Ορατός είναι ο κίνδυνος επιβολής προστίμου στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της παρατεταμένης απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων, στον απόηχο των ελλείψεων που ταλανίζουν την ελληνική αγορά. Την ώρα που τα δυσεύρετα σκευάσματα αποτελούν έναν μόνιμο «πονοκέφαλο», η χώρα αντιμετωπίζει την πιθανότητα κυρώσεων από την Ευρώπη για τα μεγάλης διάρκειας μέτρα ανακοπής του «κύματος» των ελλείψεων.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) επικαιροποιεί συνέχεια τη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων. Σήμερα, δεν επιτρέπεται να βγουν από την Ελλάδα συνολικά 280 σκευάσματα, ορισμένα εκ των οποίων είναι σε απαγόρευση…διαρκείας, ακόμη και από το 2015. Ο ΕΟΦ βάζει τα «απαγορευτικά» με σκοπό να προστατεύσει τη Δημόσια Υγεία. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επικαλούμενος την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εντός ΕΕ πρέπει να είναι ελεύθερη η διακίνηση αγαθών. «Η Ευρώπη συμφωνεί σε μέτρα με προσωρινό χαρακτήρα. Όταν παίρνεις ένα μέτρο και βλέπεις ότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα, τότε ή προχωράς σε άρση του ή αναρωτιέσαι τι άλλο πρέπει να γίνει», σημειώνει, προσθέτοντας ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός είναι αργός και δεν επίκειται άμεσα κάποια κύρωση. Ωστόσο, το ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων αναζητά, όπως φαίνεται, μια διαφορετική, ολιστική, προσέγγιση.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η νέα Επιτροπή που όρισε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για την παρακολούθηση της διαθεσιμότητας των φαρμάκων στην αγορά και τη διαπίστωση των ελλείψεων αυτών. Η Επιτροπή είναι 11μελής και πρόεδρος είναι ο νέος γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, κ. Άρης Νικόλαος Αγγέλης.

Οι «κρίκοι» της αλυσίδας του φαρμάκου αναμένουν την έρευνα και τις ενέργειες της Επιτροπής, προκειμένου να δοθεί λύση στο χρόνιο ζήτημα των ελλείψεων. Ειδικά σε ό,τι αφορά στις φαρμακαποθήκες, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να έρθουν λουκέτα και απολύσεις προσωπικού.

Η βασική αντίδραση των εκπροσώπων των φαρμακαποθηκών αφορά στο..οξύμωρο, όπως το περιγράφουν, σχήμα να απαγορεύεται η εξαγωγή φαρμάκων για τα οποία υπάρχουν γενόσημα. «Για να υπάρχει έλλειψη πρέπει να έχουμε έλλειψη στη δραστική ουσία. Για 58 από τα φάρμακα που είναι στη λίστα απαγόρευσης υπάρχουν από τρία έως δέκα γενόσημα», σημειώνει ο κ. Σκυλακάκης.

Ελλείψεις σε φάρμακα για τον διαβήτη και κοινές αντιβιώσεις

Παρά τα μέτρα και την προσπάθεια να μείνουν τα φάρμακα εντός συνόρων, φαρμακοποιοί και πολίτες συνεχίζουν σε αρκετές περιπτώσεις να αναζητούν κοινά σκευάσματα. Οι βασικές ελλείψεις σήμερα, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, είναι σε φάρμακα για τον διαβήτη και ο λόγος είναι ότι η παραγωγή δεν προλαβαίνει τη ζήτηση, καθώς και σε κοινές αντιβιώσεις, με βασικότερη δραστική την αμοξυκιλλίνη. Παράλληλα, ελλείψεις διαπιστώνονται σε σκευάσματα για καρδιακές παθήσεις, για νευρολογικά και ογκολογικά νοσήματα.

Οι ελλείψεις στις πρώτες ύλες, στις δραστικές ουσίες, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, για το οποίο μάλιστα δε διαφαίνεται… φως στο τούνελ. Η ΕΕ, πάντως, επεξεργάζεται λύσεις για τα κράτη μέλη και τις ελλείψεις που θεωρείται δεδομένο ότι θα παρουσιαστούν τον επερχόμενο χειμώνα όταν θα αυξηθούν οι εποχικές ιώσεις, και κατά συνέπεια οι ανάγκες σε φάρμακα. Μεταξύ άλλων, οι ευρωπαϊκές αρχές στηρίζουν την ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων.

Στο μεταξύ, ευρωπαϊκή μελέτη (MIIR/EDJNet/EU Health Union) δείχνει πως για το διάστημα 2018 – 2023 η Ελλάδα έρχεται πρώτη στον μέσο χρόνο αναμονής φαρμάκων σε έλλειψη (130 ημέρες). Ακολουθεί η Γερμανία με μέσο όρο 120 ημέρες και ακολουθεί το Βέλγιο με 103 μέρες, η Ιταλία με 90 ημέρες και η Ισπανία με 72 ημέρες.

 

Διαβάστε επίσης:

ΠΦΣ – Ελλείψεις φαρμάκων: Να αυξηθούν οι ποσότητες των πρωτότυπων φαρμάκων στην ελληνική αγορά

Ελλείψεις φαρμάκων – Φαρμακαποθηκάριοι: 12 ερωτήματα προς τον ΕΟΦ που ζητούν απαντήσεις

Ελλείψεις φαρμάκων – Κυριακίδου: Έρχεται μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος