*γράφει η Ελένη Γκρήγκοβιτς

Για πρώτη φορά ο αύλειος χώρος του Προεδρικού Μεγάρου άνοιξε και φιλοξενεί την κινητή μονάδα μαστογραφίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Μέσα σε δύο μέρες έχουν κλείσει περισσότερες από 60 γυναίκες ραντεβού για την ετήσια, δωρεάν εξέταση που προσφέρεται μέχρι και αύριο. Κάθε χρόνο περισσότερες από 7.000 γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού. Όσο πιο γρήγορα εντοπίζεται, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να θεραπευτεί, λένε οι ειδικοί.

Η κινητή μονάδα, έχει ταξιδέψει μέχρι και σε ακριτικές περιοχές κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, σε νησιά όπως η Σκόπελος που δεν διαθέτει μαστογράφο αλλά και στη Λήμνο που τα δύο ιδιωτικά κέντρα δεν καλύπτουν την εξέταση από τον ΕΟΠΥΥ. Στο Προεδρικό Μέγαρο, έφτασε τη Τρίτη στις 9 το πρωί. Οι γυναίκες που έφτασαν εκεί, έδωσαν το ιστορικό τους. Απάντησαν αν έχουν οικογενειακό ιστορικό, αν είναι η πρώτη φορά που εξετάζονται, κλπ. Αμέσως μετά, μπαίνουν στην κινητή μονάδα και εξετάζονται. Πλέον, αναμένουν την διάγνωση του γιατρού. Με ανακούφιση μαθαίνουν ότι όλα πήγαν καλά.

Η κυρία Νίκη, 47 ετών, είναι από τις πρώτες γυναίκες που εξετάστηκαν σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο. «Εξετάζομαι από 40 ετών, είναι απαραίτητο. Λόγω του covid τα προηγούμενα χρόνια είχα καθυστερήσει. Είναι όμως μια ωραία κίνηση αυτή», αναφέρει. Η κ. Θεοδώρα, από την άλλη, θέλησε να εξηγήσει σε όσες φοβούνται ή εξετάζονται για πρώτη φορά ότι είναι μια ανώδυνη εξέταση, απαραίτητη όμως για τις γυναίκες. Μια άλλη κυρία, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, περιμένει το ραντεβού της στις 3 το μεσημέρι. «Μια φίλη μου το πρόλαβε σε πρώιμο στάδιο και έτσι σώθηκε, πάλι από κινητή μονάδα στην πλατεία Συντάγματος», αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας ότι «δυστυχώς, όμως, έχω χάσει άλλη φίλη από αυτόν τον καρκίνο».

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, περισσότερες από 14 γυναίκες πέρασαν από το Προεδρικό Μέγαρο ώστε να εξεταστούν. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, βρέθηκε στην κινητή μονάδα και συνομίλησε με τον πρόεδρο της Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελο Φιλόπουλο. Η κ. Σακελλαροπούλου, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε αυτά τα θέματα και άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα της είπε ο κ. Φιλόπουλος. Ξεναγήθηκε μέσα στην κινητή μονάδα και θέλησε να ενημερωθεί για όλες τις δράσεις.

Ο κ. Φιλόπουλος, σε δήλωση του, εξήγησε ότι περισσότερες από 7000 γυναίκες προσβάλλονται από τον καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. Όμως, τονίζει, ότι πλέον η πρόληψη βοηθάει στη γρήγορη και έγκαιρη διάγνωση. «Τον καρκίνο δεν τον φοβόμαστε, τον σεβόμαστε», καταλήγει.