Σημαντική μείωση των περιστατικών με συμπτώματα θερμοπληξίας που χρειάστηκαν διακομιδή σε νοσοκομεία καταγράφηκε τη χθεσινή ημέρα. Όπως φαίνεται, οι συστάσεις για αποφυγή μετακινήσεων και εργασιών σε εξωτερικούς χώρους ακολουθήθηκαν από τους πολίτες.

Επιπλέον, η χθεσινή ημέρα ήταν μια μικρή «ανάσα» στον πολυήμερο καύσωνα, ο οποίος όμως, συνεχίζεται σήμερα και αύριο με αμείωτη ένταση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, χθες το ΕΚΑΒ πραγματοποίησε διακομιδές σε νοσοκομεία 16 ατόμων με συμπτώματα θερμοπληξίας. Ο αριθμός των περιστατικών είναι αισθητά μικρότερος σε σχέση με την προχθεσινή ημέρα όταν καταγράφηκαν 42 θερμοπληξίες. Παράλληλα, χθες καταγράφηκαν και 53 λιποθυμικά επεισόδια, τα οποία δεν μπορούν να αποδοθούν απαραίτητα στη ζέστη, καθώς ενδεχομένως κρύβονται άλλες αιτίες από πίσω.

Το Σαββατοκύριακο, ιατρική βοήθεια χρειάστηκαν αρκετοί πολίτες. Συγκεκριμένα, Σάββατο και Κυριακή το ΕΚΑΒ διακόμισε 78 περιστατικά θερμοπληξίας, αριθμός που αντιστοιχεί στο 67% των θερμοπληξιών που έχουν καταγράφηκαν από την περασμένη Τετάρτη έως και την Κυριακή. Επιπλέον, την Κυριακή δηλώθηκαν τρεις θάνατοι από θερμοπληξία στα νοσοκομεία της Αττικής.

Υπό τις ακραίες καιρικές συνθήκες, το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει οδηγίες για τη θερμοπληξία και τη θερμική εξάντληση. Στα γραφήματα που δημοσίευσε παρουσιάζονται τα επικίνδυνα συμπτώματα και οι πρώτες βοήθειες που πρέπει να δοθούν σε κάθε περίπτωση.

Στην περίπτωση της θερμοπληξίας, αναζητήστε συμπτώματα όπως:

-Αυξημένη θερμοκρασία σώματος (>40.5 βαθμούς Κελσίου)
-Ζεστό ερυθρό, ξηρό δέρμα, με απουσία εφίδρωσης
-Εμετούς διάρροια
-Ταχυκαρδία
-Έντονη κεφαλαλγία
-Διαταραχές συμπεριφοράς, σύγχυση
-Απώλεια αισθήσεων ή κώμα

Οι οδηγίες συμβουλεύουν για άμεση ιατρική βοήθεια ή διακομιδή του πάσχοντος σε νοσοκομείο, ενώ οι πρώτες βοήθειες για τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος αναφέρουν:

-Μεταφορά του πάσχοντος σε δροσερό ευάερο ή κλιματιζόμενο χώρο ή κοντά σε ανεμιστήρα
-Πλήρης έκδυση από τα ρούχα
-Τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων (π.χ. βρεγμένα σεντόνια, παγοκύστες) στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή ή μπάνο σε μπανιέρα σε δροσερό νερό
-Μη χορηγήσετε υγρά από το στόμα