Με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συναντήθηκε χθες αντιπροσωπεία υγειονομικών, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), οι εκπρόσωποί της που είδαν τον Υπουργό, κατόπιν αιτήματός τους που έγινε δεκτό, του έθεσαν ζητήματα όπως η χρηματοδότηση, οι προσλήψεις, η μονιμοποίηση συμβασιούχων, η ιδιωτικοποίηση στην υγεία, καθώς και η απόσυρση της Π.Ν.Π. για την ενίσχυση ασθενοφόρων με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής.

«Ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, μετατροπή των Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Είπε θα δώσει έμφαση σε προσλήψεις προσωπικού με κίνητρα, θα καταργηθούν τα προληπτικά rapid test στους ανεμβολίαστους, θα εξετάσει όλα τα αιτήματα και θα δώσει απαντήσεις, ζητώντας τη συνεργασία της ΠΟΕΔΗΝ, των άλλων υγειονομικών φορέων και των εργαζόμενων», αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, και προσθέτει:

«Ζητήσαμε την άμεση παρέμβασή του για χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους Διευθυντές και Υποδιευθυντές της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στα Νοσοκομεία, γιατί αυθαίρετα οι Διοικήσεις σε κάποια Νοσοκομεία προχώρησαν στην περικοπή του και μας είπε ότι θα το πράξει. Επιμένει στην εφαρμογή της Π.Ν.Π. για την συμμετοχή των πυροσβεστών, των ένστολων και του πάσης φύσεως προσωπικού των Κέντρων Υγείας στις διασώσεις».

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Η πορεία των υγειονομικών συνεχίστηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου η ΠΟΕΔΗΝ συνάντησε τον Υφυπουργό Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και συνεργάτες του.

«Θέσαμε τα αιτήματα της αύξησης των δημόσιων δαπανών για την Υγεία, τις εξαγγελίες για το νέο μισθολόγιο που δεν αποτελεί κίνητρο για την προσέλκυση υγειονομικών, την αδικία στην προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια ανά τριετία των ΥΕ και ΔΕ υπαλλήλων, την άρση των αδικιών και αποκλεισμών του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, την αύξηση του ωρομισθίου, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, προσλήψεις προσωπικού.

Για την αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία (5% του ΑΕΠ σήμερα) είπε ότι θα υπάρξει ετήσια αύξηση τα επόμενα χρόνια χωρίς να δεσμεύεται ότι θα φτάσουμε στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7,5% του ΑΕΠ).

Για το μισθολόγιο δεν άφησε περιθώριο μισθολογικής προαγωγής των ΥΕ, ΔΕ ανά διετία λόγω δημοσιονομικού κόστους. Άφησε ανοικτό το ζήτημα της αύξησης του ωρομισθίου το οποίο θα ξανασυζητήσουμε. Για την άρση των αδικιών του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας είπε ότι δεν μπορούμε με πολιτική απόφαση να τροποποιήσουμε την απόφαση της επιτροπής. Μπορούμε όμως να μειώσουμε τη βαθμολογία στην κατάταξη των υπαλλήλων στις κατηγορίες. Θα εξεταστεί είπε η ένσταση από την επιτροπή ενστάσεων στην οποία θα κληθείτε και θα γίνουν και νέες συναντήσεις προκειμένου να εξετάσουμε τις αδικίες. Για την περικοπή του επιδόματος της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε Νοσοκομεία των Διευθυντών και Υποδιευθυντών της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και τα έωλα ερωτήματα που υποβλήθηκαν στο ΓΛΚ φάνηκε ότι συμφωνεί μαζί μας στην απρόσκοπτη χορήγηση του επιδόματος», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Άμεσα οι 10.000 προσλήψεις στον χώρο της υγείας

Καύσωνας Κλέων: Δέκα SOS μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες