Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα τοποθετηθούν στο ΕΚΑΒ Αττικής 142 διασώστες, αυξάνοντας τη «δύναμή» του. Οι προσπάθειες ενίσχυσης της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας – από τις πρώτες κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας – αποδίδει σταδιακά καρπούς, παρά το συγκρατημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των διασωστών.

Είναι, ωστόσο, σημαντικό να σημειωθεί ότι η τελευταία πρόσκληση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε σύγκριση με προηγούμενες προσκλήσεις ενδιαφέροντος όταν έκαναν αίτηση 25-30 άτομα. Τώρα, ανταποκρίθηκαν 185 άτομα και με βάση τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε ο τελικός αριθμός όσων πληρούν τις προϋποθέσεις διαμορφώνεται σε 142 άτομα, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Η 1η Υπε ζητούσε την κάλυψη 250 θέσεων επικουρικού προσωπικού για το Λεκανοπέδιο.

Οι νέοι διασώστες θα «πιάσουν δουλειά» στο ΕΚΑΒ έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Επειδή, ωστόσο, αρκετοί εξ αυτών θα χρειαστούν εκπαίδευση καθώς δεν έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εκτιμάται ότι θα είναι επιχειρησιακά ενεργοί περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Έως 98 ασθενοφόρα το 24ωρο στο Λεκανοπέδιο από τον επόμενο μήνα

Τότε θα είναι εφικτό να προστεθούν έντεκα ασθενοφόρα που βγαίνουν στο Λεκανοπέδιο την ημέρα και πέντε τη νύχτα. Πιο αναλυτικά, σήμερα η Αττική καλύπτεται με 47-52 ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και με 30 οχήματα τη νύχτα. Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, θα βγαίνουν στο δρόμο 58-63 ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και 35 κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, από τις 15 Σεπτεμβρίου θα επιχειρούν 14-18 μηχανές άμεσης επέμβασης το πρωί και άλλες τόσες το απόγευμα.

Η ανταπόκριση στην πρόσκληση ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι αυξήθηκε καθώς…χαμήλωσε ο πήχης των προσόντων που ζητήθηκαν βάσει της προσφοράς σε διασώστες αυτή τη στιγμή – με δεδομένη, μάλιστα, και την αμοιβή των 700 ευρώ το μήνα. Επιπλέον, το γεγονός ότι έχει παρέλθει η οξεία φάση της πανδημίας, που αποθάρρυνε υποψηφίους να στελεχώσουν τα ασθενοφόρα, αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα…κινητοποίησης.

Οι θέσεις του επικουρικού προσωπικού που δεν καλύφθηκαν στην Αττική, θα μεταφερθούν στους τομείς του ΕΚΑΒ στην περιφέρεια, και σύντομα αναμένεται να γίνει η σχετική προκήρυξη.

Το ΕΚΑΒ έχει βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας μετά τις εκλογές και προσωπικά του Υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Άλλωστε, αρκετές καταγγελίες καθυστερήσεων στις διακομιδές είδαν το φως της δημοσιότητας το εφετινό καλοκαίρι. Η ενίσχυση του ΕΚΑΒ Αττικής με προσωπικό με διετείς συμβάσεις αποτελεί μία από τις κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Προηγήθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τοποθέτηση Ενόπλων Δυνάμεων σε νησιωτικές, ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στελεχώνει ασθενοφόρα σε 56 περιοχές της χώρας. Η έκτακτη ενίσχυση στην πράξη αφορά στα Κέντρα Υγείας, όπου δηλαδή δεν υπάρχουν τομείς ΕΚΑΒ, καθώς σε μεγάλα νησιά και περιοχές με τομείς ΕΚΑΒ επιλέχθηκε η προσθήκη διασωστών από την υπόλοιπη χώρα μέσω μετακινήσεων.

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΑΒ – Ενισχύσεις: Σε ποιες περιοχές έχουν πάει Ένοπλες Δυνάμεις

Χρυσοχοΐδης: Στο Υπουργικό η εισήγησή του για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ

ΕΚΑΒ – Διακομιδές: Γιατί οι νοσηλευτές αρνούνται να συνοδεύουν ασθενείς μέσα στα ασθενοφόρα