Με σκοπό τη μείωση των μολύνσεων κορωνοϊού στην κοινότητα και των νοσηλειών που βρίσκονται σε αυξητική «τροχιά» σήμερα στην Ελλάδα, συστήνεται η επικαιροποίηση του εμβολιασμού για άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και για παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα και επιβαρυντικούς παράγοντες υγείας. Η πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού ανοίγει σήμερα και μέσα στην ημέρα ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τα άτομα από 12 ετών και πάνω, ενώ για βρέφη και παιδιά έως 11 ετών οι εμβολιασμοί ξεκινούν στις 23 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με όσα τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σε αυτή τη φάση στην Ελλάδα αυξάνεται ο αριθμός τόσο των κρουσμάτων όσο και νοσηλειών σε ΜΕΘ και θανάτων. «Ναι μεν δεν έχουμε τον αριθμό τον μεγάλο (σ.σ που υπήρχαν σε άλλες πανδημικές φάσεις) αλλά και ο σημερινός αριθμός σημαντικός και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο λόγος για τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα είναι η φθίνουσα ανοσία.

«Ο κύριος στόχος του εμβολίου η μακρόχρονη προστασία από σοβαρή νόσηση», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας και εφαρμογής των εμβολίων κατά της Covid-19 σώθηκαν περίπου 20 εκατομμύρια ζωές.

Επικαλούμενη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ανέφερε ότι εάν εμβολιαστούν οι ομάδες για τις οποίες συστήνεται το εμβόλιο θα μειωθούν σε ποσοστό πάνω από 30% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία στην Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση στο σύστημα υγείας.

Οι λεπτομέρειες του εμβολιασμού

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έδωσε τις λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σκέλους του νέου εμβολιαστικού προγράμματος. Έτσι, σήμερα το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα για προγραμματισμό ραντεβού των πολιτών από 12 ετών και πάνω. Ταυτόχρονα, σήμερα μπορούν να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί των ομάδων αυτών. Για βρέφη και παιδιά έως 4 ετών, καθώς και παιδιά από 5 έως 11 ετών οι γονείς μπορούν να κλείνουν από σήμερα ραντεβού αλλά οι εμβολιασμοί ξεκινούν στις 23 του μήνα. «Να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εμβολιασμοί γίνεται για να μην έχουμε πολλούς θανάτους», σημείωσε η κυρία Αγαπηδάκη.

Οι ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός με το νέο εμβόλιο είναι: Όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, βρέφη, παιδιά και ενήλικες από 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι, έγκυες γυναίκες και επαγγελματίες υγείας. Σημειώνεται ότι τα παιδιά για τα οποία συστήνεται ο εμβολιασμός είναι παιδιά με υποκείμενα νοσήματα. Δε συστήνεται ο εμβολιασμός σε υγιή παιδιά, όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Παρ’ όλα αυτά, δεν μπαίνει «κόφτης» στον εμβολιασμό, δηλαδή όποιος πολίτης επιθυμεί ακόμη και εάν δεν ανήκει στις παραπάνω ομάδες μπορεί να πραγματοποιήσει το νέο εμβόλιο.

Οι συστάσεις για τον χρόνο εμβολιασμού είναι οι εξής:

  • Για άτομα άνω των 12 ετών συστήνεται να γίνει ο εμβολιασμός τρεις μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή τη νόσηση.
  • Για παιδιά 5-11 ετών συστήνεται μία δόση με το νέο εμβόλιο μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή τη νόσηση
  • Για ανεμβολίαστους πολίτες συστήνεται να γίνει μία δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
  • Εάν κάποιος έχει κάνει μία δόση με τα παλιά εμβόλια, συστήνεται να πραγματοποιήσει τη 2η με το νέο εμβόλιο.
  • Για βρέφη και παιδιά έως 4 ετών συστήνεται μία δόση τρεις μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή τη νόσηση.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στους ανοσοκατεσταλμένους (περίπου 200.000 άτομα), που χάνουν νωρίτερα την προστασία τους έναντι του υπόλοιπου πληθυσμού, συστήνεται να κάνουν τρεις δόσεις με το νέο εμβόλιο, εάν δεν έχουν πραγματοποιήσει καθόλου εμβόλια. Εάν έχουν κάνει δύο δόσεις με το προηγούμενο εμβόλιο, να κάνουν την τρίτη δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Ερωτηθείσα για τον υγιή πληθυσμό και εάν συστήνεται να ενισχύσει την προστασία του έναντι της Covid-19, η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι απαγορευτικός για κανέναν και όποιος επιθυμεί μπορεί να κάνει εμβόλιο, αναφέροντας ότι «και ο υγιής πληθυσμός έχει να κερδίσει με το επικαιροποιημένο εμβόλιο».

Το νέο εμβόλιο

Η χώρα μας έχει παραλάβει περίπου 1,6 εκατομμύρια εμβόλια τα οποία χωρίζονται σε τρία δοσολογικά σχήματα: Για βρέφη και παιδιά έως 4 ετών το εμβόλιο είναι των 3 mg, για παιδιά 5-11 ετών είναι των 10 mg και για άνω των 12 ετών το εμβόλιο είναι των 12 mg. Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 352 εμβολιαστικά κέντρα.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια – που στοχεύουν στο στέλεχος ΧΒΒ.1.5 – είναι μονοδύναμα, δεν περιλαμβάνουν δηλαδή τον αρχικό ιό, αυτόν της Γουχάν. Όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, πλέον δεν κυκλοφορεί ο αρχικός ιός στην κοινότητα και δεύτερον υπήρχαν προβλήματα στη μείωση της ανοσιακής ανταπόκρισης με τα προηγούμενα εμβόλια. Σήμερα, επικρατεί σε όλο τον κόσμο η παραλλαγή ΧΒΒ.1 και υπο-παραλλαγές της. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο το 45% των μολύνσεων στη χώρα μας ανήκει στην υπο-παραλαγή ΧΒΒ.1.5. Πρόκειται, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, για το στέλεχος με τη μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή.