Την παύση του προέδρου της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής από τα καθήκοντα του αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παύεται από τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής».

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας που εισηγείται σχετικά με τους  επιστημονικούς, νομικούς και δεοντολογικούς όρους της παροχής υπηρεσιών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ελέγχει την τήρησή τους.

Η απόφαση για παύση των καθηκόντων του προέδρου της αρμόδιας Αρχής έρχεται μετά την αποκάλυψη της  υπόθεσης εμπορίας βρεφών στα Χανιά που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε βάρος του καθηγητή Νίκου Βραχνή έχει διαταχθεί έρευνα μετά την υπόθεση της Κρήτης, γεγονός που οδήγησε και τον υπουργό Υγείας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην απομάκρυνσή του από την Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες,  έχει κληθεί να δώσει ανωμοτί κατάθεση για παράβαση καθήκοντος και δωροληψία.

Συλλήψεις 9 βασικών συνεργατών

Για την υπόθεση με τις παράνομες υιοθεσίες και τη «βιομηχανοποίηση γεννήσεων» στα Χανιά έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής 9 βασικοί συνεργάτες γνωστού κέντρου γονιμοποίησης, οι οποίοι μετά από έρευνες των αστυνομικών του τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, φαίνεται πως είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με συγκεκριμένη δράση και ρόλους μεταξύ των μελών της.

Από την ημέρα της αποκάλυψης μέχρι και σήμερα πολλά είναι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και «καίνε» τους εννέα συλληφθέντες, αλλά κυρίως τον φερόμενο «εγκέφαλο», ο οποίος είναι ο βασικός γυναικολόγος και ιδρυτής του κέντρου στα Χανιά.

Κατά την πολυετή δράση τους υπολογίζεται πως έχουν εξαπατηθεί γύρω στα 400 ζευγάρια που ήθελαν να αποκτήσουν παιδί, ενώ θύματα τους φαίνεται να έχουν πέσει και κοντά στις 200 γυναίκες που χρησιμοποιήθηκαν ως παρένθετες μητέρες ή δότριες ωαρίων.

Εξαπάτησης μέσω εικονικών εξωσωματικών

Από την έως τώρα έρευνα των αστυνομικών αρχών και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο του 2022 φαίνεται πως από την μια η παρένθετη μητρότητα και από την άλλη η δωρεά ωραρίων, είναι οι δυο μέθοδοι εξωσωματικής που ξεσκέπασαν το κύκλωμα καθώς έχουν καταγραφεί εκατοντάδες περιπτώσεις ανθρώπινης εξαπάτησης με πιο συγκεκριμένα:

– 71 γυναίκες – δότριες ωαρίων, με ορισμένες εξ αυτών να εκμεταλλεύονται κατ’ επανάληψη από τα μέλη της οργάνωσης,
– 98 γυναίκες – θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι οποίες τέθηκαν σε εργασιακή εκμετάλλευση ως παρένθετες μητέρες,
– 13 περιπτώσεις μη σύννομων περιστατικών για διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω προγράμματος παρένθετης μητρότητας,
– 4 περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών τετελεσμένων ή σε απόπειρα και