Τις προσδοκίες έχει ξεπεράσει η ζήτηση για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 που ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως και σήμερα το πρωί είχαν προγραμματιστεί 20.000 ραντεβού για αναμνηστική δόση και είχαν πραγματοποιηθεί 4.912 εμβολιασμοί.

Με δεδομένο το ενδιαφέρον των πολιτών, δόθηκε ήδη εντολή στα εμβολιαστικά κέντρα να παρατείνουν το ωράριό τους και να λειτουργούν 8 το πρωί με 8 το βράδυ ώστε να εξυπηρετείται ο κόσμος που θέλει να εμβολιαστεί. Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε 352 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Εάν αυξηθεί περαιτέρω η ζήτηση, τότε υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουν και άλλα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Η πλατφόρμα προγραμματισμού εμβολιασμού με τα νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού άνοιξε την περασμένη Δευτέρα. Οι εμβολιασμοί για άτομα από 12 ετών και πάνω ξεκίνησαν την ίδια ημέρα. Για βρέφη και παιδιά έως 4 ετών, καθώς και παιδιά από 5 έως 11 ετών οι γονείς μπορούν να κλείνουν από σήμερα ραντεβού αλλά οι εμβολιασμοί ξεκινούν στις 23 του μήνα.

Οι ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός με το νέο εμβόλιο είναι: Όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, βρέφη, παιδιά και ενήλικες από 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι, έγκυες γυναίκες και επαγγελματίες υγείας. Σημειώνεται ότι τα παιδιά για τα οποία συστήνεται ο εμβολιασμός είναι παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Εκτός από τις ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, μπορεί οποιoσδήποτε πολίτης επιθυμεί να εμβολιαστεί. Δεν είναι δηλαδή υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, ούτε, όμως, και απαγορευτικός.

Στη χώρα μας βρίσκονται περίπου 1,6 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer. Πρόκειται για την επικαιροποιημένη έκδοση που στοχεύει στο στέλεχος ΧΒΒ.1.5 του πανδημικού ιού – η υπο-παραλλαγή αυτή είναι παρόμοια με την «Eris». Παράλληλα, με βάση τη σύμβαση για την προμήθεια εμβολίων, υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής δόσεων οποιαδήποτε στιγμή από μια «δεξαμενή» τεσσάρων εκατομμυρίων εμβολίων.

Οι ειδικοί θεωρούν πολύ θετική εξέλιξη την ανταπόκριση των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση και μεγάλος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία. Χθες, μάλιστα, το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ περιελάμβανε τον πρώτο θάνατο από γρίπη, γεγονός που δείχνει εμφατικά πόση προσοχή χρειάζεται το επόμενο διάστημα που η επίπτωση της γρίπης αυξάνεται, όπως και των υπόλοιπων εποχικών ιώσεων.