Υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών για επιπλέον ενίσχυση του ΕΚΑΒ, απόφαση για πρόσληψη 250 ατόμων με συμβάσεις δύο ετών ως Επικουρικό Προσωπικό κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων στην Αττική, μέσω της πλατφόρμας της 1ης ΥΠΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η πλατφόρμα ενεργοποιείται από αύριο και θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 28 Ιουλίου.

H πρώτη κίνηση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ήταν η προσωρινή ενίσχυση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας με οδηγούς. Έτσι, μετά την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδεύσεις 136 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που θα στελεχώσουν 43 Κέντρα Υγείας ανά την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι κάθε ασθενοφόρο για να κινηθεί απαιτεί δύο άτομα που είναι διασώστες. Ο ένας οδηγεί και ο άλλος είναι πίσω μαζί με το περιστατικό. Η λύση της κυβέρνησης έχει σκοπό να αποδεσμευτεί ο μπροστά και να πάει σε άλλο ασθενοφόρο – άρα να τεθεί σε κίνηση κάποιο που ήταν σε ακινησία – με την οδήγηση να αποτελεί καθήκον των οπλιτών και των Πυροσβεστών. Όλο αυτό προσωρινά για να καλυφθούν οι ανάγκες του καλοκαιριού και ενώ είναι σε εξέλιξη πιο μόνιμες λύσεις.

Παράλληλα, για τις καλοκαιρινές ανάγκες των νησιών, από σήμερα ενισχύονται με μοτοσικλέτες ταχείας απόκρισης του ΕΚΑΒ. Διασώστες με δίκυκλα που θα έχουν τη δυνατότητα γρήγορης μετάβασης και παροχής φροντίδας πριν φτάσουν τα ασθενοφόρα, πάνε σήμερα σε Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο και Σαντορίνη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένας μοτοσικλετιστής μεταφέρεται σε κάθε νησί και θα παρέχει υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι τη νύχτα, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην Αττική όπου οι μηχανές άμεσης επέμβασης δε βγαίνουν νύχτα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ολοκληρώνεται 31 Αυγούστου, εκτός εάν λόγω τουρισμού και κίνησης απαιτηθεί σε ορισμένα νησιά να παραταθεί για ακόμη μία εβδομάδα.