Ολονύχτια επιχείρηση, με τον πλήρη συντονισμό της οποίας επιτεύχθηκε η ασφαλής μεταφορά των ασθενών, εξελίχθηκε για την εκκένωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται εδώ και τρεις ημέρες.

Οι ασκήσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΕΚΕΠΥ, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία, βρήκαν πεδίο εφαρμογής χθες τα μεσάνυχτα, με την εκκένωση του νοσηλευτικού ιδρύματος να ολοκληρώνεται στις 05.10 το πρωί και για τους διασωληνωμένους ασθενείς στις 06.45.

Οι Υφυπουργοί Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη χθες το βράδυ. Την τελική απόφαση για εκκένωση έλαβε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τα μεσάνυχτα.

Στην επιχείρηση εκκένωσης συμμετείχαν συνολικά 30 ασθενοφόρα από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα, Ξάνθη, Διδυμότειχο και Θεσσαλονίκη, καθώς και τρία στρατιωτικά. Επιπλέον, κινητοποιήθηκαν δύο οχήματα του ΕΤΙΚ και ένα Κινητό Συντονιστικό Κέντρο. Συνολικά μεταφέρθηκαν 159 ασθενείς, μεταξύ των οποίων και νεογνά, τα περισσότερα από τα οποία μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και ένα διασωληνωμένο στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Εκτός από τα νεογνά, 42 ασθενείς μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στα νοσοκομεία Καβάλας και Ξάνθης και 94 ασθενείς με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Από τους τελευταίους, οι 25 διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής και 69 στο πλοίο που μετατράπηκε σε Νοσοκομείο Εκστρατείας. Επίσης, δέκα ασθενείς διασωληνωμένοι μεταφέρθηκαν από τη ΜΕΘ με κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ σε Κομοτηνή και Καβάλα.

Η κρισιμότητα της επιχείρησης αποτυπώθηκε και από τον τοκετό που χρειάστηκε να γίνει μέσα σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, καθ΄οδόν προς το νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Η γυναίκα ήταν το τελευταίο πρόσωπο που μεταφέρθηκε χθες το βράδυ κατά την εκκένωση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το επιχειρησιακό σχέδιο είχε ενεργοποιηθεί από το
Σάββατο, οπότε και εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο, μέχρι και χθες το βράδυ με δεδομένη την φορά των ανέμων και την πορεία που είχε η πυρκαγιά αποφεύχθηκε η εφαρμογή του. Η επιτυχία της επιχείρησης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ασκήσεις ετοιμότητας για κρίσεις που πραγματοποιεί το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, έχοντας αναπτύξει περισσότερα από 15 Επιχειρησιακά Σχέδια για σεισμό, πυρκαγιά, βιολογικές απειλές, κ.ά. Ο κ. Παπαευσταθίου που είχε την ευθύνη συντονισμού της χθεσινής εκκένωσης, έχει συντονίσει ακόμη μία εκκένωση νοσοκομείου ως πρόεδρος του ΕΚΑΒ, του ΓΝ Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» το 2008 λόγω σεισμού. Ο βαθμός δυσκολίας της χθεσινής επιχείρησης, όμως, ήταν μεγαλύτερος καθώς υπήρχε τεράστια πίεση χρόνου σε συνδυασμό με αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες και διακομιδές σε μακρινές αποστάσεις.

«Όταν ξεκίνησε η φωτιά αυτό που δημιούργησε το μεγάλο πρόβλημα στον νοσοκομείο ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση. Δηλαδή, ο καπνός και η στάχτη. Και γι’ αυτό κρίναμε σκόπιμο να γίνει άμεση εκκένωση. Εκκενώσαμε μέσα σε 4 ώρες. Τις τελευταίες δύο ώρες επειδή επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο η κατάσταση έπρεπε να επισπεύσουμε ακόμα περισσότερο γι’ αυτό χρησιμοποιήσαμε κι ένα πλοίο, όπου μεταφέραμε 70 ασθενείς. Αυτούς τους ασθενείς τώρα, τους 20 που είναι επιβαρυμένοι, τους μεταφέρουμε με
ασθενοφόρα, έτσι ώστε να έχουν συνεχή ιατρική παρουσία δίπλα τους και με επαρκές οξυγόνο και τους υπόλοιπους με το πλοίο θα τους μεταφέρουμε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου θα συνεχίσουν τη νοσηλεία τους», ανέφερε σε δηλώσεις του (Σκάι) ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, προσθέτοντας: «Από εδώ και πέρα θα
περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη. Αν η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία μας ενημερώσουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος και πως μπορεί να επανεκκινήσει η λειτουργία του Νοσοκομείου, τότε θα μεταφέρουμε τους ασθενείς πίσω όπως πρέπει και θα το κάνουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όπως κάναμε και την εκκένωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 11 το πρωί ξεκίνησε το πλοίο που φιλοξένησε τη νύχτα ασθενείς από την Αλεξανδρούπολη προς την Καβάλα για τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο Καβάλας.

Διαβάστε επίσης

Αλεξανδρούπολη: Η δύσκολη επιχείρηση εκκένωσης του νοσοκομείου – Έγκυος γέννησε καθοδόν σε ασθενοφόρο