Νέο νομοσχέδιο για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας. Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα το παρουσιάσει σήμερα κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου που αναμένεται να ξεκινήσει στις 11.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου μονάδων αυξημένης φροντίδας για αντιμετώπιση εγκεφαλικών για τις οποίες θα προβλέπεται στελέχωση και υποδομή. Στόχος είναι η άμεση αντιμετώπιση των ασθενών με εγκεφαλικό, αλλά και η παρακολούθηση της πορείας τους. Για το λόγο αυτό, στο σχέδιο νόμου θα ορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων αυτών, όπως ο αριθμός των κλινών αλλά και η διεπιστημονική ομάδα παρακολούθησης.

Το δίκτυο που θα δημιουργηθεί θα αφορά σε 17 νοσοκομεία, όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες και θα συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μεγάλα περιφερειακά, πανεπιστημιακά, νοσοκομεία (Αλεξανδρούπολη, ΑΧΕΠΑ, Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα, ΠΑΓΝΗ).

Μέσα από τη δημιουργία του δικτύου, το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και να προσφέρεται φροντίδα και μετά από ένα εγκεφαλικό. Δηλαδή, πέρα από το κρίσιμο στάδιο να σωθούν ζωές, οι μονάδες θα αντιμετωπίζουν και ό,τι πρόβλημα ακολουθεί ένα εγκεφαλικό, όπως είναι οι αναπηρίες, που δεν είναι σπάνιες. Για την λειτουργία των μονάδων του δικτύου σε ιατρικό επίπεδο αναμένεται γνωμοδότηση και από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο θα δώσει το «στίγμα» του ετήσιου προγραμματισμού των προσλήψεων για το επόμενο έτος ανά Υπουργείο. Στο Υπουργείο Υγείας δίνεται μεγάλη βαρύτητα και αναμένεται να λάβει τις μισές – ή και παραπάνω – από τις θέσεις που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός για τον τομέα της Υγείας.