Το ΕΚΑΒ βρίσκεται συχνά στο προσκήνιο κρατώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην προνοσοκομειακή φροντίδα και ιδίως των επειγόντων περιστατικών.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό που κρατούν τα ασθενοφόρα καθηλωμένα, η αγωνία να καλυφθούν οι 250 επικουρικές θέσεις για διασώστες που προκηρύσσονται, η νέα στοχοθεσία για βελτίωση του χρόνου προσέγγισης των οχημάτων στα Επείγοντα περιστατικά, απασχολούν τη διοίκηση του ΕΚΑΒ και το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, η καθημερινότητα ενίοτε αποδεικνύεται ότι απέχει πολύ από τους σχεδιασμούς και τα προβλεπόμενα στους κατά τόπους τομείς του ΕΚΑΒ – σημειωτέον οι τομείς δεν έχουν ευθύνη για τη λειτουργία των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας, παρά μόνο τους διαβιβάζουν τις κλήσεις από το 166.

Η προσπάθεια ενός ασθενοφόρου να προσεγγίσει περιστατικό στη Χαλκιδική μέσω της μίας και μοναδικής, μαζί δε και μποτιλιαρισμένης, επαρχιακής οδού, καταγράφηκε σε βίντεο και αναδεικνύει τις παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας, που μοιραία επηρεάζουν και τον ρόλο και την αποτελεσματικότητα του ΕΚΑΒ.

Δείτε βίντεο: