Συνεχίζεται ο «πονοκέφαλος» των ελλείψεων φαρμάκων καθώς δεκάδες σκευάσματα εξακολουθούν να βρίσκονται σε έλλειψη δημιουργώντας προβλήματα στην τροφοδοσία των φαρμακείων και ταλαιπωρία στους πολίτες .

Σύμφωνα με επικαιροποιημένη λίστα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο αριθμός των σκευασμάτων που λείπουν από τα ράφια ανέρχεται σε 140, έναντι 127 πριν τρεις μήνες (τον Ιούνιο) και 139 τον Απρίλιο.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για 73 φάρμακα της κοινότητας, τα οποία αφορούν διάφορες παθήσεις, ένα εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς, ανεμoβλογιάς και 66 σκευάσματα που εισάγονται στη χώρα μας από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Το Υπουργείο Υγείας προχωρά τον σχεδιασμό μιας ολιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος των ελλείψεων, ενόψει του χειμώνα όταν οι ιώσεις θα αυξηθούν και κατ’επέκταση οι ανάγκες για φάρμακα. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε χθες τη δημιουργία μιας εφαρμογής (app) που θα ενημερώνει τους πολίτες για τα σκευάσματα σε έλλειψη, καθώς και ποια είναι τα υποκατάστατα τους.

Όπως έγραψε σήμερα το ygeiamou.gr, ξεκινά πλήρης καταγραφή όλου του αποθέματος από τις φαρμακευτικές εταιρείες, τις φαρμακαποθήκες, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Στη συνέχεια θα προστεθούν στοιχεία για κατανάλωση φαρμάκων από τα νοσοκομεία και θα αντληθούν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεδομένα κατανάλωσης από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Με την απόκτηση της πλήρους εικόνας θα μπουν δικλείδες ασφαλείας στη συνταγογράφηση. Συγκεκριμένα, για σκευάσματα που είναι σε έλλειψη δεν θα δίνεται η δυνατότητα στον γιατρό να συνταγογραφεί με βάση την εμπορική ονομασία, αλλά θα υποχρεώνεται σε συνταγογράφηση με δραστική ουσία.

Ο απώτερος σκοπός του Υπουργείου Υγείας για τη βελτίωση της καθημερινότητας μεγάλων και μικρών ασθενών, αφού ολοκληρωθούν όλα τα παραπάνω, είναι να δίνεται ταυτόχρονα η πληροφορία για τα σημεία (φαρμακεία) που μπορεί κανείς να βρει συγκεκριμένα μοναδικά φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν υποκατάστατα.