Δυσκολία να βρουν τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία της γειτονιάς θα έχουν τον Αύγουστο οι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας των φαρμακευτικών εταιρειών για κάποιες ημέρες και του τρόπου που διανέμουν μέσω κούριερ σκευάσματα στα φαρμακεία. Απρόσκοπτη θα συνεχίσει να είναι, ωστόσο, η πρόσβαση από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Η αρμόδια διεύθυνση του Οργανισμού εξέδωσε χθες εγκύκλιο, με την οποία ενημερώνει αναλυτικά το διάστημα κατά το οποίο οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τα σχετικά αιτήματα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Θέτουμε υπόψιν σας ότι κατά την περίοδο του Αυγούστου και λόγω αδυναμίας ορισμένων φαρμακευτικών και μεταφορικών εταιρειών, η διεκπεραίωση αιτημάτων για χορήγηση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από ιδιωτικά φαρμακεία που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας θα είναι δυνατή σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα».

Η διακοπή λειτουργίας των εταιρειών κατά τις περιόδους ανάπαυλας, όπως το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα, προκαλεί μικρές «αρρυθμίες» στη διάθεση φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία. Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, των «ακριβών» φαρμάκων, για χρόνιες και σπάνιες παθήσεις, επηρεάζονται όσοι εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία της γειτονιάς εξαιτίας του τρόπου διανομής τους από τις εταιρείες προς τα φαρμακεία. Οι ασθενείς, σύμφωνα με πηγές του ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με την πρόσβαση σε αυτά να συνεχίζεται απρόσκοπτη.

Ο πίνακας με τα φάρμακα για τα οποία οι εταιρείες δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε μία είναι διαθέσιμος εδώ.

 

Διαβάστε επίσης:

Φάρμακα: Πέντε μέτρα για τις ελλείψεις

ΠΦΣ – Ελλείψεις φαρμάκων: Να αυξηθούν οι ποσότητες των πρωτότυπων φαρμάκων στην ελληνική αγορά

Υπουργείο Υγείας – Φάρμακα: Σε τρία μέτωπα οι παρεμβάσεις για τις ελλείψεις