Άμεσα τοποθετούνται τα νέα πληρώματα για την κάλυψη των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας.

Μετά την υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για συνδρομή προσωπικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πυροσβεστική, 199 άτομα, μετά από μικρής διάρκειας εκπαίδευση αναλαμβάνουν υπηρεσία σε 61 τουριστικές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, της διοίκησης του ΕΚΑΒ και των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) προκειμένου να εξεταστεί εάν χρειάζονται επιπλέον άτομα ως οδηγοί ασθενοφόρων.

Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής θα αξιοποιηθεί για την οδήγηση των ασθενοφόρων. Δεδομένου ότι κάθε ασθενοφόρο έχει βασικό πλήρωμα δύο άτομα, τα άτομα αυτά θα μπορούν να οδηγούν τα ασθενοφόρα και οι διασώστες που ως τώρα ήταν δύο θα μπορούν να «σπάνε» και να καλύπτουν περισσότερες βάρδιες.

Είναι γνωστό ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας που έχουν τομείς ΕΚΑΒ, το προσωπικό φτάνει για να βγαίνει μόνο ένα ασθενοφόρο στο δρόμο. Αντίστοιχα, όπου δεν υπάρχει τομέας ΕΚΑΒ και η κάλυψη γίνεται από τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας, επίσης καταγράφονται ελλείψεις στο προσωπικό τους.

Τα παραδείγματα καθυστερημένων διακομιδών το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά. Σήμερα, είδε το φως της δημοσιότητας καταγγελία, σύμφωνα με την οποία μια 80χρονη έχασε τις αισθήσεις της στη θάλασσα, στην παραλία του Γαβαθά στη δυτική Λέσβο, και χρειάστηκαν δύο ώρες να φτάσει ασθενοφόρο. Δυστυχώς, η ηλικιωμένη κατέληξε. Χθες, καταγράφηκε ακόμη ένα θλιβερό παρόμοιο περιστατικό. Ένας 76χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του στην Εύβοια, καθώς, όπως καταγγέλλεται, δεν υπήρχε διαθέσιμος οδηγός ασθενοφόρου, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί με ιδιωτικό μέσο στο νοσοκομείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την άμεση τοποθέτηση 199 ατόμων – πληρωμάτων, καθιερώθηκαν διαδικασίες συντονισμού σε καθημερινή βάση, ώστε οι ελλείψεις κατά το δυνατόν να αλληλοκαλύπτονται.

 

Eιδήσεις σήμερα:

Υπουργείο Υγείας – Φάρμακα: Σε τρία μέτωπα οι παρεμβάσεις για τις ελλείψεις

ΕΟΔΥ: 16 θάνατοι και 24 διασωληνωμένοι από κορωνοϊό την τελευταία εβδομάδα – Κανένα νέο κρούσμα γρίπης