Για επερχόμενη «μάχη» με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού στα νοσοκομεία ενώ το προσωπικό είναι κατά 3000 άτομα λιγότερο, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για προσλήψεις στην Υγεία.

«Όπως είπε ο Πρωθυπουργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον συνολικό αριθμό οι 6.500 αφορούν τη δημόσια υγεία. Εμείς δεν υποτιμάμε και τη μία πρόσληψη στα νοσοκομεία. Μπορεί να σώσει ζωές», σημειώνει, και παρατηρεί τα εξής σε σχέση με τις εξαγγελίες:

«Εφέτος το χειμώνα που η ζήτηση σε υπηρεσίες πάντα αυξάνεται κατά πολύ στα νοσοκομεία λόγω των ιώσεων θα επιχειρούμε με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι. Έχουμε κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και των χαμηλών μισθών. Δεν είναι ελκυστικός προορισμός για δουλειά πια το ΕΣΥ. Προτιμούν οι υγειονομικοί ειδικά με προσόντα να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό.
Μόνο 200 νοσηλευτές χάσαμε εφέτος για να πάνε να δουλέψουν ως σχολικοί νοσηλευτές. Άφησαν μόνιμη δουλειά για να δουλέψουν ως ωρομίσθιοι λόγω συνθηκών εργασίας. Αυτό τα λέει όλα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, οι 6.500 προσλήψεις που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ως προγραμματισμό για το 2024 με τους ρυθμούς του ΑΣΕΠ θα πιάσουν δουλειά στα νοσοκομεία το 2028 με 2029. «Να θυμίσουμε ότι η προκήρυξη των 4.000 θέσεων που εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό υγείας κ. Κικίλια το 2019 δεν ολοκληρώθηκε ακόμη και τώρα τέλος του έτους 2023. Βρίσκεται στο στάδιο της έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων. Ακόμη δεν φόρεσαν οι επιτυχόντες άσπρη μπλούζα».

Μάλιστα, ο κ. Γιαννάκος σημειώνει πως πρέπει άμεσα να γίνουν ενέργειες για αύξηση του προσωπικού στα νοσοκομεία. «Εάν δεν γίνει κάτι θα κλείσουν σημαντικές λειτουργίες των νοσοκομείων, περισσότερα νοσοκομεία θα μετατραπούν σε κέντρα διακομιδών, θα αυξηθούν ράντζα και λίστες αναμονής για χειρουργεία, η ταλαιπωρία στα επείγοντα, θα κινδυνεύουν ζωές ασθενών. Στη νέα προκήρυξη θα συμμετάσχουν και 20.000 συμβασιούχοι ήδη εργαζόμενοι στα νοσοκομεία με αυξημένη μοριοδότηση. Οι επιτυχόντες του νέου διαγωνισμού των 6.500 που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό θα είναι κυρίως επικουρικό, συμβασιούχο προσωπικό που ήδη εργάζεται.
Πώς λοιπόν θα ενισχυθεί το ΕΣΥ αφού αρνείται η κυβέρνηση να μονιμοποιήσει με νομοθετική ρύθμιση όλους τους συμβασιούχους», διερωτάται.

Προτείνει δε προγραμματισμό προσλήψεων ανά έτος, «που να καλύπτει αποχωρήσεις και μέρος των κενών οργανικών θέσεων, επίσπευση του χρόνου επεξεργασίας και έκδοσης των αποτελεσμάτων των προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με νομοθετική ρύθμιση, γενναία αύξηση μισθών και κινήτρων, βελτίωση των συνθηκών εργασίας εάν θέλουμε να ανακόψουμε το κύμα φυγής προς το εξωτερικό και τον ιδιωτικό τομέα, όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα».