο έχει τρία τμήματα (Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας, Υπερηχοτομογραφίας, Κλασικής Ακτινοδιαγνωστικής και Ψηφιακής Αγγειογραφίας) και διαθέτει δυο Αξονικούς Τομογράφους, έναν Μαγνητικό Τομογράφο, τρεις ( Υπερηχοτομογράφους, έναν Ψηφιακό Αγγειογράφο, «ενώ υποτίθεται πως έχει δρομολογηθεί ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού Ψηφιακού Μαστογράφου και Ορθοπαντογράφου».

«Η τεράστια επιστημονική και κοινωνική προσφορά του εργαστηρίου επί πολλές δεκαετίες είναι πανθομολογούμενη και πλήρως αναγνωρισμένη : εξυπηρέτηση των επειγόντων και τακτικών περιστατικών του νοσοκομείου, εξυπηρέτηση των εξωτερικών ασθενών (υπενθυμίζεται πως οι ανασφάλιστοι που έχουν μόνο ΑΜΚΑ χωρίς κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ μπορούν να κάνουν απεικονιστικές εξετάσεις μόνο σε δημόσια νοσοκομεία). Ήδη από αρχές 2021 οι αρμόδιοι είχαν προειδοποιηθεί επίσημα και υπηρεσιακά πως εντός 2021 και 2022 θα είχαμε συνταξιοδοτήσεις πολλών τότε υπηρετούντων γιατρών λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας ή/και σοβαρών λόγων υγείας», σημειώνουν οι γιατροί καταγγέλλοντας ότι δεν έγινε καμία απολύτως ενέργεια ούτε προκηρύχθηκε καμία θέση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

«Η εργασιακή υπερφόρτωση και η επιστημονική απαξίωση μοιραία επέφεραν και νέες παραιτήσεις γιατρών. Έτσι φτάσαμε σήμερα στο σημείο π.χ. στο τμήμα Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας να έχουν απομείνει μόνο δυο μόνιμες ειδικευμένες γιατροί και ένας (1) επικουρικός ειδικευμένος γιατρός σε εννέα οργανικές θέσεις. Το διήμερο 28 και 29 Οκτωβρίου 2023 (μετά από γενική εφημερία 27/10 με πλήθος νέων εισαγωγών έκτακτων περιστατικών) για πρώτη φορά στα χρονικά ο Αξονικός Τομογράφος του νοσοκομείου ήταν κλειστός λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού (οι αρμόδιοι των διοικήσεων νοσοκομείου και 2ης ΥΠΕ παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των προηγούμενων ημερών ούτε βρήκαν κάποια λύση ούτε ανέλαβαν κάποια ευθύνη). Οι γιατροί των Κλινικών τις 2 αυτές μέρες αναγκάστηκαν να διακομίζουν σε απεικονιστικά εργαστήρια άλλων νοσοκομείων ασθενείς που χρειάζονταν επείγουσα αξονική τομογραφία», επισημαίνουν οι γιατροί.

Εκτός από την ιατρική υποστελέχωση του Απεικονιστικού Εργαστηρίου, σοβαρότατο παρόμοιο πρόβλημα υποστηρίζουν ότι υπάρχει στις Παθολογικές Κλινικές, στο Κυτταρολογικό Εργαστήριο, στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο, στην Πνευμονολογική Κλινική και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου.

«Λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Απεικονιστικό Εργαστήριο και των λοιπών οξυμένων προβλημάτων, η λειτουργία του νοσοκομείου κρίνεται πλέον επισφαλής για τους ασθενείς. Η τελευταία διορία που υπάρχει για τους αρμοδίους της 2ης ΥΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας είναι η 13η Νοεμβρίου 2023 για αντικειμενικούς λόγους (τότε εξαντλούνται οι νόμιμες εφημερίες των εναπομεινάντων γιατρών του Αξονικού Τομογράφου και από εκεί και πέρα θα μείνουν ακάλυπτες ΚΑΙ οι γενικές εφημερίες). Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί επίσημα και ομόφωνα το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου. Αν δεν δοθεί οριστική λύση με βάση τα αυτονόητα επείγοντα αιτήματά μας που έχουν ήδη κατατεθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι γιατροί του νοσοκομείου με απεργία θα αναλάβουμε την ευθύνη για αναστολή της λειτουργίας του ώστε να μην κινδυνεύουν οι ασθενείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο προειδοποιητικής στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου την ερχόμενη Δευτέρα, οι γιατροί προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου την ίδια ημέρα στη 1μμ.

Αιτήματά τους είναι:

  • Η άμεση προκήρυξη ταυτόχρονα τουλάχιστον 5 θέσεων γιατρών Ακτινοδιαγνωστών (Ακτινολόγων) σε βαθμό Επιμελητή Α.
  • Η ικανοποίηση των λοιπών άμεσων αιτημάτων που έχουν ήδη κατατεθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (λοιπές προκηρύξεις θέσεων γιατρών, προσλήψεις λοιπού προσωπικού πλην γιατρών, χρηματοδότηση κλπ).

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΚΑΒ: Μάχες ζωής στα ασθενοφόρα – Το δύσκολο έργο που έχουν οι διασώστες

Joao Breda: Διστακτικότητα και παραπληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό – Η πολιτική του ΠΟΥ και η περίπτωση της Ελλάδας